ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πινγκ πονγκ ευθυνών για την φονική έκρηξη στο σχολείο – Τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας

Κρίσιμα είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον 11χρονο μαθητή, που έχασε τη ζωή του έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου, στις Σέρρες, το μεσημέρι της Δευτέρας

Κρίσιμα είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον 11χρονο μαθητή, που έχασε τη ζωή του έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου, στις Σέρρες, το μεσημέρι της Δευτέρας

Ήδη, για την υπόθεση υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Σερρών, ο οποίος ζητεί την άμεση διερεύνηση ευθυνών για την φονική έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του άτυχου 11χρονου και τον τραυματισμό των άλλων δύο παιδιών.

Ο 11χρονος σκοτώθηκε όταν τον χτύπησε η σιδερένια πόρτα του λεβητοστασίου, που εκσφενδονίστηκε σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το ωστικό κύμα μετά την έκρηξη. Ακόμη δύο αγόρια, ένας 6χρονος και ένας 10χρονος, τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σερρών για τις πρώτες βοήθειες. Την ώρα της έκρηξης, τα παιδιά βρίσκονταν στο προαύλιο καθώς είχαν διάλειμμα.

Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Το έργο που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη εργολάβου και επιβλέποντα τον δήμο Σερρών ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου. Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, έπειτα από εργασίες για την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.

Ο διευθυντής του σχολείου επισήμανε ότι διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, ενώ ο δήμαρχος Σερρών με δηλώσεις του  υποστήριξε ότι ο δήμος δεν έδωσε ποτέ άδεια ώστε να γίνουν εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο. Οι ευθύνες για την τραγωδία γίνονται για ακόμη μια φορά «μπαλάκι».

Δήμαρχος Σερρών: Ποιος άνοιξε το σχολείο για να μπει ένας εργολάβος μέσα;

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης  υποστήριξε ότι ο δήμος δεν έδωσε ποτέ εντολή ή άδεια ώστε να γίνουν εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο.

Σε σχόλιο ότι ο διευθυντής του σχολείου ρίχνει ευθύνες στον δήμο, ο δήμαρχος τόνισε ότι «οι ώρες είναι τραγικές, να είστε σίγουροι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει, προς κάθε κατεύθυνση. Ποτέ από τον δήμο δεν δόθηκε καμία άδεια να γίνουν εργασίες την ώρα της λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Η συμβατική υποχρέωση του εργολάβου απέναντι στον κύριο του έργου, που είναι ο δήμος, είναι ότι οι εργασίες του εργολάβου γίνονται κατά τις ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο. Εκτός αν υπάρχει αποδοχή είτε από τον διευθυντή είτε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες, όταν τηρούνται φυσικά όλα τα μέσα από τον εργολάβο. Τέτοια εντολή, τέτοια άδεια από τον δήμο δεν δόθηκε ποτέ. Ο δήμος δεν γνώριζε ότι γίνονταν εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας, εκεί εργασίες».

«Ποιος άνοιξε το σχολείο για να μπει ένας εργολάβος μέσα; Ο δήμος δεν είναι στα σχολεία. Ευθύνη για τις σχολικές μονάδες έχουν οι διευθυντές», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης για να διευκρινίσει στην συνέχεια ότι δεν είχε γίνει παραλαβή του συγκεκριμένου κομματιού του έργου.

Σε ερώτηση αν ισχύει ότι ο διευθυντής διαφωνούσε με το έργο, ο δήμαρχος Σερρών απάντησε πως «αυτό δεν είναι δουλειά του διευθυντή. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα και σωστά γίνονται είναι κάτι που αποτελεί στόχευση για όλα τα σχολεία μας, για όλες τις δημόσιες και δημοτικές δημόσιες δομές. Εδώ έγιναν λάθη, έγιναν κάποιες παραλείψεις που επαναλαμβάνω ότι θα διερευνηθούν».

Υπογράμμισε ότι οι έρευνες για το τραγικό περιστατικό βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως «με βεβαιότητα σας λέω ότι δεν δώσαμε ποτέ άδεια να λειτουργήσει ο εργολάβος κατά την ώρα που το σχολείο λειτουργούσε» και εξήγησε ότι αυτό προβλέπεται στη σύμβαση.

Τι υποστηρίζει ο διευθυντής του σχολείου – «Διαφωνούσα με το έργο»

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του 9ου δημοτικού σχολείου, Νικόλαος Τσιότσιος, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου συμπληρώνοντας πως «έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεσή του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή, ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών είπε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν την σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε τον λέβητα πετρελαίου, καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό, που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από την σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Όταν άναψε ο καυστήρας έσκασε ο λέβητας» – Τα ερωτήματα

«Άναψε για κάποιο λόγο, είτε από τον θερμοστάτη, είτε από τον χρονοδιακόπτη, είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Αυτό θα το δει ο εμπειρογνώμονας και ο καυστήρας όταν άναψε ‘έσκασε’ ο λέβητας, γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα» είπε ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς .

Σημειώνεται ότι οι δήμοι με την τεχνική υπηρεσία είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση και επισκευή των σχολείων και όλων των επιμέρους συστημάτων. Πριν από την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς υπάρχει φύλλο συντήρησης στο λεβητοστάσιο, το οποίο συμπληρώνεται από τον μηχανικό. Δεν υπάρχει πλαίσιο – νομοθεσία που να απαγορεύει τις εργασίες στα σχολικά κτίρια όταν τα σχολεία λειτουργούν. Το λεβητοστάσιο εκτιμάται ότι ήταν πρόχειρη κατασκευή-προσθήκη στο κυρίως κτίριο του σχολείου και πρέπει να ελεγχθεί αν είχαν τηρηθεί πολεοδομικοί κανόνες. Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές για τοποθέτηση λέβητα είναι συγκεκριμένες και δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός του κτιρίου.

Ο Προέδρος ΟΣΕΤΕΕ και Εθνικός Αντιπρόσωπος στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανδρέας Στοϊμενίδης, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή στις Σέρρες, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή τραγωδία στις Σέρρες «καταδεικνύει με τον πιο εμφατικά τραγικό τρόπο την έλλειψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια για μαθητές και δασκάλους. Η θεσμοθέτηση τεχνικού (λειτουργού) ασφαλείας και ιατρού εργασίας στις σχολικές μονάδες και η πιστοποίηση όλων των εγκαταστάσεων και των διαδικασιών είναι τα βασικά μέτρα που έπρεπε να έχουμε λάβει εδώ και χρόνια. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην συγκρότηση τεχνικής επιτροπής που θα υλοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις με την ανάλυση και την εξειδίκευσή τους. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με αναλυτικότερες προτάσεις».

Τι αναφέρουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για την τραγωδία στις Σέρρες

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για την τραγωδία σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες.

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες», επισημαίνουν αναλυτικά τα δύο υπουργεία.