ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Έβρεξε” αυτοδιοικητικά άρθρα στη Βουλή – Τι ακριβώς αλλάζει (Τροπολογία)

Τροπολογία με σειρά διατάξεων για τους Δήμους κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης 8ης Ιουνίου. Ψηφίζεται αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία, όπου ήδη περιλαμβάνονταν δύο αυτοδιοικητικά άρθρ

Τροπολογία με σειρά διατάξεων για τους Δήμους κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης 8ης Ιουνίου. Ψηφίζεται αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία, όπου ήδη περιλαμβάνονταν δύο αυτοδιοικητικά άρθρ

Τροπολογία με σειρά διατάξεων για τους Δήμους κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης 8ης Ιουνίου.  Ψηφίζεται αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία, όπου ήδη περιλαμβάνονταν δύο αυτοδιοικητικά άρθρα .

 

 Άρθρο 1:

Παρατείνεται (έως 31 Δεκεμβρίου) η προθεσμία που είχε τεθεί με το αρ.53 του ν.4735/2020 για την απογραφή της περιουσίας των δημοτικών παιδικών σταθμών

Πρόκειται για παλιά ιστορία, που είχε ξεκινήσει το 1995 και αφορά τους παιδικούς που περιήλθαν από το Κράτος στην Αυτοδιοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση δεν παρέχει κανένα στοιχείο για τον αριθμό των Δήμων όπου υπάρχει ακόμα αυτή η εκκρεμότητα.

 

Άρθρο 2:

Αφορά την έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ Α’ βαθμού, που είχε ψηφιστεί στο αρ.165 του ν.4764/2020.  Παρά το ότι το αρ.165 του ν.4764/2020 περί ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους επαναλαμβάνεται ολόκληρο, οι διαφορές είναι ΜΟΝΟ οι δύο ημερομηνίες και συγκεκριμένα:

- υπάγονται και οφειλές που θα βεβαιωθούν έως 30 Ιουνίου (προβλεπόταν έως 28 Φεβρουαρίου 2021)

- τίθεται προθεσμία έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ η 31η Μαρτίου 2021 (οριζόταν έως 31 Ιανουαρίου 2021), ήτοι η νέα προθεσμία έχει λήξει.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκτακτη ρύθμιση οφειλών (που ουσιαστικά τώρα παρατείνεται) είχε απασχολήσει έντονα την αυτοδιοικητική επικαιρότητα όταν ψηφίστηκε, καθώς μετά από μήνες πομπωδών εξαγγελιών του τέως διδύμου Τάκη Θεοδωρικάκου – Θοδωρή Λιβάνιου, την είχαν αλλάξει λίγο πριν την ψηφοφορία, περιορίζοντας δραστικά το περιεχόμενό της, ώστε να αφορά μόνο τους πληττόμενους από την πανδημία.

Το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής είχε προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στην Αυτοδιοίκηση (δεδομένων των μεγάλων προσδοκιών που της είχαν καλλιεργήσει), η οποία διεκδικούσε (και διεκδικεί) να εφαρμοστεί πάλι έκτακτη ρύθμιση οφειλών αντίστοιχη με εκείνες που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν.

 

Άρθρο 3:

Αφορά και αυτό την ανωτέρω έκτακτη ρύθμιση οφειλών. Οι αλλαγές που επιφέρει είναι:

- η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση παρατείνεται έως 31 Οκτωβρίου (θα έληγε 30 Ιουνίου)

- εισάγεται μεταβατική διάταξη για τον τρόπο υποβολής της αίτησης (και άλλοι τρόποι, μέχρι την πλήρη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής στο gov.gr)

 

Άρθρο 4: «Παρατάσεις μισθώσεων δημοτικών ακινήτων και κυλικείων»

Αλλάζουν το πρόσφατο αρ.49 του ν.4795/2021 (Φ.Ε.Κ. 17 Απριλίου).

Η ουσιώδης τροποποίηση είναι ότι πλέον θα αφορά όχι μόνο μισθώσεις που είχαν λήξει, αλλά και όλες τις ενεργές μισθώσεις ανεξαρτήτως του χρόνου λήξης αυτών («οι οποίες δεν έχουν λήξει στις 11.6.2021»). Διευρύνεται, δηλαδή, κατά πολύ το πεδίο εφαρμογής.

Η αλλαγή έχει συμφωνηθεί σε πρόσφατη συνάντηση των Βορίδη–Πέτσα από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

 

Άρθρο 5: Αφορά το Πρόγραμμα “ΤΡΙΤΣΗΣ”.

Η Κυβέρνηση – όπως μας έχει συνηθίσει κάθε λίγο και λιγάκι – τροποποιεί πάλι το άρθρο του “Τρίτσης” (δηλ. το το αρ.69 του ν.4509/2017). Υπενθυμίζουμε ότι το είχε ξανά αλλάξει με την από 20.3.2020 ΠΝΠ, την από 30.3.2020 ΠΝΠ, το ν.4690/2020, το ν.4783/2021.

Τώρα, με την Τροπολογία εισάγουν δυνατότητα πόροι για το “Τρίτσης” να προέρχονται από δανεισμό από ίδιους πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

 

Άρθρο 6: «Ρύθμιση θεμάτων επιχειρήσεων που συστήνονται για τη φιλοξενία του θεσμού “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”»

Με το άρθρο, μπορεί μεν να επαναλαμβάνεται ολόκληρο το αρ.107 του ν.3852/2010 ως ισχύει, η βασική διαφορά όμως είναι απλά ότι αυξάνονται από 20 σε 28 οι συμβασιούχοι (ΙΔΟΧ ή ΣΜΕ) που μπορεί να προσλάβει η δημοτική επιχείρηση για την “Πολιτιστική Πρωτεύουσα”

Υπογραμμίζεται ότι στο ισχύον άρθρο ήδη περιλαμβάνονται κατά παρέκκλιση διαδικασίες στελέχωσης, με κατ’ εξαίρεση προβλέψεις για τις προσλήψεις συμβασιούχων και τις αποσπάσεις.