ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος απώλειας των Βαλκάνιων τουριστών – Οι ατελείωτες ουρές στα σύνορα

Τους εύπορους τουρίστες των Βαλκανίων κινδυνεύουν να χάσουν τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και οι τουριστικές περιοχές γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας το επόμενο διάστημα, αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των μεγάλων καθυστερήσεων στα χερσαία σύνορα.

Τους εύπορους τουρίστες των Βαλκανίων κινδυνεύουν να χάσουν τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και οι τουριστικές περιοχές γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας το επόμενο διάστημα, αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των μεγάλων καθυστερήσεων στα χερσαία σύνορα.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα έθιξε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας και συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος, καθώς όπως υποστήριξε, όσοι έρχονται οδικώς από τις χώρες των Βαλκανίων, αναγκάζονται να περιμένουν με τις ώρες στα χερσαία σύνορα όχι μόνο για να εισέλθουν στη χώρα μας αλλά και για να εξέλθουν. Ως παράδειγμα έφερε το πρόσφατο τριήμερο της Πρωτομαγιάς κατά το οποίο οι τουρίστες περίμεναν περισσότερο από πέντε ώρες στα σύνορα για να φτάσουν στους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας αλλά και να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους. Η ουρά των οχημάτων, μάλιστα, έφτανε χιλιόμετρα μακριά από την πύλη εισόδου ιδιαίτερα του Προμαχώνα αλλά και των Ευζώνων, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια και απογοήτευση στους τουρίστες.

«Ένα μεγάλο ποσοστό των εύπορων Βαλκάνιων τουριστών δεν θα κάνει διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Δεν θα περιμένουν με τις ώρες στα σύνορα για να έρθουν να αφήσουν τα χρήματα τους στους τουριστικούς προορισμούς. Γι’ αυτό ας μην παραπονιόμαστε για την ποιότητα των επισκεπτών που δεχόμαστε στην Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία των τουριστικών φορέων, τα Βαλκάνια κατέχουν κάθε χρόνο την πρωτιά στη λίστα των τουριστών που έρχονται για διακοπές στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Πιερία, Θάσος, Καβάλα κ.α.). Όσον αφορά τη διαμονή στα καταλύματα τύπου Airbnb μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό καλύπτεται από τη ζήτηση των Βαλκανικών χωρών και ειδικότερα, το 45% αφορά την Θεσσαλονίκη και πάνω από το 60% την Χαλκιδική. Η Βόρεια Ελλάδα στηρίζεται εξάλλου στον οδικό τουρισμό και ήδη, η περσινή μείωση κατά 14% στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, ήταν πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο.

Στροφή στη νότια Ελλάδα για διακοπές 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, οι εύποροι Βαλκάνιοι θα προτιμήσουν για διακοπές τη νότια Ελλάδα μελλοντικά όπως τα νησιά και την Αθήνα, μιας και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αυξήσει τις πτήσεις από τις γειτονικές χώρες προς τους νότιους προορισμούς. «Θα προτιμήσουν τον πιο εύκολο δρόμο για διακοπές και όχι τις τεράστιες ώρες αναμονής στα χερσαία σύνορα», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας.

«Ας κάνουν κάτι επιτέλους για τα σύνορα»

Την λήψη μέτρων για πιο γρήγορους ελέγχους στα χερσαία σύνορα ζητά ο κ. Γεωργάκος ώστε να βελτιωθεί η εικόνα με τις ουρές χιλιομέτρων που παρατηρούνται συνεχώς. «Όταν ρώτησα τους αρμόδιους για τους ελέγχους στα σύνορα, μου απάντησαν ότι δεν υπάρχουν άτομα. Ας φροντίσουν λοιπόν να έχουν περισσότερα άτομα στις πύλες εισόδου και να γίνονται πιο γρήγορα οι έλεγχοι. Είναι απογοητευτικό και παράλογο να διώχνουμε τους τουρίστες επειδή δεν υπάρχουν άτομα. Και κανένας σχεδόν μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ελλάδας», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Γεωργάκος.

πηγη :thesstoday.gr