ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα στις 25 Μαΐου έγινε…

Επιμέλεια: Σταματία Κιτσικούδη

Επιμέλεια: Σταματία Κιτσικούδη

1834
  • ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Επιπλέον, υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιο του 1835.
 

1895

  • ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ

Η Δημοκρατία της Ταϊβάν ,κατά λέξη «Δημοκρατικό Κράτος της Ταϊβάν», γνωστή και ως Δημοκρατία της Φορμόζα, το οποίο ήταν ένα σύντομης διάρκειας κρατικό μόρφωμα πουιδρύθηκε στην Ταϊβάν το 1895. Έλαβε χώρα στο μεσοδιάστημα μεταξύ της επίσημης παράδοσης της Ταϊβάν από την Δυναστεία Τσιν της Κίνας στην Ιαπωνική Αυτοκρατορία, ως απαίτηση της Συνθήκης Σιμονοσέκι και της άφιξης των Ιαπωνικών στρατευμάτων και την επακόλουθη ανάληψη Ιαπωνικής κυριαρχίας.
 

  • ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ Ο ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ

Ο Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκιση για σοδομισμό. Οι ερωτικές επιλογές του Όσκαρ Ουάιλντ και ειδικότερα η – απαγορευμένη στη Βρετανία εκείνη την εποχή – ομοφυλοφιλία του, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή του.
 

1938

  • ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΛΙΚΑΝΤΕ

Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφύλιου πολέμου, στις 25 Μαΐου 1938 βομβαρδίζουν το Αλικάντε με αποτέλεσμα να υπάρξουν 313 νεκροί. Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος διήρκεσε από τις 17 Ιουλίου 1936 μέχρι την 1 Απριλίου 1939, ήταν ο πόλεμος μεταξύ των Ισπανών Εθνικιστών υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και των Δημοκρατικών, δηλαδή των υπερασπιστών της εκλεγμένης κυβέρνησης, αριστερών, σοσιαλιστών, αναρχικών και κομμουνιστών.

 
1977

  • ΚΑΝΕΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟ «STAR WARS»

Ο Πόλεμος των Άστρων είναι μια σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας γραμμένη από τον Τζορτζ Λούκας. Η πρώτη ομώνυμη ταινία προβλήθηκε στις 25 Μαΐου 1977 και έκτοτε δημιούργησε ένα φαινόμενο ποπ κουλτούρας το οποίο γέννησε κι άλλες ταινίες, ακόμη και μια εκτενή λίστα από βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια και φιγούρες και γενικώς έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από τη ταμπέλα Star Wars (Ο Πόλεμος των Άστρων).
 
1980

  • Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στις 25 Μαΐου το 1980  η Καστοριά κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Ηρακλή με 5-2.Τα φώτα όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας έπεσαν επάνω στα παιδιά του Σάββα Βασιλειάδη. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης όλα τα καταστήματα είχαν κλείσει από νωρίς και στους δρόμους δεν υπήρχε ψυχή. Όλοι οι Καστοριανοί φίλαθλοι ζούσαν και ανέπνεαν για τον τελικό του Κυπέλλου.