Πρωτοσέλιδο

Η PiePie μαθαίνει τους Βρετανούς να τρώνε Σερραϊκή μπουγάτσα

Αύξηση μεγέθους γραμματων Μείωση μεγέθους γραμματων Επαναφορά μεγέθους γραμματωνprint

Πριν από περίπου έξι χρόνια δημιουργήθηκε η PiePie,  η εταιρεία που έμαθε στους Βρετανούς την Σερραϊκή μπουγάτσα. Ο  Φίλιππος Χαραλαμπίδης ιδρυτής της PiePie,  μιλάει στην «Ν» για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, την επιβράβευση αλλά και τους μελλοντικούς αναπτυξιακούς του στόχους. Παράλληλα, σκιαγραφεί τη κατάσταση που επικρατεί στην Βρετανία ενόψει μιας άτακτης αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πως γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία της PiePie;

 
 

Ο Φίλιππος Χαραλαμπίδης

Η ιδέα για να έρθει η μπουγάτσα στην Αγγλία γεννήθηκε καθαρά βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση του έλληνα καταναλωτή-κάτοικο του Λονδίνου και θέτοντάς μου ερωτήματα για το τί μου λείπει περισσότερο εδώ. Έως και το 2012 που ήρθα εγώ, ουσιαστικά δεν υπήρχε μπουγάτσα πουθενά. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως ήταν μια καλή επιχειρηματική κίνηση και έτσι ξεκίνησα τις διαδικασίες για την ίδρυση της PiePie. Όταν ξεκίνησε η εταιρεία το 2013, το βασικό προϊόν ήταν η μπουγάτσα.  Στην πορεία, καθώς μεγάλωνε το πελατολόγιο της εταιρείας, μεγάλωναν  και οι ανάγκες για νέους κωδικούς. Μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, το προϊοντικού χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πολλούς κωδικούς αρτοποιίας, σφολιάτας  και αρτοπαρασκευασμάτων και είναι σε θέση να καλύψει οποιοδήποτε επιθυμία των πελατών.

Ποιό είναι το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας;

H PiePie έχει έδρα το Λονδίνο και έχει υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικότητας με παραγωγούς στις Σέρρες και όχι μόνο, όσον αφορά την διανομή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παραγωγή της μπουγάτσας γίνεται στις Σέρρες, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι κωδικοί που τους προμηθεύομαι από άλλες περιοχές και αφορούν ακόμη και βιομηχανικές μονάδες.

Σε γενικές γραμμές προσπάθησα να εφαρμόσω ένα πελατοκεντρικό μοντέλο με στόχο την 360 μοιρών εξυπηρέτηση των πελατών μου, είτε πρόκειται για μικρομεσαία, ή εδραιωμένη επιχείρηση στην βρετανική αγορά, συνδέοντας έτσι τον παραγωγό με τον τελικό καταναλωτή και παράλληλα προσφέροντας όλες τις ενδιάμεσες  υπηρεσίες (μεταφορά, αποθήκευση, διανομή και after sales support). Η όλη δυσκολία έγκειται στο να εδραιωθεί η συνεργασία με τον πελάτη. Από τη στιγμή που συμβεί αυτό, έχω πλέον καταφέρει να ακολουθήσω ένα αυτοματοποιημένο σύστημα  οργάνωσης του όλου εγχειρήματος, που μου επιτρέπει  να ελέγχω και να παρακολουθώ μέσω διαδικτύου την όλη διαδικασία.

Πόσο εύκολη ήταν η υλοποίηση του εγχειρήματος;

