ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέλι: Το Νέκταρ των θεών, αλλά και των ανθρώπων-Απαραίτητο για την υγεία μας

Το μέλι θεωρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η φυσική τροφή η οποία έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μέλι θεωρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η φυσική τροφή η οποία έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μέλι θεωρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η φυσική τροφή η οποία έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αρχαίοι πίστευαν πως οι θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ των Θεών). Από τον Όμηρο μέχρι τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον πατέρα της Φαρμακευτικής και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη, το μέλι αναφέρεται ως υψηλής αξίας τροφή με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του οργανισμού.
Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει αυτές τις διαπιστώσεις. Στην Αίγυπτο, μετά από ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν πάπυροι 3.500 π.Χ., που αναφέρουν το μέλι ως θεραπευτικό μέσο για δεκάδες παθήσεις διότι οι φυτικές ενώσεις που περιέχει μπορούν να λειτουργήσουν ως φάρμακο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το  μέλι ταιριάζει τόσο στα ροφήματά μας για να μαλακώσει το λαιμό μας, όσο και σαν ντρέσινγκ που φτιάχνουμε για τη σαλάτα, στο κοτόπουλο, στα smoothies, στο γιαούρτι μας, δίνει πάντα μια γλυκιά και υγιεινή νότα, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας.

Το υψηλής ποιότητας μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

 

Το υψηλής ποιότητας μέλι περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν τα οργανικά οξέα και τις φαινολικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός αυτών των ενώσεων δίνει στο μέλι την αντιοξειδωτική του δύναμη. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία των ματιών  και να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και το μέλι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες τόσο στους αρουραίους όσο και στους ανθρώπους έχουν δείξει μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση μελιού.

Μέλι με κανέλα

Δυο κουταλιές της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό πρωί και βράδυ θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η χρόνια αρθρίτιδα ενώ η παρατεταμένη κατανάλωση αυτού του ροφήματος θα αυξήσει την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού. Επίσης, η συχνή κατανάλωση ενός μεγάλου φλιτζανιού με τσάι στο οποίο έχουμε ανακατέψει δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρείς κουταλιές της σούπας κανέλα, θα μειώσουμε εντυπωσιακά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη, και χρόνιοι στομαχικοί πόνοι, αλλά και έλκη μπορούν να ανακουφιστούν και να θεραπευτούν με τακτική πρόσληψη του συνδυασμού μελιού με κανέλα.

Μέλι πριν τον ύπνο

·         Θα σου εξασφαλίσει έναν καλό ύπνο
Το μέλι περιέχει μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται τρυπτοφάνη, μια ορμόνη που σε βοηθά να χαλαρώσεις και δίνει στο σώμα σου το μήνυμα ότι «ήρθε η ώρα να κοιμηθούμε». Αν και το σώμα σου χρειάζεται αυτό το αμινοξύ, δεν το παράγει φυσικά και μπορείς να το αποκτήσεις μέσω των προϊόντων που καταναλώνεις, όπως το μέλι.
Μερικές φορές ξυπνάς στη μέση της νύχτας. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός σου χρειάζεται μια ουσία που ονομάζεται γλυκογόνο και προκαλεί τα επινεφρίδια που βρίσκονται στους νεφρούς, να αποβάλουν την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη, που δεν θα σε αφήσουν να κοιμηθείς. Ευτυχώς, το μέλι περιέχει γλυκογόνο, οπότε καταναλώνοντάς το πριν από τον ύπνο, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την αδρεναλίνη και να εξασφαλίσεις έναν καλό ύπνο.

·         Το σώμα σου θα αρχίσει να καίει το λίπος γρηγορότερα
Το μέλι αυξάνει το μεταβολισμό σου, προκαλώντας θερμογενή επίδραση στο σώμα σου. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύει την κυκλοφορία που αυξάνει λίγο τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθώντας τελικά να κάψεις το λίπος χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Διάφορα είδη ελληνικού μελιού


·         Το μέλι του πεύκου ή αλλιώς πευκόμελο (ανοιξιάτικο ή φθινοπωρινό): Το πευκόμελο, όπως και όλα τα μέλια που προέρχονται από μελίτωμα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Γι’ αυτό το λόγο δεν κρυσταλλώνει εύκολα, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, είναι κατάλληλο για διαβητικούς και έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το ανθόμελο. Η ιδιαίτερη θρεπτική του αξία οφείλεται στο μεγάλο αριθμό θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Είναι παχύρευστο και το χρώμα του ποικίλει από ανοιχτό όταν είναι ανοιξιάτικο, έως σκούρο όταν παράγεται το φθινόπωρο. Δεν πρόκειται για προϊόν της μέλισσας, είναι εκκρίματα παρασίτων του πεύκου τα οποία κολλούν στην μέλισσα που τα αποθηκεύει στην κυψέλη της.

·         Το μέλι του έλατου : παράγεται από τα εκκρίματα του ελάτου που επίσης μεταφέρονται από την μέλισσα στην κυψέλη, είναι ανοιχτόχρωμο και σε ορισμένες ποικιλίες κοκκινωπό και δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ενώ η ιδιαίτερη γεύση του το καθιστά μη εμπορικό.

 

·         Μέλι πορτοκαλιού (καλοκαιρινό): είναι έντονα ανοιχτόχρωμο με ευχάριστο άρωμα και γεύση εσπεριδοειδών αλλά και πολλές ιδιότητες. Κρυσταλλώνει σε 1 με 2 μήνες από την παραγωγή του και παίρνει άσπρο χρώμα.

 

·         Μέλι καστανιάς (καλοκαιρινό): ανάμειξη μελιτώματος και νέκταρος. Από τις καστανιές προκύπτει ένα ιδιαίτερα δυνατό μέλι σκούρου καφέ χρώματος, με έντονη γεύση και χαρακτηριστική πικρή επίγευση. Κρυσταλλώνει σε 1 με 2 χρόνια μετά από την παραγωγή του.