ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάστανο ο βασιλιάς των ξηρών καρπών

Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική

Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική

Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ασίας γίνονται ακόμη και αλεύρι. Χαρακτηρίζονται- και όχι άδικα- ο σούπερ καρπός του χειμώνα: Γίνονται γλυκό του κουταλιού, κρέμα, ενώ μπορείτε να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα ή να τα προσθέσετε στη γέμιση της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας. Μιλάμε για τα κάστανα που λόγω των θρεπτικών τους συστατικών αποτελούν το ιδανικό σνακ του χειμώνα. 

Περιέχουν μέταλλα και βιταμίνες και συνιστούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης (που μάλιστα όπως και το αυγό απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό), με μειωμένα ποσοστά λίπους.

Τα κάστανα περιέχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο.  Ακόμη είναι γνωστά για την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Τρόποι καθαρίσματος

1ος τρόπος

Χαράσσετε σταυρωτά την κοίλη επιφάνειά τους. Στη συνέχεια, τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε να ζεματιστούν. Κατόπιν τα βγάζετε από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και αφαιρείτε το τσόφλι τους. Αφού τα ξεφλουδίσετε, τα ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά όπου τα αφήνετε να βράσουν καλά και να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Όταν κάστανα είναι πλέον χλιαρά, αφαιρείτε το χνούδι τους.

 

2ος τρόπος

Εναλλακτικά, μια γρήγορη λύση, είναι να τα χαράξετε, να τα ρίξετε στην κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό που βράζει και να τα αφήσετε να βράσουν για περίπου 25 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζετε από το νερό, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε τη φλούδα τους. Αν δεν θέλετε να τα βράσετε ολοκλήρα, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση όσο είναι ωμά και να τα βάλετε να βράσουν για 10 λεπτά. Αφού τα βγάλετε και τα αφήσετε να κρυώσουν ελαφρά, τα ξεφλουδίζετε.

 

3ος τρόπος

Αν προτιμάτε να τα ψήσετε, τότε χαράσσετε διαγώνια την κορυφή τους με ένα αιχμηρό μαχαίρι και τα βάζετε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C πάνω σε μια λαμαρίνα, για περίπου 25 λεπτά και με το κοτσάνι προς τα πάνω, γυρίζοντάς τα τακτικά. Μόλις τα βγάλετε, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο, στη συνέχεια τα πιέζετε ελαφρά στο κέντρος τους για να ανοίξουν και τα ξεφλουδίζετε.

 

Σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις για τα κάστανα  με μεγάλη επιτυχία. Με τοπικούς παραδοσιακούς  χορούς ανά περιοχή και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.