ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οικία Παπαβασιλείου: Έδρα της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. - Θα λειτουργήσει ως Σπίτι / Μουσείο

Η Νεοκλασική Οικία Παπαβασιλείου δεσπόζει στο κέντρο της πόλης των Σερρών, παραπλεύρως της Εθνικής Τράπεζας, μπροστά στην πλατεία Ελευθερίας και απέναντι από το Μπεζεστένι – Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.
 
Το οίκημα θεμελιώθηκε το 1929 και αποπερατώθηκε το 1932. Την  μελέτη και επίβλεψη της κατοικίας είχε αναλάβει ο γνωστός αρχιτέκτονας  Ξενοφάνης  Αιγίδης, επιβλέπων μηχανικός της παρακείμενης  Εθνικής Τράπεζας. Ο χώρος λειτούργησε για πολλά χρόνια ως  χώρος «Λόγου και Τέχνης» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου Σερρών και φιλοξένησε δημιουργίες ανθρώπων του πνεύματος, της διανόησης και της τέχνης, λογοτέχνες, εικαστικούς, μουσικούς, αλλά και μαθητές σχολείων, φοιτητές, ερευνητές, μελετητές και ανθρώπους με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.

Αυτόν λοιπόν το χώρο πολιτισμού, η ιδιοκτήτριά του, η κ. Έφη Νότα-Παπαβασιλείου, Οδοντίατρος, ιδρυτικό μέλος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. με μια μεγάλη και σπουδαία πράξη γενναιοδωρίας τον πρόσφερε στην Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών , αποδεικνύοντας την αμέριστη αγάπη της για την πόλη μας και τους ανθρώπους της, αναγνωρίζοντας  το έργο του πολιτιστικού μας συλλόγου.

Η Οικία Παπαβασιλείου εκτός από  Έδρα της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. πρόκειται να λειτουργήσει ως  Σπίτι- Μουσείο και να μεταφέρει σε όσους την επισκέπτονται τον τρόπο ζωής και τις αξίες της αστικής ζωής και κουλτούρας της δεκαετίας του 1930 στην πόλη μας.
 
Ευχαριστίες
 
Η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. απευθύνει εκ βαθέων ευγνωμοσύνη στην Δωρήτρια κ. Έφη Παπαβασιλείου και την ανακηρύσσει Επίτιμο Μέλος και Μεγάλη Ευεργέτιδα της Πολιτιστικής μας Εταιρείας.
Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη μας κ. Βασίλη Βαφειάδη και κ. Βάσω Δαμάσκου για την συνεργασία  τους στην ολοκλήρωση της δωρεάς.