ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα στις 26 Μαΐου έγινε…

Επιμέλεια: Σταματία Κιτσικούδη

Επιμέλεια: Σταματία Κιτσικούδη

1821
  • ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ίδρυση της Πελοποννησιακής Γερουσίας από τους Έλληνες επαναστάτες. Πελοποννησιακή Γερουσία ονομάστηκε οργανισμός διοίκησης που συγκροτήθηκε από τους επαναστατημένους Έλληνες της Πελοποννήσου τον Μάιο του 1821, αμέσως μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 και λειτούργησε μέχρι την κατάργησή της από την Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους, τον Απρίλιο του 1823. Πρόεδρος της Γερουσίας ήταν ο επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος.
 
1896
  • Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Ο Νικόλαος Β΄ στέφεται τσάρος της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Ήταν ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας, καθώς στάθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κράτους του με την άμεση συνέπεια την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917. Η Ρωσική Επανάσταση ήταν μία Μ. Δύναμη της εποχής λόγω έκτασης και πληθυσμού, όμως είχε πολλά προβλήματα.
 
1916
  • ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΧΗΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ
Στις 26 Μαΐου 1916 οι στρατιωτικοί κύκλοι του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α' παρέδωσαν το οχυρό αμαχητί στη Βουλγαρία, ώστε η Ελλάδα να επαναβεβαιώσει την, φιλική προ τις Κεντρικές Δυνάμεις, «διαρκή ουδετερότητας», ως αντίβαρο στην κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τη Στρατιά της Ανατολής της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ), το προηγούμενο φθινόπωρο του 1915 (που υπήρξε και η αφορμή για την οριστική διάλυση της Κυβέρνησης Βενιζέλου και την κατοπινή διακυβέρνηση της χώρας από το Παλάτι). Ακολούθησε η πολύνεκρη για τον Ελληνισμό της Μακεδονίας Β΄ Βουλγαρική Κατοχή.
 
1930
  • ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΟΣ
Ο Υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ελληνικού Εθνικού Μελοδράματος. Έτσι, η Εθνική Λυρική Σκηνή ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1940 επί δικτατορίας Μεταξά.
 
1969
  • ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ – ΓΙΟΚΟ ΟΝΟ: Η 2 η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο άρχισαν τη δεύτερη εκδήλωση για την Ειρήνη στο κρεβάτι του δωματίου 1472 στο Queen Elizabeth Hotel του Μόντρεαλ. Το πρώτο Bed-In έγινε από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου 1969 στο Χίλτον του Άμστερνταμ. Κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος οι ίδιοι σκέφθηκαν ότι θα ήταν μοναδική ευκαιρία να προωθήσουν το αίτημά τους για την ειρήνη, εκμεταλλευόμενοι τη δημοσιότητα το γάμο τους. Έτσι, αποφάσισαν να ανοίγουν την πόρτα του δωματίου τους κάθε μέρα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ  στους εκπροσώπους του Τύπου.
 
1975
  • ΓΙΑ 1 η ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ
Στις 26 Μαΐου 1975 τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών. Στη αρχή υπήρχαν 6 σκύλοι ναρκωτικών με έδρα στην Αθήνα και σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά).