ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε από τις Σέρρες και έβαλε το εμφιαλωμένο κρασί σε κάθε ελληνικό τραπέζι

Η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 125 χρόνια ο Γιώργος Τσάνταλης και άλλαξε τα δεδομένα

Η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 125 χρόνια ο Γιώργος Τσάνταλης και άλλαξε τα δεδομένα

Η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 125 χρόνια ο Γιώργος Τσάνταλης και άλλαξε τα δεδομένα


Σαν νερό κυλούν οι δεκαετίες, οι αιώνες... και σαν παραμύθι μοιάζουν οι κάθε ιστορίες. Να, όπως αυτή που ξεκινά-από κάπου πρέπει να αρχινήσει το παραμύθι- από τον Γιώργο Τσάνταλη, έναν ψημένο από τη γη αμπελουργό που ασχολούνταν με την παραγωγή των χυμών από τα σταφύλια από τα 1890. Τα χρόνια περνούσα και η φαμίλια του κυρ Γιώργη μεγαλώνει και το 1913 γεννιέται ο διάδοχος, ο Ευάγγελος, ο άνθρωπος που έμελλε να συνδυάσει το όνομά του με την απόσταξη και την οινική παράδοση του τόπου.

Ο αραμπάς, το βόδι και τα αμπέλια "Η μοναδική δουλειά που γνώρισα από παιδί ήταν το κρασί, το τσίπουρο και το ούζο. Και όταν αγαπάς πολύ μια δουλειά καταλήγεις να γίνεις σκλάβος της. Ας είναι όμως, αν ο Θεός μου χάριζε κι άλλα χρόνια, πάλι αμπέλια θα φύτευα", θα έλεγε ο ίδιος δεκαετίες μετά, στην τελευταία του συνέντευξη.



Ο Γεώργιος Τσάνταλης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1938. Πήρε πτυχίο Χημικού Μηχανικού στο Πολυτεχνείο της Γερμανίας, πραγματοποιώντας διπλωματική εργασία για τα αποστάγματα σταφυλιών, ενώ στη συνέχεια εξεπόνησε και διδακτορική διατριβή με θέμα τις αρωματικές ουσίες διαφόρων φρούτων και σταφυλιών. Σήμερα κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου στην ποτοποιία – οινοποιία "ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ Α.Ε." (http://www.tsantali.com/

), μια από τις μεγαλύτερες και πιο καθιερωμένες οινοποιίες στη χώρα μας.


Οι ρίζες της οικογένειας Τσάνταλη προέρχονται από το Σιδηροχώρι της Ανατολικής Θράκης, απ’ όπου μετακόμισε το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαθιστάμενη αρχικά στις Σέρρες και κατόπιν στη Θεσσαλονίκη.

Ο παππούς Γεώργιος Τσάνταλης είχε γεννηθεί στο Σιδηροχώρι της Ανατολικής Θράκης και ασχολείτο με το αμπέλι του παράγοντας κρασί και τσίπουρο. Από το γάμο του απέκτησε πέντε παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Ιωάννη, την Άννα, το Θεόδωρο – πατέρα του Γεωργίου του νεότερου – και τον Ευάγγελο.

Ο παππούς σκοτώθηκε από τους Τούρκους κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και έτσι η σύζυγός του αναγκάστηκε να εργαστεί για να συντηρήσει την οικογένειά της.

Ο Θεόδωρος Τσάνταλης, πατέρας του Γεωργίου Τσάνταλη του νεότερου, γεννήθηκε το 1902 στο Σιδηροχώρι. Φοίτησε για κάποιες χρονιές στο Σχολαρχείο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στις Σέρρες επηρεασμένος από τα τραγικά γεγονότα του 1922.

Αρχικά εργάστηκε ως εργάτης σε διάφορα ποτοποιεία των Σερρών μαζί με τον αδελφό του Ευάγγελο, με τον οποίο στη συνέχεια – και συγκεκριμένα το 1932 – δημιούργησε ένα μικρό ποτοποιείο στις Σέρρες. Το 1938 ο Ευάγγελος κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη. Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ευάγγελος στρατεύθηκε, έτσι ο Θεόδωρος έκλεισε το μικρό ποτοποιείο των Σερρών και πήγε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό ν’ αναλάβει την εκεί ποτοποιία. Με το τέλος δε του πολέμου, ο Ευάγγελος επανήλθε στη Θεσσαλονίκη και ο Θεόδωρος επέστρεψε στις Σέρρες.

