ΤΟΠΙΚΑ

Νοσοκομείο Σερρών: Κινητοποιήσεις γιατρών και  υγειονομικών

Oι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, με τη συμπαράσταση πολιτών και φορέωνπ απαντούν με απεργίες και στάσεις εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. 

Βασικό θέμα αντίδρασης είναι η δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η προκήρυξη θέσεων γιατρών του ΕΣΥ με καθεστώς όμως μερικής απασχόλησης. Γιατροί και υγειονομικοί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

 

Η συμβολική συγκέντρωση και διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, εντασσόταν στο πλαίσιο της απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

 

 

Ανοίγει την κερκόπορτα 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών (Ε.Ν.Ι.Ν.Σ.) Βαγγέλης Παπαμιχάλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επειδή ακούγονται πολλά, αυτό που θέλουμε να διατρανώσουμε εμείς είναι πως η ουσία του νομοσχεδίου είναι ότι έρχεται και ιδιωτικοποιεί επί της ουσίας το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες γιατρούς να μπουν στα νοσοκομεία και γιατί καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και τους βγάζει και στο ιδιωτικό επάγγελμα. Πλέον θα παρέχουμε υπηρεσίες δωρεάν στον κόσμο στα επείγοντα και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πληρώσουν για να έχουν υπηρεσίες υγείας. Το κατάπτυστο είναι ότι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας όταν του τέθηκε το ερώτημα τι θα γίνεται με έναν ασθενή ο οποίος θα πηγαίνει στο ιδιωτικό ιατρείο του νοσοκομειακού γιατρού και θα έχει ανάγκη νοσηλείας, δεν θα κοιτάξει ο νοσοκομειακός γιατρός να τον βάλει πρώτο αφού είναι ασθενής του; Η απάντηση του Υπουργού ήταν πως ναι και πως αυτό γίνεται και σήμερα. Δηλαδή αυτό γίνεται παρανόμως σήμερα έρχεται η κυβέρνηση να το νομιμοποιήσει. Εμείς δεν θέλουμε τη νομιμοποίηση καμίας παρανομίας, καμίας ρεμούλας».

 

Τονίζουν ότι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.