ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή Ευρωσοσιαλιστών κατά Εύας Καϊλή – Τάχθηκε με την δεξιά στην εκλογή του ΓΓ της Ευρωβουλής

H Ελληνίδα ευρωβουλευτής «έσπασε» την κομματική γραμμή για την επιλογή του επόμενου γραμματέα της Ευρωβουλής και ψήφισε υπέρ του εκλεκτού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Alessandro Chiocchetti, σε μια διαδικασία η οποία δέχθηκε κριτική περί «νεποτισμού» από την πρώτη στιγμή.

H Ελληνίδα ευρωβουλευτής «έσπασε» την κομματική γραμμή για την επιλογή του επόμενου γραμματέα της Ευρωβουλής και ψήφισε υπέρ του εκλεκτού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Alessandro Chiocchetti, σε μια διαδικασία η οποία δέχθηκε κριτική περί «νεποτισμού» από την πρώτη στιγμή.

Με την έντονη οργή της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήρθε αντιμέτωπη την περασμένη εβδομάδα η ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής «έσπασε» την κομματική γραμμή για την επιλογή του επόμενου γραμματέα της Ευρωβουλής και ψήφισε υπέρ του εκλεκτού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Alessandro Chiocchetti, σε μια διαδικασία η οποία δέχθηκε κριτική περί «νεποτισμού» από την πρώτη στιγμή.

Όπως τονίζουν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, ο Chiocchetti ήταν ένας αμφιλεγόμενος υποψήφιος από την αρχή.

Ήταν προϊστάμενος του προσωπικού της προέδρου του κοινοβουλίου Roberta Metsola, ενώ όλο αυτό το διάστημα της διαδικασίας επιλογής του επόμενου ΓΓ της Ευρωβουλής, «δημιουργήθηκαν» πολλές νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί πολιτική υποστήριξη για τον Chiocchetti, παρόλο που υπήρχαν τέσσερις υποψήφιοι.

Ο Ιταλός αξιωματούχος εκλέχθηκε μέσα από μια διαδικασία που συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ευρωβουλής Roberta Metsola (ΕΛΚ) καθώς και οι 14 Αντιπρόεδροι.

Την υποψηφιότητά του στήριξαν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το φιλελεύθερο Renew Europe και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Οι Ευρωσοσιαλιστές, η Αριστερά και οι Πράσινοι επίσημα απείχαν.

Όμως, δυο ευρωβουλευτές και αντιπρόεδροι των Ευρωσοσιαλιστών, η Εύα Καϊλή και η Ιταλίδα Pina Picierno, έσπασαν την γραμμή της αποχής και ψήφισαν υπέρ του υποψηφίου της δεξιάς.

Η EURACTIV πληροφορήθηκε ότι σε κλειστή συνάντηση της ευρωομάδας των σοσιαλιστών την περασμένη εβδομάδα, οι δυο ευρωβουλευτές δέχθηκαν έντονη κριτική για την στάση τους από διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες.

«Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, οι Ολλανδοί και γενικά ο ευρωπαϊκός βορράς ήταν έντονα επικριτικός», τόνισε πηγή των ευρωσοσιαλιστών που συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση.

Μια άλλη πηγή υπογράμμισε ότι είναι «φυσιολογικό… πήγαν ενάντια στη θέση της ομάδας, που ήταν ξεκάθαρα πλειοψηφική».

Μια τρίτη πηγή τόνισε ότι έντονα ενοχλημένη φαίνεται να είναι και η επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρσία η οποία μάλιστα «έβαλε πλάτες» για την εκλογή της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία της Ευρωβουλής παρόλο «που την είχαν προειδοποιήσει ότι στην πραγματικότητα με την επιλογή της αυτή θα έχει τέσσερις και όχι πέντε θέσεις [οι σοσιαλιστές έχουν πέντε αντιπροεδρίες]».

 

«Το θέμα ξεκινά από την Ελλάδα με την δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και επεκτείνεται στην Ευρώπη», τόνισε η τρίτη πηγή προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν πέρασε απαρατήρητο από την ηγεσία των ευρωσοσιαλιστών το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή δεν συμμετείχε στην ακρόαση των Ελλήνων δημοσιογράφων στην πρόσφατη επιτροπή PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών παρότι είναι επίσημα μέλος της.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην EURACTIV Ελλάδος, η Ιράτσε Γκαρσία εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται «πολιτική αλλαγή».