ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποίηση; Μα τι άλλο από ένα (αναγκαίο) επιφώνημα!”

Εκδήλωση παρουσίασης του Στέλιου Σαριβασίλη "Αγνόλευκα Ανθόφυλλα της Ερατούς ταξίδια»

Εκδήλωση παρουσίασης του Στέλιου Σαριβασίλη "Αγνόλευκα Ανθόφυλλα της Ερατούς ταξίδια»

 

 

Με τα λόγια του ακαδημαϊκού Γάλλου Πολ Βαλερυ ξεκίνησε το χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωτηρία Πάνου, στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής  του συμπολίτη μας Στέλιου Σαριβασίλη, το βράδυ της Δευτέρας, στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ.

Ο εξέχων της γαλλικής διανόησης Πωλ Βαλερύ  ορίζει την ποίηση σχεδόν μονολεκτικά: “Ποίηση; Μα τι άλλο από ένα επιφώνημα!”.

Εδώ όμως, θα πρέπει να συμπληρώσει κανείς, ότι το επιφώνημα προϋποθέτει βαθιές και έντονες ψυχικές αναταράξεις. Χωρίς αυτές ούτε επιφώνημα γεννιέται και φυσικά ούτε ποίημα γράφεται..

Την εκδήλωση για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Στέλιου Σαριβασίλη, «Αγνόλευκα Ανθόφυλλα της Ερατούς ταξίδια» διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών και το Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου Σερρών . Τα έσοδα μάλιστα από τη διάθεση ηλεκτρονικού εντύπου θα διατεθούν για την αγορά τροφίμων του Κοινωνικού Συσσιτίου Δήμου Σερρών.

Παρόντες φίλοι της ποίησης και του ίδιου του ποιητή που ήταν αρκετοί παρά τη δύσκολη ώρα της εκδήλωσης.

Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές βαλκανικές γλώσσες και στα αγγλικά.

Πολλά από αυτά έχει μελοποιήσει η Σερραία βραβευμένη συνθέτρια, Αθηνά Λάμπρου, τα οποία έχουν ερμηνευτεί σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο χαιρετισμό του Δημάρχου Σερρών που αναγνώσθηκε στην εκδήλωση αναφέρθηκαν τα εξής:

" Ο Στέλιος Σαριβασίλης, ήδη, από την πρώτη του ποιητική συλλογή έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός δημιουργός από το αναγνωστικό κοινό των Σερρών αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων".

Από Ελλάδα και Βουλγαρία 

Για το βιβλίο μιλησαν με τρόπο γλαφυρό και πηγαίο εκτός απο τον Στέλιο Σαριβασίλη και οι:

-Velichka Simonova Μόνιμη Λέκτορας Νεοελληνικής Γλώσσας University of Plovdiv Paisii Hilendarski

-Ρούσκα Μπόζκοβα – Κωρονίδου Επίκουρος Τουριστικής Οικονομίας Σχολή Οικονομικών Νοτιο – Δυτικό Πανεπιστήμιο «Νεόφιτ Ρίλσκι» Μπλαγκόεβγκραντ

-Blaga Georgieva Βαλκανολόγος University of Plovdiv

 Η δίγλωσση έκδοση «Αγνόλευκα Ανθόφυλλα της Ερατούς ταξίδια» εμπλουτίζει γνωστικά και συναισθηματικά τον αναγνώστη και αναδεικνύει τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, γεφυρώνοντας λαούς και ανθρώπους.