ΤΟΠΙΚΑ

Ενεργώ ως πολίτης: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ιδρύματος Λαμπράκη – σε συνεργασία με το ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη

(Το έργο Ενεργώ ως Πολίτης υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο τo Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδης)
 
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Γενάρης-Ιούνιος 2022, από τις ακόλουθες σχολικές μονάδες: 1 ο Γυμνάσιο Σερρών, 1 ο Νηπιαγωγείο Σερρών, 3 ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, 29 ο Νηπιαγωγείο Σερρών, Δημοτικό Σχολείο Χωριστής Δράμας, και περιφερειακός συντονιστής ήταν ο κ. Ιωάννης Πούλιος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών.
 
Η φιλοσοφία του προγράμματος:

Ενοχλείστε όταν κάποιος μπαίνει εμβόλιμα μπροστά σας σε μία σειρά που περιμένετε πίσω από άλλους; Ενοχλείστε όταν βλέπετε παρκαρισμένο αυτοκίνητο μη ανάπηρου σε θέση για ανάπηρους; Ενοχλείστε όταν η λάμπα στο δημοτικό φως της γειτονιάς σας είναι επί έξι εβδομάδες καμένη και δεν την αλλάζει κανείς;
Ενοχλείστε με τις ακαθαρσίες των σκύλων πάνω στα πεζοδρόμια; Τότε και επειδή, ως εκπαιδευτικοί, έχουμε την ευθύνη να διαμορφώσουμε ενεργούς πολίτες, συμμετέχουμε στο «Ενεργώ ως πολίτης» για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για όλους μας.
 
Με λίγα λόγια το πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα «Ενεργώ ως πολίτης» (που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων) αποτελεί μία πρόταση προσέγγισης θεμάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή στη δημοκρατία και στη δημόσια πολιτική όχι επίσημα μέσω αξιωμάτων αλλά ως πολίτες. Επίσης, δίνει έμφαση στην τοποθέτηση και δράση με προστιθέμενη αξία και προσεγγίζει θέματα που συνδέονται με τη ζωή στην κοινότητα - την ευρεία, αλλά και την παγκόσμια - μέσω διαδικασιών διερευνητικής και βιωματικής μάθησης. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) και όλων των τύπων σχολείων.
 
Εφαρμόστηκε ως πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων και οι συμμετέχοντες/σες εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν και είχαν στη διάθεσή τους οδηγίες δραστηριοτήτων τις οποίες κλήθηκαν να αναπτύξουν μέσα στην τάξη τους με βάση το μαθησιακό ενδιαφέρον και την ετοιμότητα των μαθητών τους. Από κάθε σχολική μονάδα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τέσσερις εκπαιδευτικοί οποιασδήποτε ειδικότητας, οι οποίοι συμμετείχαν σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση. Υποστηρίζονταν συμβουλευτικά από την επιστημονική ομάδα του έργου και από τον περιφερειακό συντονιστή τους, ο οποίος τους συμβούλευε και τους καθοδηγούσε δια ζώσης όποτε αυτό ήταν εφικτό, και εξ αποστάσεως.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί θεματική συνέχεια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» το οποίο εστιάζει στην πτυχή του πολίτη που αφορά στην κοινωνική προσφορά. Για το λόγο αυτό η εστίαση του «Ενεργώ ως πολίτης» μεταφέρεται στη δημοκρατία, την ατομική και κοινωνική ευθύνη, τη γόνιμη συνύπαρξη, τον αλληλοσεβασμό και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2022 και οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος στην εισαγωγική επιμόρφωση η οποία έγινε το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 (3 διαδικτυακές επιμορφωτικές ημερίδες). Γιάννης Πούλιος, περιφερειακός συντονιστής