ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρότο: ένα πολύτιμο δώρο για την υγεία μας

Πρόκειται για το αγαπημένο λαχανικό του Bugs Bunny, αλλά και το δικό μας!

Πρόκειται για το αγαπημένο λαχανικό του Bugs Bunny, αλλά και το δικό μας!

Πρόκειται για το αγαπημένο λαχανικό του Bugs Bunny, αλλά και το δικό μας! Το καρότο  έχει μοναδικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

Υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που επαληθεύουν πως η αυξημένη πρόσληψη πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φρούτων και λαχανικών, όπως το καρότο, μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Προστασία κατά του καρκίνου

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαιτητικών καροτενοειδών που έχει αποδειχτεί πως έχουν αντικαρκινική δράση, λόγω της αντιοξειδωτική τους δύναμης στην μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν καρότα έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε καρότα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η κατανάλωση β-καροτένιου έχει διαπιστωθεί πως έχει μια αντίστροφη συσχέτιση με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, σε έρευνα επάνω στον ιαπωνικό πληθυσμό.

Λευχαιμία: Σε έρευνα του 2011 αποδείχτηκε ότι το εκχύλισμα-χυμός καρότου σκοτώνει κύτταρα λευχαιμίας και παρεμποδίζει την πρόοδο τους.

Καρκίνος του προστάτη: Οι νεότεροι άνδρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε β-καροτένιο έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Βελτίωση όρασης

Ο αμφιβληστροειδής του ματιού χρειάζεται βιταμίνη Α για να λειτουργήσει. Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί δυσκολίες στην όραση κατά τη νύχτα. Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο συκώτι. Στον αμφιβληστροειδή, η βιταμίνη Α μετατρέπεται σε χρωστική ουσία που είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βήτα καροτίνης βοηθούν στην προστασία από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του γεροντικού καταρράκτη. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που προσλάμβαναν περισσότερη βήτα-καροτίνη είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη.

Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση του καρότου στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από πέντε καρότα την εβδομάδα, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που τρώνε μόνο ένα καρότο το μήνα.

Διατροφική ανάλυση του καρότου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα μέσο καρότο ή ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα θεωρείται το κανονικό μέγεθος μερίδας. Μια μερίδα καρότων παρέχει 25 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια σακχάρων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αφού παρέχουν το 210% των αναγκών του μέσου ενήλικα για την ημέρα. Παρέχουν, επίσης, το 6% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, το 2% σε ασβέστιο και το 2% σε σίδηρο.

Είναι το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο εκείνο που δίνει στα καρότα το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους. Η βήτα-καροτίνη απορροφάται στο έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά την πέψη.

Τα καρότα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.