Καθόλου εύκολη θα έλεγα. Αρχικά έγινε έρευνα με ειδικούς επαγγελματίες της τοπικής αγοράς για να μάθω αν ένα προϊόν σαν αυτό, μπορεί να πετύχει. Λόγω της φύσης του προϊόντος συνάντησα  τεράστιες δυσκολίες. Οι ρυθμοί της αγοράς στο Λονδίνο επιτάσσουν συγκεκριμένους κανόνες που πολλές φορές ήταν αδύνατο να εφαρμόσω. Χρόνοι ψησίματος, σχήμα,μέγεθος ,διατήρηση, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσω. Ενδεικτικά αναφέρω ότι υπήρξε πελάτης που μου ζήτησε να τροποποιήσω το προϊόν έτσι ώστε να τηγανίζεται στην φριτέζα και να είναι έτοιμο σε 4 λεπτά.  Ταυτόχρονα είχα να αντιμετωπίσω  και δυσκολίες από την πλευρά της παράγωγης. Ως Σερραίος δεν θα μπορούσα φυσικά να προμηθευτώ την μπουγάτσα από κάπου άλλου εκτός από τις Σέρρες, αλλά αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος. Ένιωθα έντονα την ανάγκη να βοηθήσω την τοπική οικονομία, ειδικά σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για την πατρίδα μας. Η ανάλογη έρευνα που έγινε στην αγορά του  Λονδίνου, έγινε και στην αγορά των Σερρών, και ομολογώ πως η τελευταία με δυσκόλεψε περισσότερο.  Ήμουν κάθετος πως θα έπρεπε το προϊόν να είναι χειροποίητο και όχι βιομηχανικό. Αυτό σήμαινε πως έπρεπε να έρθω σε επαφή με βιοτέχνες.  Η έρευνα διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις μήνες και έγινε σχεδόν σε όλο τον Νομό. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά: λίγοι μάστορες πλέον, στο σύνολο τους  πριν την συνταξιοδότηση, με ανοργάνωτες μονάδες παραγωγής και το βασικότερο, χωρίς ούτε καν τις υποτυπώδεις  πιστοποιήσεις που  θα πρέπει να διαθέτει μια μονάδα που παράγει τρόφιμο. Απευθύνθηκα ακόμα και σε γνωστή αλυσίδα αρτοσκευασμάτων της πόλης μου αλλά το μόνο που έλαβα ήταν αδιαφορία. Παρόλες τις δυσκολίες, όμως, κατάφερα να βρω τα σωστά προϊόντα  και να τα φέρω στο Λονδίνο.

Δώστε μας μια εικόνα σχετικά με τις ποσότητες που διακινείτε;

Το οικονομικό έτος 2017-20180 έκλεισε για την PiePie  με 15 τόνους προϊόντων μπουγάτσας, σφολιάτας και κωδικών  αρτοποιίας που έχει συμπεριλάβει στη λίστα της, σε επίπεδο χονδρικής πώλησης.  Στόχος για την επόμενη διετία είναι ο διπλασιασμός της διάθεσης.

Υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία μονάδας παραγωγής στην Βρετανία;


Χαίρομαι που θέτετε αυτήν την ερώτηση. Η παραγωγή της μπουγάτσας  εδώ, ήταν και παραμένει ο απώτερος στόχος από την πρώτη μέρα, μέχρι και σήμερα. Είμαι σε αναζήτηση επενδυτών και με το βήμα μου δίνεται εδώ, θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση προς τον επιχειρηματικό κόσμο στην Ελλάδα, εάν υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία.

Σε δεύτερο χρόνο, θα ήθελα να δημιουργήσω κατάστημα αποκλειστικής διάθεσης μπουγάτσας , ίδιου ύφους με αυτά στην Ελλάδα, αλλά πάντα προσαρμοσμένο στα standards  της εδώ αγοράς. Φανταστείτε τη θεατρικότητα που έχει η μπουγάτσα όταν κόβεται παρουσία του πελάτη και μπροστά στη βιτρίνα, «καινοτομία» για τα δεδομένα της Βρετανίας. Μαζί με τα παραπάνω σκέφτομαι να εντάξω παραγγελίες και για online διάθεση.

Πόσο εύκολο είναι να κερδίσει κανείς το βρετανικό καταναλωτικό κοινό;

Οι βρετανοί γενικά είναι  αρκετά εξοικειωμένοι σε international κουζίνες και γεύσεις από όλο τον κόσμο, εδώ και πολλές δεκαετίες.  Σαφώς και τα βρετανικά στομάχια είναι πιο «εξευγενισμένα» και όχι πολύ ανθεκτικά σε φύλλα μπουγάτσας και σφολιάτας, αλλά θεωρώ ότι όλα είναι θέμα εκπαίδευσης.

Είστε προετοιμασμένος για το επικείμενο Βrexit

Όπως είναι γνωστό, ως επίσημη ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει οριστεί η 29η Μαρτίου 2019. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαφανεί κάποια βιώσιμη λύση δυστυχώς και οδεύουμε σε αυτό που ο κόσμος αποκαλεί hard Brexit. Εκτός της PIePie  τυγχάνει να ηγούμαι δυο άλλων εταιρειών (on line πωλήσεις και υπηρεσίες μεταφοράς  VIP/business προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο) και ήδη έχω λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ,ώστε να μην αντιμετωπίσω προβλήματα ανεφοδιασμού των πελατών μου. Όσον αφορά τελωνιακούς δασμούς, δεν μπορεί καμία επιχείρηση που διακινεί ενδοκοινοτικά προϊόντα, να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι. Είναι κάτι καινούργιο  για όλους μας και είμαστε σε στάση αναμονής. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στις πωλήσεις μου,

