ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2ος Διαγωνισμός Γαστρονομίας Δήμου Αμφίπολης 2022

Το 2ο Διαγωνισμό Γαστρονομίας διοργανώνουν ο Δήμος Αμφίπολης και η ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α. στις 11 και 12 Αυγούστου στο Ροδολίβος. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμφίπολης κ. Στέργιο Φρανστανλή και την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α. κ. Σωτηρία Καλακίδα:  Η Γαστρονομία, η κουζίνα και η γεύση κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού του. Γύρω από ένα τραπέζι, τις ώρες αυτές της κοινής χαλαρωτικής συνεύρεσης της οικογένειας, της παρέας, της κοινωνικής ομάδας ερχόμαστε πιο κοντά και απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές οικογενειακής θαλπωρής, φιλικής συντροφιάς αλλά και κοινωνικής επαφής.
 

Στο Δήμο μας η γαστρονομία κατέχει ιδιαίτερη θέση εδώ και χρόνια. Στη φωτογραφία – αρχείο που βρέθηκε καταγράφηκε μια γαστρονομική εκδήλωση το 1958 στο Ροδολίβος.
 
Εμείς που αγαπάμε αυτές τις στιγμές συλλογικής δραστηριότητας και μας αρέσει να αποκαλύπτουμε τα μικρά γευστικά διαμαντάκια που προσφέρει ο τόπος μας θα βρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι, σε ένα ταξίδι παραδοσιακών γεύσεων, στο 2ο Διαγωνισμό Γαστρονομίας, στις 11 και 12 Αυγούστου, στο Ροδολίβος.
 
Η γαστρονομία είναι ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας και ο πολιτισμός της γεύσης είναι σπουδαίος και σύνθετος.
 
Κάθε τόπος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία τον κάνουν να ξεχωρίζει. Αυτά είναι η ιστορία του, η παράδοση, η αγροτική οικονομία του, τα αγροδιατροφικά προϊόντα, η γαστρονομία του με τις τοπικές μαγειρικές τεχνικές, ο πολιτισμός του και τέλος ο τουρισμός του.
 
Ο γαστρονομικός πολιτισμός κάθε τόπου αποτελεί μια ιδιαίτερη αξία η οποία τον χαρακτηρίζει. Η αξιοποίησή του με κάθε δυνατό τρόπο και η εκμετάλλευση του μέσω του τουρισμού μπορεί να αναδείξει τον τόπο σε σημαντικό βαθμό και να ανεβάσει σε υψηλότερα επίπεδα την τουριστική του αξία.
 
Παράλληλα δημιουργεί οφέλη και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την γαστρονομία. Ο κυριότερος είναι η αγροδιατροφή που αφορά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων τα οποία αποτελούν το βασικότερο στοιχείο του γαστρονομικού πολιτισμού.
 
Ακολουθώντας πιστά την παράδοση, με κέφι και με διάθεση προβολής του τόπου μας οι Σύλλογοι του Δήμου Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συναντούνται και φέτος στο 2ο Διαγωνισμό Γαστρονομίας. Οι Σύλλογοι και οι φορείς καλούνται να παρουσιάσουν γεύσεις και δημιουργίες όπως έχουν μείνει στην ιστορική μας διαδρομή.
 
Καταξιωμένοι chef  στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό θα αποτελέσουν την κριτική  επιτροπή η οποία και θα επιβραβεύσει την δημιουργική φαντασία των Συλλόγων καθώς και το “πάντρεμα” της τοπικής μας παράδοσης με τη σύγχρονη εποχή.
 
Με μεγάλη μας τιμή αποδέχτηκε και πάλι την πρόσκληση και Πρόεδρος της 5μελούς επιτροπής του διαγωνισμού θα είναι ο πρώην αρχιchef της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Αθανάσιος Σκούρας.
 
Μέλη θα είναι επίσης ο κος  Μπέκας Βασίλης,  Αρχιμάγειρας στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας,  ο κος  Νιώτης Γεώργιος Executive Chef, ο κος Μουζάκης Κων/νος Αρχιμάγειρας και Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων “Ακρόπολης”, ο κος Παρασιάκος Ανδρέας Αρχιμάγειρας.
 
Φιλοδοξία μας ασφαλώς είναι, και θα προσπαθήσουμε για το λόγο αυτό, η εκδήλωσή μας να μην αποτελεί ένα «κλειστό γεγονός» στα όρια του Δήμου Αμφίπολης, αλλά μία συνάντηση φορέων πολιτισμού από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών όπως και από άλλες όμορες Περιφερειακές Ενότητες. 
 
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας προσκαλούμε όλους τους φορείς και τους συλλόγους να συμμετάσχουν στον 2ο  Διαγωνισμό Γαστρονομίας  του Δήμου Αμφίπολης, 11 και 12 Αυγούστου με εδέσματα τα οποία αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα της κάθε  περιοχής.

Πηγή: politismika.gr