ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί θα αργήσουμε φέτος να δούμε κεράσια στην αγορά καφασια κερασια

Μπορεί οι απόψεις των παραγωγών να διίστανται σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή κερασιού σε σχέση με πέρυσι, αφού κάποιοι μιλούν για μείωση και άλλοι «βλέπουν» αύξηση, ωστόσο κοινή θέση της πλειοψηφίας αποτελεί ότι όσο πιο ορεινά καλλιεργείται το φρούτο, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.  

Μπορεί οι απόψεις των παραγωγών να διίστανται σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή κερασιού σε σχέση με πέρυσι, αφού κάποιοι μιλούν για μείωση και άλλοι «βλέπουν» αύξηση, ωστόσο κοινή θέση της πλειοψηφίας αποτελεί ότι όσο πιο ορεινά καλλιεργείται το φρούτο, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.  

 Μπορεί οι απόψεις των παραγωγών να διίστανται σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή κερασιού σε σχέση με πέρυσι, αφού κάποιοι μιλούν για μείωση και άλλοι «βλέπουν» αύξηση, ωστόσο κοινή θέση της πλειοψηφίας αποτελεί ότι όσο πιο ορεινά καλλιεργείται το φρούτο, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει από δηλώσεις κερασοπαραγωγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ότι η τοποθεσία του χωραφιού που κάποιος καλλιεργεί το φρούτο διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ακραίες …διαθέσεις του καιρού, που ολοένα και εντείνονται λόγω κλιματικής αλλαγής.
Διπλάσια η φετινή παραγωγή κερασιού

Διπλάσια «βλέπει» τη φετινή παραγωγή κερασιών σε σχέση με πέρυσι ο παραγωγός, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πιπεριάς» στον δήμο Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Δημήτρης Αβραμίδης. «Με τις υπερπρώιμες ποικιλίες υπάρχει πρόβλημα μεν, αλλά στις περισσότερες ποικιλίες η χρονιά εξελίσσεται θετικά, παρά τις όποιες ζημιές εντοπίζονται λόγω των καιρικών φαινομένων το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πιπεριά», οι κερασοπαραγωγοί ανέρχονται σε 100 και καλλιεργούν 1.100 στρέμματα, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 600 κιλά και πάνω ανά στρέμμα. «Αν κάποιος κερασοπαραγωγός έβγαλε πέρυσι 20 τόνους κεράσι, φέτος θα βγάλει δύο τόνους», αναφέρει, στον αντίποδα, ο παραγωγός από το χωριό Άγρας, κοντά στην Έδεσσα, Τρύφωνας Πεύκος. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και πολλά χωράφια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο», επισημαίνει.

«Όσο πιο ορεινά καλλιεργεί κάποιος χωράφι, τόσο μικρότερη έως και απούσα είναι η ζημιά στα χωράφια του, συνεπεία των ακραίων καιρικών συνθηκών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο», υποστηρίζει, από την πλευρά του, ο παραγωγός Γιάννης Μπέλλιος από την Αριδαία.

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές κερασιού, οι τιμές παραγωγού αυτό το διάστημα κυμαίνονται -ως επί το πλείστον- από 7 ευρώ/κιλό έως και 9 ευρώ/κιλό. Στη δε Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιάννη Χαραλαμπίδη οι ποσότητες κερασιών προς διάθεση αυτή την εποχή είναι πολύ μικρές.
Πηγή: 
iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/tha-argisoyme-fetos-na-doyme-kerasia-stin-agora