Είστε αισιόδοξος για το επιχειρείν στην Βρετανία την μετά Brexit περίοδο;    

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Από τη μία επικρατεί ένα κλίμα τρομολαγνείας, (θα αποκλείσουν τα σύνορα, δεν θα υπάρχουν προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ κ.α.). Ταυτόχρονα, όμως, επικρατεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας και εθνικής συνείδησης, με την πεποίθηση πως η χώρα θα περάσει μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, αλλά θα βγει στο τέλος πιο δυνατή και ενισχυμένη. Προσωπικά ενστερνίζομαι περισσότερο το τελευταίο σενάριο και δεν ανησυχώ. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασίλειου έχει δυνατές βάσεις για να αποκρούσει κραδασμούς, ή ακόμη και σεισμικές δονήσεις τύπου brexit. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η χώρα έχει ξαναβιώσει οικονομική δυσπραγία, περνώντας  τον στενωπό των μνημονίων επί πρωθυπουργίας  Μάργκαρετ Θάτσερ και βγήκε από αυτόν ισχυρότερη.


Newsletter

Σαν σήμερα...

0 | 

Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. "Αναστενάρια". Τα αναστενάρια ξεκίνησαν στις αρχές του αιώνα από το χωριό Κωστί της επαρχίας Σωζοαγαθουπόλεως στην Ανατολική Ρωμυλία. Στο νομό Σερρών οι τόποι όπου τελούνται σήμερα είναι η Αγία Ελένη και η Κερκίνη. Η "πυροβασία" ή "ακαϊα" αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του εθίμου που διανθίζεται από ενδιαφέρουσες μυσταγωγίες και ιεροπραξίες όπως, η τελετουργική θυσία των ζώων και η έκσταση των πιστών, με την αδιάλειπτη παρουσία της μουσικής από λαϊκούς οργανοπαίκτες. Η λαϊκή θρακική λατρεία των αναστεναρίων έχει διασωθεί από την αρχαιότητα και εκτός από τη βακχεία των αναστενάρηδων, διασώζει πολλά κατάλοιπα της διονυσιακής λατρείας. Η τελετή ξεκινά την παραμονή της εορτής των Κωνσταντίνου και Ελένης στις 20 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γίνεται η θυσία του ζώου (Κουρμπάνι), καθώς και η μεταφορά των εικόνων (του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης) από την εκκλησία στο κονάκι του χωριού. Εκεί τελείται η αγρυπνία αλλά και η προετοιμασία των μυστών για την οιστροπληξία, που κορυφώνεται την επομένη ημέρα. Το πρωί της 21ης Μαΐου οι αναστενάρηδες μεταφέρουν τα εικονίσματα και τα εναποθέτουν στο αγίασμα, ένα τόπο ιερό. Το απόγευμα τελείται η πρώτη πάνδημος πυροβασία. Όταν σχηματισθεί η θράκα ειδοποιούνται οι αναστενάρηδες και υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων φτάνουν σε πομπή και αρχίζουν τον κυκλικό χορό γύρω και πάνω από τη φωτιά. Ανάλογες τελετές, κλειστές αυτή τη φορά μέσα στο κονάκι, γίνονται και την ημέρα της εορτής του Αγίου Αθανασίου στις 18 Ιανουαρίου.

1859 | 

Έφτασαν στα Σέρρας αξιωματικοί του επιτελείου "του εν Βιτωλίοις Οθωμανικού στρατού ίνα ενεργήσωσι την κλήρωσιν των στρατευσίμων δια τα έτη 1859, 1860 και 1861". Ένας συνταγματάρχης επισκέφθηκε τον Υποπρόξενο Γεώργιο Δ. Κανακάρη και "ανέφερεν ότι η Υ. Πύλη έχουσα μεγάλην ανάγκην στρατού διέταξε το μέτρον τούτο και ότι οι μη αποδειχθησόμενοι κληρούχοι θέλουσιν εγγραφή εις το Τάγμα των Εφέδρων (Ρεδίφ), ούς η Πύλη θέλει προσκαλέσει εις τα όπλα εν καιρώ ανάγκης…".

1906 | 

Στο κέντρο της γέφυρας "Τσέλιος" πραγματοποιήθηκε η "επιχείρηση τιμωρίας" των Βουλγαροδιδασκάλων ή ο γιουχαϊσμός τους. Τη μέρα αυτή οι άνθρωποι του Ελληνικού Προξενείου Σερρών διοργάνωσαν σε συνεργασία με τις Ελληνικές Κοινοτικές αρχές και άλλους παράγοντες του εθνικού αγώνα συνεστίαση στην οποία παραβρέθηκαν και οι Βούλγαρου διδάσκαλοι. Η παρουσία τους όμως αποδοκιμάστηκε έντονα. Έκτοτε δεν τόλμησαν οι Βούλγαροι να μεταβούν για φαγητό ή για διασκέδαση σε κέντρα στην Ελληνική συνοικία "Βαρόσι" και να συμπεριφέρονται με αλαζονεία και πρόκληση.

