ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδέλφια Φιλιππίδη στο Γάζωρο Σερρών: Μια άδεια για μια καινούργια σταβλική εγκατάσταση , είναι το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στους Έλληνες κτηνοτρόφους!

Άλλο κτηνοτρόφος λοιπόν, κι άλλο ‘παραγωγός’. Έτσι στη Φάρμα Φιλιππίδη  καλλιεργούν τη γη που τους περιβάλλει, εκτρέφουν τα δικά τους ζώα και δεν εισάγουν  («στο στάβλο μας έχει να έρθει ξένο ζώο εδώ και 20 χρόνια» ),  ξεκινώντας από ένα μικρό πυρήνα 30ζώων εισαγωγής.

Άλλο κτηνοτρόφος λοιπόν, κι άλλο ‘παραγωγός’. Έτσι στη Φάρμα Φιλιππίδη  καλλιεργούν τη γη που τους περιβάλλει, εκτρέφουν τα δικά τους ζώα και δεν εισάγουν  («στο στάβλο μας έχει να έρθει ξένο ζώο εδώ και 20 χρόνια» ),  ξεκινώντας από ένα μικρό πυρήνα 30ζώων εισαγωγής.

Άλλο κτηνοτρόφος λοιπόν, κι άλλο ‘παραγωγός’. Έτσι στη Φάρμα Φιλιππίδη  καλλιεργούν τη γη που τους περιβάλλει, εκτρέφουν τα δικά τους ζώα και δεν εισάγουν  («στο στάβλο μας έχει να έρθει ξένο ζώο εδώ και 20 χρόνια» ),  ξεκινώντας από ένα μικρό πυρήνα 30 ζώων εισαγωγής. 

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μονάδα του είναι η …επικοινωνία με το κράτος. Τα σχέδια βελτίωσης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του,  από θετικός παράγοντας καταντάνε αρνητικός αφού για να εγκριθούν περνάνε σχεδόν δύο χρόνια. «Υποφέρουμε τρομερά για να βγάλουμε μια άδεια για μια καινούργια σταβλική εγκατάσταση κι αυτό, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, είναι το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στους Έλληνες κτηνοτρόφους». Ένα ‘κρυφό’ κόστος.  

 

Ο Σοφοκλής Φιλιππίδης είναι πεπεισμένος ότι αυτοί που έχουν ως αρμοδιότητά τους να βοηθάνε τους κτηνοτρόφους, ξεχνούν ότι σε ένα στάβλο η ζωή συνεχίζεται καθημερινά: υπάρχουν γέννες, μοσχαράκια που πρέπει να μεγαλώσουν. «Όταν για να λειτουργήσει μια νέα εγκατάσταση περνάνε δύο χρόνια, τα ζώα αυτά έχουνε μεγαλώσει μαζί με τα άλλα στις ήδη υπάρχουσες. Μια άδεια που ζητάει ένας κτηνοτρόφος δεν πρέπει να κρατάει πάνω από μια- δυο εβδομάδες, ενώ τα σχέδια βελτίωσης θα πρέπει να εξετάζονται μέσα σε τρεις μήνες. Είναι αδιανόητη η καθυστέρηση δύο χρόνων.

 

Η συζήτησή   ξεκινάει με τον Γιώργο Κλιάμπα, το ‘ζωοτεχνικό μυαλό’ της φάρμας κι εδώ και λίγο καιρό επιχειρηματικό συνεργάτη. «Ο νομός Σερρών ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ ισχυρός στην αγελαδοτροφία. Στηρίζονται από την παραγωγή του δύο γαλακτοβιομηχανίες στο νομό μας, η ΣΕΡΓΑΛ και η Κρι Κρι και πολλές τυροκομικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν όμως και προβλήματα. Το περίεργο είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να θέλει να τα λύσει: ούτε οι αγελαδοτρόφοι, ούτε οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά ούτε το κράτος».

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σύμφωνα με τον Γ. Κλιάμπα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οργάνωση της φάρμας, ακολουθεί η οργάνωση της πώλησης στις βιομηχανίες και τέλος η οργάνωση της πώλησης στον τελικό καταναλωτή. Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να είναι μια αλυσίδα.

«Υπάρχουν πολύ οργανωμένες φάρμες όπως η δική μας και κάποιες φάρμες οι οποίες είναι όπως ήμασταν εμείς πριν από χρόνια» μας πληροφορεί κι εξηγεί: «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο στην ποιότητα του γάλακτος αλλά και στην ποιότητα ζωής των κτηνοτρόφων, ενώ τίθενται και προβλήματα επιβίωσης των μονάδων οι οποίες δεν μπορούν να πωλήσουν το προϊόν τους σε ικανοποιητικές τιμές».

Ποιες είναι όμως οι τιμές; «Αυτή τη στιγμή μια οργανωμένη γαλακτοπαραγωγική μονάδα μπορεί να πουλήσει 40 λεπτά το λίτρο και μια ανοργάνωτη στα 33 λεπτά. Μπορεί αυτά τα 7 λεπτά στο λίτρο να φαίνονται ελάχιστα αλλά στα χιλιάδες παραγόμενα λίτρα είναι ένα πολύ σημαντικό ποσόν που χάνουν κάποιες εκμεταλλεύσεις» σχολιάζει ο ζωοτέχνης της φάρμας.