Πρωτοσέλιδο

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

Αύξηση μεγέθους γραμματων Μείωση μεγέθους γραμματων Επαναφορά μεγέθους γραμματωνprint

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης ο σπουδαίος σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα από την επίσημη σελίδα στου Facebook.

«Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή… μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στιλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή

Ο Σταύρος Τσιώλης έχει γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής (Μαριώ, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος).

Φιλμογραφία

- «Ο μικρός δραπέτης» (1969)

- «Πανικός» (1969)

- «Ζούγκλα των πόλεων» (1970)

- «Κατάχρησις εξουσίας» (1971)

- «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985)

- «Σχετικά με το Βασίλη» (1986)

- «Ακατανίκητοι εραστές» (1988)

- «Έρωτας στη Χουρμαδιά» (1990)

- «Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε» (1992)

- «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» (1996)

- «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998)

- «Φτάσαμεε!» (2004)

Θεατρικά

- «Τα κοκκινομπλέ πατίνια» (2006)

- «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης» (2011)

- «Η πόρτα» ή «Ο σωρός των φασολιών» (2012)

- «Η δημοπρασία»

- «Η γυναίκα του αστροναύτη»


Newsletter

Σαν σήμερα...

1907 | 

Στο Δεμίρ - Ισάρ (Σιδηρόκαστρο) Έλληνες φόνευσαν δύο γνωστούς φανατικούς οπαδούς του κομιτάτου.

1928 | 

«Ο γνωστός καθηγητής των ελληνικών και ευρωπαϊκών χορών κ. Ι. Κατάκαλος αφιχθείς εις την πόλιν μας άρχισε να παραδίσει μαθήματα εις την αίθουσαν του «Πάνθεον». Με την δαιμονίαν μέθοδόν του είναι εις θέσιν εντός 10 ημερών να μάθη χορόν και τον πλέον ανεπίδεκτον μαθήσεως…».

1934 | 

Στο κινηματογράφο «Κρόνιον» προβλήθηκε η ταινία «Μια βραδιά με την αγάπη μου» με την Μάγδα Σνάιντερ.

1936 | 

Άρχισε τις εμφανίσεις του στα «Διονύσια» ένα τρίο κλασσικής μουσικής που το αποτελούσαν ο βιολιστής Μ. Παναγόπουλος, ο βιολοντσελίστας Μισέλ Ρεσεντίνικωφ και ο πιανίστας Έκτορας Μπαρόνο.

1938 | 

Στο «Κρόνιον» έκανε έναρξη των παραστάσεών του ο «Θίασος του Ελληνικού μελοδράματος» με το έργο «Λουκία» ενώ ακολούθησε η «Φαβορίτα» με τη Λιλή Ασλάνη και τον Γ. Νικήτα. Στο θίασο συμμετείχαν οι: Μαυράκης, Τσουπρής, Μπουλάς, Ξενίδης και Δούνιας.

1945 | 

Πραγματοποιήθηκε ογκώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σερραίων στο κινηματοθέατρο «Κρόνιον» «διά τον στιγματισμόν των Αλβανικών ωμοτήτων των διαπραττομένων εις βάρος του ελληνικού βορειοηπειρωτικού στοιχείου και διά την ένωσιν της βορείου Ηπείρου μετά της μητρός Ελλάδος». Το ψήφισμα που εκδόθηκε επιδόθηκε στις αρμόδιες αρχές καθώς και «προς τους εν Αθήναις Αντιπροσώπους των Συμμάχων και Ηνωμένων Εθνών Αγγλίας, Αμερικής, Γαλλίας και Ρωσσίας».

1956 | 

Διεξήχθη φιλικός αγώνας στο Σιδηρόκαστρο μεταξύ της τοπικής ομάδας του «Εθνικού» και της «Θεσσαλονίκης» που έληξε με τη νίκη του «Εθνικού» με τέρματα 2 – 1. Στην ομάδα του «Εθνικού» έπαιξαν οι παίκτες: Παλιαδέλης, Τσίτσαρης, Παλαμάρκος, Ντικμπασάνης, Σακαλίδης, Ζαφειρίδης, Συμεωνίδης, Δημητρός, Τζήκας, Παπαδόπουλος και Σαμαρτζίδης.

1977 | 

Ο Όμιλος «Ορφεύς» ιδρύει λαογραφικό μουσικό συγκρότημα με σκοπό την διάδοση δημοτικών σερραϊκών τραγουδιών. Την μουσική καταγραφή των τραγουδιών πραγματοποιεί ο Γ. Μπαίρας ενώ την διεύθυνση της χορωδίας και του συγκροτήματος έχει ο Β. Παπατσαρούχας.
Ιστορικό ημερολόγιο των Σερρών
Επιμέλεια: Σ. Π. Αραμπατζής
(δημοσιογράφος ΕΡΑ Σερρών)

Τα πιο διαβασμένα

Τις τελευταίες 7 ημέρες