ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο Στράτης Μυριβήλης δίδασκε θέατρο στη Νιγρίτα

Στη Νιγρίτα ο Μυριβήλης διδάσκει ένα θεατρικό έργο σε αυτοσχέδιο στρατιωτικό θίασο:1916-1917.

Στη Νιγρίτα ο Μυριβήλης διδάσκει ένα θεατρικό έργο σε αυτοσχέδιο στρατιωτικό θίασο:1916-1917.

Ο ΣΜ καθιστός δεύτερος από αριστερά.
image.png

Ο Μυριβήλης, αν και αντίθετος με τον πόλεμο, αναγκάστηκε να βρεθεί σε τρεις πολεμικές αναμετρήσεις.

Το 1917 κι ενώ μαινόταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πεζογράφος κατατάχθηκε ξανά στον στρατό και πήρε μέρος στο Μέτωπο της Μακεδονίας.Εκεί άρχισε να γράφεί το γνωστότερο μυθιστόρημά του, «Η Ζωή εν Τάφω».

Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο  ο Στράτης Μυριβήλης δεν παύει να δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά. Στη Νιγρίτα ο Μυριβήλης διδάσκει ένα θεατρικό έργο σε αυτοσχέδιο στρατιωτικό θίασο. 1916-1917. 
 
Η ΖΩΗ ΤΟΥ
 
Ο Στράτης Μυριβήλης (1892-1969), ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, αντιμιλιταριστής πατριώτης και λυρικός πεζογράφος του Αιγαίου, ένας «αδιάλλακτος της λογοτεχνίας» σε συνεχή αναζήτηση της ελληνικότητας, γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1892 στην υπόδουλη ακόμη Συκαμιά της Λέσβου.

Ανήκει στη γενιά εκείνη που πολέμησε για την ανόρθωση του ελληνισμού κατά τους βαλκανικούς πολέμους, που παρακολούθησε με πόνο τη Μικρασιατική Καταστροφή και την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας και τελικά στράφηκε σε έναν ενδοσκοπικό εθνικισμό, αναζητώντας με πάθος τα διακριτικά της ελληνικής συνείδησης στην ελληνική γη και στη λαϊκή παράδοση.