ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ – Να βάλει τέλος στην “Ομπρέλα” θέλει ο Αλ.Τσίπρας

Αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση “Ομπρέλα” επιχειρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αποδίδοντας της ευθύνες για την εκλογική συντριβή την περασμένη Κυριακή.

Αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση “Ομπρέλα” επιχειρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αποδίδοντας της ευθύνες για την εκλογική συντριβή την περασμένη Κυριακή.

Οπως τονίζουν άνθρωποι από το περιβάλλον του προέδρου, η στάση τους, όχι απλώς δεν ευνόησε το κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά στοίχισε και στο τελικό αποτέλεσμα. Όταν βγαίνει μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (πρώην υπουργός Οικονομικών, μην το ξεχνάμε) και επαναφέρει μια σκέψη που έχει κατατεθεί από τον περασμένο Μάρτιο και περί δημιουργίας «τοπικών συμπληρωματικών νομισμάτων», προφανώς και προκαλεί ανησυχία στον κόσμο, και έντονη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- είναι κάτι που αν μη τι άλλο θα πρέπει να το περιμένεις.

Ποιος βρήκε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση; Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης που με τη σειρά του είχε αρχίσει να μιλάει για παράλληλα νομίσματα και σχέδια πληρωμών τύπου «Δήμητρα». Ο κόσμος σκέφτηκε πως εάν μπει ο Βαρουφάκης στη Βουλή και συνεργαστεί με τον Τσίπρα, υπάρχει ενδεχόμενο να ζήσουμε στιγμές σαν αυτές του καλοκαιριού του 2015 που είχαν κλείσει οι τράπεζες και κινδύνευαν οι καταθέσεις. Προφανώς δεν ήταν αυτή η πρόθεση των εμπνευστών, αλλά έτσι περνούσε προς τα έξω. Να σημειωθεί ότι η πρόταση Τσακαλώτου περί τοπικών συμπληρωματικών νομισμάτων είχε κατατεθεί στην Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απορρίφθηκε. Η ζημιά όμως είχε γίνει.

Ο κ. Τσίπρας προκειμένου να μειώσει την επιρροή της «Ομπρέλας», άφησε μεταξύ άλλων εκτός Κοινοβουλίου ένα από τα μέλη της, τον Θοδωρή Δρίτσα. Με ποιον τρόπο; Επιλέγοντας να κρατήσει για τον εαυτό του την βουλευτική έδρα της Α’ Πειραιά. Με αυτό τον τρόπο δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή ο πρώην υπουργός κ. Δρίτσας που ήταν πρώτος σε ψήφους και εκλεγόταν ανελλιπώς από το 2007.

Ήδη πάντως τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει ν’ αντιδρούν με αυτές τις κινήσεις και μένει να αποδειχθεί τί περιθώρια ελιγμών έχουν, ιδίως στην παρούσα χρονική περίοδο που το κλίμα είναι ούτως ή άλως δυσμενές στην Κουμουνδούρου λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και οι περισσότεροι παροτρύνουν τον πρόεδρο να προβεί σε δραστικές αλλαγές. Μια πρώτη αντίδραση πάντως είδαμε από τον κ. Βούτση που εξερράγη στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επειδή μίλησε σε αυτή μόνο ο κ. Τσίπρας και δεν επετράπη στα άλλα μέλη να πάρουν τον λόγο.