ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για Μπάκο-Καϋμενάκη-Εξάρχου στην Attica Bank - Τα επόμενα βήματα

Βελούδινο διαζύγιο παίρνουν Attica Bank και Ellington, με το αμερικανικό fund να παραιτείται του ποσοστού του στην τράπεζα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο επενδυτικό σχήμα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου.

Βελούδινο διαζύγιο παίρνουν Attica Bank και Ellington, με το αμερικανικό fund να παραιτείται του ποσοστού του στην τράπεζα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο επενδυτικό σχήμα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου.

Η εταιρεία Thrinvest Holdings Ltd -συμφερόντων των τριών επενδυτών- απέστειλε στην Attica Bank επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ που προγραμματίζεται εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. 

 
 
 

Κύκλοι της εταιρείας, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνει για απόκτηση ποσοστού της Attica είναι αυτόνομο και δεν βρίσκεται σε απευθείας διαπραγμάτευση με το fund.

 Πηγές της διοίκησης επιβεβαίωσαν τη θετική τους διάθεση απέναντι σε "όποιον επενδυτή έχει κεφάλαια, διάθεση να επενδύσει στην τράπεζα και στρατηγικό σχέδιο". 

Η Ellington, πάντως, διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank. 

Πηγές του fund αναφέρουν ότι "ανεξάρτητα και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών σχετικά με την ΑΜΚ της Attica Bank και την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα, η Ellington επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με μία και μόνη προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων".

 

Τα βήματα πριν την ΑΜΚ

Όσον αφορά στην πώληση του ποσοστού 8,08% που κατέχει η Ellinghton -υπό την επωνυμία Rinoa- αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί με διμερή συναλλαγή η οποία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να μην διαταραχθεί το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπογραφεί και νέο Shareholders Agreement ανάμεσα στο ΤΧΣ και τους ΤΜΕΔΕ-Thrinvest η οποία θα επικυρώνει τη συμμετοχή στην αύξηση με 360 εκατ. και 130 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Θυμίζεται ότι μετά την ΑΜΚ, ο έλεγχος της τράπεζας θα περάσει στον ιδιώτη επενδυτή που θα βρεθεί με μερίδιο 66% έναντι 34% όπου θα υποχωρήσει το ποσοστό του ΤΧΣ. Στο σημείο αυτό, δεν θα χρειαστεί ειδική έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, αφού ήδη τρέχει διαδικασία fit & proper των εφοπλιστών για την Παγκρήτια.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μάλιστα, η εγκριτική διαδικασία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η καταλληλότητα των εφοπλιστών ως στρατηγικών επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Τα σχέδια των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου δεν εξαντλούνται στην εξαγορά των δύο μη συστημικών τραπεζών, αλλά περιλαμβάνουν τη συγχώνευση Παγκρήτιας-Attica και την απορρόφηση πρόσθετων μικρότερων τραπεζών-Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας- με στόχο τη δημιουργία του πέμπτου - μη συστημικού - πυλώνα του εγχώριου κλάδου.