Ελευθέρια 2026: Οι Σέρρες γιορτάζουν 113 χρόνια από την απελευθέρωσή τους
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών, μουσικών, ιστορικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Σερρών και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών (ΔΗΠΕΘΕ) τιμούν τη συμπλήρωση 113 ετών από την απελευθέρωση της πόλης, διοργανώνοντας τα «Ελευθέρια 2026».
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών, μουσικών, ιστορικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Σερρών και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών (ΔΗΠΕΘΕ) τιμούν τη συμπλήρωση 113 ετών από την απελευθέρωση της πόλης, διοργανώνοντας τα «Ελευθέρια 2026».
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 10 Ιουνίου και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, ημέρα της ιστορικής επετείου, μεταφέροντας το εορταστικό κλίμα σε γειτονιές, πλατείες, πολιτιστικούς χώρους και σημεία αναφοράς της πόλης.
Το πρόγραμμα των φετινών «Ελευθερίων» συνδυάζει τη μουσική, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, τη λαϊκή παράδοση, τις δράσεις για παιδιά και τις ιστορικές αναφορές, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών και στην εξωστρέφεια.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα υπογράμμισε ότι οι εκδηλώσεις επεκτείνονται φέτος σε περισσότερες γειτονιές, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Όπως ανέφερε, ο Δήμος συνεχίζει την προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης του θεσμού, ώστε τα «Ελευθέρια» να αποκτούν κάθε χρόνο μεγαλύτερη δυναμική και απήχηση.
Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαγδαληνή Μπάρμπα παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι οι δράσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να αναδεικνύουν τόσο την ιστορική σημασία της απελευθέρωσης των Σερρών όσο και τον σύγχρονο πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης.
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα καταλαμβάνουν οι συναυλίες στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, οι μουσικές βραδιές στις γειτονιές, το Παιδικό Φεστιβάλ Χρωμάτων, η έκθεση φωτογραφίας του Ομίλου ΟΡΦΕΑΣ, το αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλο, καθώς και οι ιστορικές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Η κορύφωση των εορτασμών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026. Το πρωί θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία, θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά και η μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στον πεζόδρομο της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η αυλαία των φετινών «Ελευθερίων» θα πέσει το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Ηρώο Σερρών, με την επετειακή συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, σε μια εκδήλωση που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών και επισκεπτών.
Εκατόν δεκατρία χρόνια μετά την ιστορική απελευθέρωση της πόλης, οι Σέρρες τιμούν το παρελθόν τους, αναδεικνύουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας, μνήμης και δημιουργίας μέσα από έναν θεσμό που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας.
