ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: Επιδότηση έκπληξη 192 ευρώ – Πώς να μην τη χάσετε

Πώς οι φορολογικές δηλώσεις μπορούν να φέρουν αναδρομική επιδότηση στο ρεύμα. Ολες οι εξελίξεις…

Πώς οι φορολογικές δηλώσεις μπορούν να φέρουν αναδρομική επιδότηση στο ρεύμα. Ολες οι εξελίξεις…

Ανοιχτή παραμένει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021.

Με τους φορολογούμενους να καλούνται να συμπληρώσουν το νέο έντυπο Ε1 το οποίο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα κρίνει και το ύψος του ποσού με το οποίο θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.

Οριζόντιες πρόκειται να είναι οι κρατικές ενισχύσεις έναντι των αυξήσεων στο ρεύμα, ειδικότερα για όσους κατοικούν σε α’ κατοικία είναι και καταναλώνουν έως 300 kWh, ωστόσο όπως εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τον Απρίλιο για πρώτη φορά εντάσσονται σε αυτές και οι φοιτητικές κατοικίες.

 

Στις νέες φορολογικές δηλώσεις έχει δημιουργηθεί πεδίο για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

ΔΕΗ: Πιο συγκεκριμένα θα λάβουν αναδρομικά επιδότηση:

42 ευρώ για τον Ιανουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες
39 ευρώ για τον Φεβρουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες
39 ευρώ για τον Μάρτιο εφόσον «κάψουν» 300 κιλοβατώρες

ΣΥΝΟΛΟ αναδρομικής επιδότησης: 120 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος.

 

Αν προστεθεί και η επιδότηση του Απριλίου που ανέρχεται στα 72 ευρώ για κατανάλωση πάλι έως 300 kWh, το σύνολο της επιδότησης ανέρχεται σε 192 ευρώ για το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος.

Προφανώς οι επιδοτήσεις θα μπουν κατευθείαν στους λογαριασμούς ρεύματος όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Οπότε οι φοιτητές που θα δηλωθούν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις των γονιών τους θα πρέπει να περιμένουν μια γενναία έκπτωση σε έναν από τους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος, από τον Απρίλιο και μετά.

 

Αναδρομική επιδότηση για όσους την έχασαν

Αντίστοιχη φόρμουλα θα ισχύσει και για τους πολίτες που στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας. Υπενθυμίζεται πως για αρκετές εκατοντάδες φορολογούμενους δεν διασταυρώνονταν ο ΑΦΜ με τον αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να χάσουν την επιδότηση καθώς δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθεί αν πρόκειται για κύρια κατοικία.

Με τις νέες φορολογικές δηλώσεις δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς στην νέα υποβολή δήλωσης οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής τους, ώστε να δοθεί και σε αυτούς αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Δηλαδή θα λάβουν αναδρομικά επιδότηση:

42 ευρώ για τον Ιανουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες
39 ευρώ για τον Φεβρουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες
39 ευρώ για τον Μάρτιο εφόσον «κάψουν» 300 κιλοβατώρες

 

ΣΥΝΟΛΟ αναδρομικής επιδότησης: 120 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος. Ξανά, σε αυτή την περίπτωση αν προστεθεί και η επιδότηση του Απριλίου που ανέρχεται στα 72 ευρώ για κατανάλωση πάλι έως
300 kWh, το σύνολο της επιδότησης ανέρχεται σε 192 ευρώ για το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος.

Η επιδότηση για δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που εντάσσονται σε μια από τις παραπάνω δύο κατηγορίες, φτάνει τα 245 ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2022(€54 τον Ιανουάριο, € 51 τον Φεβρουάριο, €53 τον Μάρτιο και €87 τον Απρίλιο.

Ποιες οι αλλαγές στο νέο Ε1

Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.). Υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχουν περίπου 6,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα έχουν τον χρόνο να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως και το καλοκαίρι.

 

Στο νέο έντυπο υπάρχει μια σειρά από προσυμπληρωμένους κωδικούς. Είναι προσυμπληρωμένοι στα έντυπα Ε1 και Ε2 οι κωδικοί με τα ποσά των ενοικίων που απέκτησαν το 2021 οι φορολογούμενοι, καθώς η ΑΑΔΕ θα αξιοποιήσει τα στοιχεία από τις δηλώσεις Covid που έχουν υποβάλει όσοι εισέπραξαν πέρυσι «κουρεμένα» ενοίκια έως 100%.

Μέχρι και τις 4 Μαρτίου έπρεπε οι τράπεζες, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν καταθέσεις, τόκους, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ασφαλιστήρια, δίδακτρα και άλλες δαπάνες.

ΔΕΗ: 500.000 πελάτες δεν θα πληρώσουν ευρώ παραπάνω – Ποιοι είναι

ΔΕΗ: Τις ανατιμήσεις θα αποφύγει μια σημαντική μερίδα πελατών της ΔΕΗ. Δείτε στο newsme.gr ποιοι θα τη γλιτώσουν.

 

Καμία επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας για τους 500.000 πελάτες της ΔΕΗ που «κλείδωσαν» σταθερά τιμολόγια με τα προϊόντα ΔΕΗ myHome Online, ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Enter+.

Αυτό τονίζει η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντικές αυξήσεις στα εν λόγω προϊόντα.

Δείτε την ανακοίνωση…