1907 | 

Στο Ερνί-κιοϊ άγνωστοι Έλληνες φόνευσαν τον Βούλγαρο προεστό.

1910 | 

Τελέσθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι ενδέκατοι στη σειρά ετήσιοι σχολικοί αθλητικοί αγώνες "εν τω περιβόλω της ημετέρας κοινότητος" παρουσία των τουρκικών και ελληνικών τοπικών αρχών. Συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου, της Κεντρικής σχολής και της Αστικής σχολής Καμενικίων.

1925 | 

Ο "Μουσικοδραματικός θίασος Σανδή-Αμηρά" ανέβασε στο "Πάνθεον" το δράμα του Γκριμπάλτσερ "Το στοιχειό του πύργου" που "απαγορεύεται αυστηρώς εις τας εγκύους και τους νευρασθενικούς".

1927 | 

Αρχίζει να λειτουργεί δίπλα στις φυλακές ο καλοκαιρινός κινηματογράφος "Ορφέας" που προσφέρει δροσιά και θέαμα με φτηνό εισιτήριο. Η έναρξη των προβολών του θα γίνει με το έργο του Γκαίτε "Φάουστ".

1931 | 

Ξανακυκλοφόρησε πανηγυρικά, μετά τη διακοπή της πρώτης περιόδου, η εφημερίδα "Ελεύθερος Πολίτης" ως "καθημερινή εφημερίς εν Σέρραις -όργανον της Δημ. Νεολαίας του Νομού Σερρών, φιλελεύθερων αρχών" σε σχήμα 34Χ50 και με διευθυντή τον Πάνο Πιέρρο.

1931 | 

Άρχισαν στο Δημοτικό Γυμναστήριο Σερρών οι τριήμεροι Β΄ Παμακεδονικοί Αγώνες Στίβου αφιερωμένοι την επέτειο 25ετίας από την ίδρυση του "Ορφέα". (αριθ. διατάγματος Γ.Δ. Μακεδονίας 3707/23.3.1931)

1933 | 

Στο κινηματογράφο "Πάνθεον" προβάλλεται η ταινία "Μαντάμ Ντυμπαρύ" με τη μεγάλη τραγωδό Νόρμα Νταλματζ και τον Κόντραντ Νάγκελ. Στο "Κρόνιον" προβάλλεται η ταινία "Βερντέν".

1934 | 

Στο κινηματογράφο "Πάνθεον" παίζεται η ταινία "Έρως με μοτοσυκλέτα" με τη Μάγδα Σνάιντερ.

1937 | 

Εγκαινιάσθηκε για δεύτερη φορά η θερινή αίθουσα κινηματογράφου "Έσπερος" που άρχισε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 1936 με την ταινία "Μαύρα Ρόδα" (Λίλιαν Χάρβεϋ - Βίλλυ Φριτς), μετά την ανακαίνιση του από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Ράϊζερ. Ιδιοκτήτες του νέου αυτού κινηματογράφου είναι ο Περιστέρης Κωστόπουλος και ο Νικόλαος Κασάπης, που τον προηγούμενο χρόνο στην προσπάθειά τους να έχουν ένα δικό τους καλοκαιρινό κινηματογράφο, είχαν συνεργαστεί με το εξοχικό κέντρο του Χρήστου Καρεκλά μετατρέποντάς το για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε αίθουσα κινηματογράφου, την οποία είχαν ονομάσει προσωρινά "Έσπερος".

1949 | 

Η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» έγραφε: «Ο διευθυντής του υπουργείου Προνοίας κ. Θεοδωρίδης κατά την γενομένην περιοδείαν του ανά την Μακεδονίαν και Θράκην έθεσεν τας βάσεις της λειτουργίας των οικοκυρικών σχολών Αλιστράτης, Νέας Ζίχνης, Παλαιοκώμης, Πενταπόλεως, Ηρακλείας και Μαυροθαλάσσης του Νομού Σερρών».

1960 | 

Πέθανε ο Μακεδονομάχος Ιωάννης (Νάκη) Κούλα του Μιχαήλ.
Ιστορικό ημερολόγιο των Σερρών
Επιμέλεια: Σ. Π. Αραμπατζής
(δημοσιογράφος ΕΡΑ Σερρών)

Τα πιο διαβασμένα

Τις τελευταίες 7 ημέρες