ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Γράμμα από την Αθήνα : Τι είδα στα Άνω Πορρόια

Καταρχήν Χρόνια Πολλά,Καλή και ευτυχισμένη χρόνια σ'όλους! .Τις ημέρες των χριστουγέννων (τέσσερις συνολικά) τις πέρασα στο καταπληκτικό χωριό που λέγεται Άνω Πορρόια.

Καταρχήν Χρόνια Πολλά,Καλή και ευτυχισμένη χρόνια σ'όλους! .Τις ημέρες των χριστουγέννων (τέσσερις συνολικά) τις πέρασα στο καταπληκτικό χωριό που λέγεται Άνω Πορρόια.

Σχετικά με την ετυμολογία της ονομασίας του χωριού υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές. Η πρώτη σχετίζεται με τις πολλαί ροιαί (ροδιές). Η άλλη θέλει να προέρχεται από τη φράση ”πολλαί ροαί” και αναφέρεται στα πολλά νερά που διατρέχουν τον οικισμό και δημιουργούν το πολύ καλό κλίμα της περιοχής.

Τόπος και ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν απόγονοι Βλάχων. Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία αναφέρει ότι κάποιες οικογένειες που κυνηγήθηκαν από τους Οθωμανούς, από τη Μοσχόπολη της σημερινής Αλβανίας, τα Γιάννενα, το Αργυρόκαστρο, τα Τρίκαλα αλλά και από τα χωριά του Ολύμπου, της Πίνδου και του Γράμμου, όπως το Μέτσοβο, η Σαμαρίνα και η Αβδέλλα, ήταν οι πρώτοι μετανάστες που δημιουργήσαν τον πυρήνα του χωριού στις αρχές του 19ου αιώνα.Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, οι κάτοικοι συμμετείχαν στις προσπάθειες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας με κυριότερο αγωνιστή τον οπλαρχηγό Εμμανουήλ Βασιλείου. Στη συνέχεια έφθασαν στο Μπέλες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν με ευνοϊκή μεταχείριση από τους ντόπιους.Ξεχωριστή θέση στις σελίδες της ιστορίας του τόπου έχει ο ήρωας Δημήτρης Ίτσιος. Γεννημένος στα Άνω Πορόια υπηρετούσε ως έφεδρος λοχίας τα χρόνια της γερμανικής εισβολής. Ήταν επικεφαλής της αντίστασης στη Γραμμή Μεταξά στο πολυβολείο, Π8 στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλες πάνω από τα Άνω Πορόια. Παρά τις εντολές που έλαβε να υποχωρήσει ο Ίτσιος με λίγους άντρες σταμάτησε την γερμανική επέλαση στη Γραμμή Μεταξά. Οι γενναίοι άνδρες του κι αυτός εξολόθρευσαν από το πολυβολείο πάνω από 250 στρατιώτες της Βέρμαχτ. Ηρωικό ήταν και το τέλος ήρωα.

 

Τόπος ηρεμίας και χαλάρωσης

Τα πανέμορφα σοκάκια και τα ρυάκια που διαπερνούν το χωριό, τα ανθισμένα μπαλκόνια και τα γραφικά καλντερίμια των μαχαλάδων προσφέρουν εικόνες ηρεμίας και γαλήνης στον επισκέπτη.Απολαύστε τον καφέ ή το φαγητό σας στην σκιά της πλατείας, μιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους. Ανηφορήστε προς την παλαιά πλατεία και δείτε την εκκλησία με το πέτρινο καμπαναριό του 1926.