ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άνθρακας ο θησαυρός» του Τουρισμού για την εστίαση – Γιατί έρχονται νέα «λουκέτα» εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης τον Χειμώνα

Δεδομένου ότι, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών, δεν επιτεύχθηκαν οι τζίροι τους οποίους ανέμεναν οι άνθρωποι της εστίασης μέσα στο Καλοκαίρι, οι εκτιμήσεις πολλών εξ αυτών κάνουν λόγο για έναν νέο, ακόμη πιο εφιαλτικό σε σχέση με τα πρώτα 2 χρόνια της πανδημίας Χειμώνα

Δεδομένου ότι, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών, δεν επιτεύχθηκαν οι τζίροι τους οποίους ανέμεναν οι άνθρωποι της εστίασης μέσα στο Καλοκαίρι, οι εκτιμήσεις πολλών εξ αυτών κάνουν λόγο για έναν νέο, ακόμη πιο εφιαλτικό σε σχέση με τα πρώτα 2 χρόνια της πανδημίας Χειμώνα

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των Τουριστών κατά τη διάρκεια του φετινού Καλοκαιριού ήταν αρκετά αυξημένος σε σχέση με το 2021, ο επισιτιστικός κλάδος φαίνεται ότι δεν πέτυχε τους αναμενόμενους τζίρους, με αποτέλεσμα ένα νέο «κύμα λουκέτων» να μοιάζει αναπόφευκτο ενόψει του -πολύ- δύσκολου Χειμώνα που ακολουθεί. Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μπορεί να γέμισαν ειδικά τον Αύγουστο σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας αλλά τα εστιατόρια και δη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, με βάση την πρώτη εικόνα που έχουν σχηματίσει παράγοντες του κλάδου, εκτιμάται ότι κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (ανάλογα ή -στην καλύτερη περίπτωση- λίγο πιο βελτιωμένα από την «τραυματισμένη», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο).

Όπως ανέφεραν στελέχη και εργαζόμενοι στην εστίαση (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, κ.λπ.) αν και ο αριθμός των τουριστών από άλλες χώρες αυξήθηκε, οι τζίροι των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Οι λόγοι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στους οποίους οφείλεται αυτό το γεγονός είναι δύο:

  1. Οι Έλληνες που έκαναν διακοπές και -προ κρίσης κορωνοϊού και προ μνημονίων- συνήθιζαν να «γεμίζουν» με τις παραγγελίες τους τα τραπέζια στα εστιατόρια, αποτελούν «είδος προς εξαφάνιση». Σε ένα μεγάλο ποσοστό, δεδομένης της αυξανόμενης ακρίβειας και των πιο χαμηλών εισοδημάτων σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών – μελών της ΕΕ, όσοι κάτοικοι της χώρας έκαναν φέτος διακοπές, έκαναν δαπάνες για τη μετακίνηση τους αλλά «έκοψαν» ό,τι μπορούσαν από τα έξοδα διαμονής (πολλοί έκαναν διακοπές φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων ή στα χωριά τους) καθώς και τα πάλαι ποτέ καθιερωμένα γεύματα και δείπνα σε εστιατόρια, καθώς και τις νυχτερινές εξόδους σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
  2. Περικοπές, όμως, δεν έκαναν μόνο οι Έλληνες αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών από άλλες χώρες, ενδεχομένως λόγω του φόβου που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων εξαιτίας της διαρκούς αύξησης του ενεργειακού κόστους. Οι ξένοι επισκέπτες απέδειξαν ότι μπορούν να αντέξουν ακόμη τα κόστη της μεταφοράς και της διαμονής τους. Ωστόσο, διέθεσαν ποσά ανάλογα, σε γενικές γραμμές, του «φτωχού» λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού καλοκαιριού του 2021 για τη διατροφή τους και τη διασκέδασή τους, στα κέντρα εστίασης των τουριστικών περιοχών.

Αναμένεται εφιαλτικός Χειμώνας για τις επιχειρήσεις εστίασης

Δεδομένου ότι, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών, δεν επιτεύχθηκαν οι τζίροι τους οποίους ανέμεναν οι άνθρωποι της εστίασης μέσα στο Καλοκαίρι, οι εκτιμήσεις πολλών εξ αυτών κάνουν λόγο για έναν νέο, ακόμη πιο εφιαλτικό σε σχέση με τα πρώτα 2 χρόνια της πανδημίας Χειμώνα. Όπως ανέφεραν  στελέχη και εργαζόμενοι επιχειρήσεων του κλάδου αυτού, η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας που «καλπάζει» καθημερινά. Εφόσον η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί (κάτι το οποίο θεωρείται και το πιο πιθανό με βάση τα ισχύοντα δεδομένα) τότε ένα νέο «κύμα λουκέτων» και απολύσεων στον κλάδο της εστίασης θα ξεσπάσει από τα μέσα του Φθινοπώρου και μετά, με περαιτέρω δραματικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για την ελληνική κοινωνία.