Ο Ευάγγελος Τσάνταλης έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ενώ υπηρέτησε και στο στρατό για πολλά χρόνια. Παντρεύτηκε τη Μαρία Τσατσιάδη από τη Θεσσαλονίκη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Χάιδω και τον Ιωάννη, Πρόεδρο σήμερα της οινοποιίας Τσάνταλη.

Ο Θεόδωρος Τσάνταλης παντρεύτηκε την Ελένη Δουναβίδου με καταγωγή από το Νέο Σκοπό Σερρών, από μια οικογένεια που προερχόταν από την Ανατολική Ρωμυλία και ασχολείτο επίσης με την παρασκευή κρασιού. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, το Γεώργιο, τη Χάιδω και το Δημήτρη.

Κάνοντας πολλές οικονομίες, ο Θεόδωρος κατάφερε να σπουδάσει τα παιδιά του και παράλληλα κατόρθωσε να τους μεταδώσει το μεράκι του «καλού κρασιού». Ωστόσο, το όνειρό του γι’ αυτά ήταν να τα δει γιατρούς, δικηγόρους ή πολιτικούς μηχανικούς.

Ο Γεώργιος Τσάνταλης, τρίτη γενιά της οικογένειας, γεννήθηκε το 1938 στις Σέρρες, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ακολούθως εισήχθη ως Χημικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Βιέννης και κατόπιν σε Πολυτεχνείο της Γερμανίας, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο αντικείμενο. Η διατριβή του είχε ως θέμα τα αποστάγματα σταφυλιών στη Γερμανία. Στη συνέχεια, ακολούθησε διδακτορικές σπουδές σχετικά με τις αρωματικές ουσίες διαφόρων φρούτων και ειδικότερα σταφυλιών (όπως π.χ το κονιάκ).

Η  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Γεώργος Τσάνταλης υπηρέτησε τη θητεία του στο Στρατό Ξηράς στην Τρίπολη, τη Σπάρτη και τη Θεσσαλονίκη. Μόλις απολύθηκε αναμείχθηκε ενεργά στην ποτοποιία – οινοποία Τσάνταλη, αναλαμβάνοντας το Τμήμα Εξαγωγών (κυρίως στη Γερμανία), τον τομέα αναβάθμισης της παραγωγής, καθώς και τη δημιουργία κρασιού διαφόρων ποικιλιών και προελεύσεων.

Μετά από κάποιες μετακινήσεις που γίνονταν κατά καιρούς, η εταιρία εγκαταστάθηκε οριστικά στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής.

Σήμερα ο Γεώργιος Τσάνταλης κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου της εταιρίας.

Η υψηλή θέση της οινοποιίας Τσάνταλη στην αγορά βασίζεται αρχικά στον ιδρυτή της, Ευάγγελο Τσάνταλη και στη μεγάλη αφοσίωση των μετόχων της στο αντικείμενο (αμπέλι – ούζο – κρασί), οι οποίοι με συνεχείς σκ΄ψεις και προσπάθειες επιδιώκουν την ανάπτυξη και αναβάθμιση της εταιρίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Άλλος ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η οινοποιία Τσάνταλη ξεχωρίζει, είναι η βαθιά γνώση γύρω από το αντικείμενο, με αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με μοναδική προέλευση, από περιοχές με μεγάλη παράδοση, με σεβασμό στην παράδοση και την παραγωγή.

Ο Γεώργιος Τσάνταλης συμφωνεί πως η εταιρία βασίζεται στο άριστο προσωπικό της για την επίτευξη τόσο καλού αποτελέσματος και ο ίδιος θέτει ως στόχο να καταστήσει ακόμα πιο γνωστά τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης με τα τοπωνύμιά τους, δημιουργώντας αμπελώνες όπως π.χ. η Μαρώνεια με μεγάλη αγάπη για την περιοχή τους. Οι δε προσωπικοί του τόχοι συνδέονται άμεσα με τους επαγγελματικούς του στόχους.