ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεωρείο: Εκλογές του… χρόνου το φθινόπωρο

Ενώ το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για τον πιθανό χρόνο των εκλογών νωρίτερα του αναμενομένου είναι ενεργή –ασχέτως αν ο πρωθυπουργός την ξορκίζει κατηγορηματικά–, ένα σενάριο που μου μετέφερε καλή κυβερνητική πηγή προσεγγίζει το θέμα εντελώς διαφορετικά. Το σενάριο λέει πως οι εκλογές, όχι μόνο δεν θα γίνουν νωρίτερα, αλλά θα πάνε τόσο… τέλος, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023, που οι επαναληπτικές, εφόσον χρειαστούν, θα γίνουν του… χρόνου τον Σεπτέμβριο. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει μάλιστα έμπειρους υποστηρικτές, οι οποίοι λένε πως μέχρι τότε η υπόθεση των υποκλοπών αναπόφευκτα δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

 

Στο Μαξίμου ο Ρέμος

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε εντός της εβδομάδας ο δημοφιλής τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, ο οποίος δεν έχει κρύψει τα φιλικά αισθήματά του προς τη Ν.Δ., καθώς πριν εκλεγεί ο Κυρ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός τον είχε συναντήσει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Αυτή τη φορά, πάντως, ο τραγουδιστής δεν είδε τον πρωθυπουργό, αλλά προφανώς κάποιον αξιωματούχο της κυβέρνησης. Περισσότερα δεν μου μετέφερε η πηγή μου, αλλά πιθανολογώ πως η επίσκεψή του θα έχει σχέση με τη Θεσσαλονίκη.

Tρεις όροι για το «φιλέτο»

 

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην αξιοποίηση του «φιλέτου» της Βουλιαγμένης είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Πρόκειται για μια έκταση 97 στρεμμάτων που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και σήμερα στεγάζεται το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης. Ο κ. Ιερώνυμος έχει θέσει πάντως τρεις όρους για την τελική αξιοποίηση του ακινήτου: πρώτον, να γίνει μακροχρόνια μίσθωση και όχι πώληση, δεύτερον, ο επενδυτής που θα το πάρει –στο παρασκήνιο υπάρχει ήδη «σφαγή» για το ακίνητο– να αναλάβει τα έξοδα της μετεγκατάστασης του ορφανοτροφείου σε ακίνητο στον αστικό ιστό και, τρίτον, τα έσοδα να πάνε σε φιλανθρωπικό έργο και την επιμόρφωση των κληρικών. Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να υπάρξει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένα ακίνητο που γειτνιάζει με τον Αστέρα. Οσον αφορά την επιμονή του Αρχιεπισκόπου, οι πληροφορίες λένε πως πηγάζει από την –απαισιόδοξη– πεποίθησή του πως τα επόμενα χρόνια το «φάντασμα» της οικονομικής και επισιτιστικής κρίσης δεν πρόκειται να φύγει πάνω από την Ευρώπη.

Τι συζητήθηκε

Εντός της εβδομάδας έγινε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου. Στο επίσημο δελτίο Τύπου δεν αναφέρθηκε ένα κομμάτι της συζήτησης μεταξύ των δύο, που ήταν ιδιαίτερα κομβικό. Ο λόγος για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που ειδικά στο ΑΠΘ αποτελεί μια αναγκαιότητα, καθώς τα επεισόδια είναι ιδιαίτερα συχνά. Και είναι βέβαιο πως –σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια– ο πρύτανης θέλει να εφαρμοστεί το μέτρο.

Το όραμα του «Μπάρμπι»

 

Η αυριανή ημέρα είναι πολύ ξεχωριστή για τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, καθώς το απόγευμα θα γίνουν στη Σπάρτη τα εγκαίνια της «Οικίας των ψηφιδωτών». Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ., στα 89 του πλέον έτη, θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην εκδήλωση, αφού ήταν εκείνος που είχε το όραμα ένας χώρος που έμοιαζε περισσότερο με αποθήκη να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο μουσείο, το οποίο θα φιλοξενεί τα περίφημα ρωμαϊκά ψηφιδωτά «Η αρπαγή της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων». Το πρώτο, μάλιστα, απεικονίζεται στην ελληνική έκδοση των 2 ευρώ. Η ιδέα του Βαρβιτσιώτη έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συμβολή του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Το δις εξαμαρτείν

Οι υποκλοπές προφανώς πιέζουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περιορίζοντας τα περιθώρια να είναι… αυστηρός απέναντι στους υπουργούς του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το Μαξίμου δεν αξιολογεί συμπεριφορές και καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει δυσαρέσκεια, ακόμη κι αν αυτή δεν εκφράζεται, με υπουργό, που για δεύτερη φορά ξέφυγε από τα πλαίσια και έδρασε μόνος του, ποντάροντας στο προσωπικό και όχι συλλογικό καλό.

Αξιοποίηση μέσω τάνκερ

Την υπόθεση με την πειρατεία των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο θα την έχετε σίγουρα υπ’ όψιν. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι πως για την αίσια έκβαση της υπόθεσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο παρασκήνιο ο Δημήτρης Δόλλης, που ταξίδεψε ουκ ολίγες φορές στην Τεχεράνη για αυτόν τον σκοπό. Ο τρόπος μάλιστα που λειτούργησε ο παλαιός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και υφυπουργός Εξωτερικών, ικανοποίησε σφόδρα τον πρωθυπουργό, με καλά πληροφορημένες πηγές να λένε πως δεν αποκλείεται ακόμη και η αξιοποίησή του στο μέλλον.

Μεταξύ Αθήνας και Καβάλας

Στη συνάντηση που είχαν χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπέντζαμιν Γκαντζ ήταν –απρόσμενα– παρών και ένας, συνήθως αθέατος, πρωταγωνιστής. Ο Θανάσης Βάλαρης, διευθυντής του γραφείου του υπ. Εθνικής Αμυνας, για τον οποίο, όπως σας έλεγα τις προάλλες, έχει εκφραστεί ενόχληση από πολύ ψηλά. Παρ’ όλα αυτά ο Βάλαρης παραμένει στη θέση του, με πηγές του υπουργείου να τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα μετακίνησής του και στη… χειρότερη περίπτωση ο Βάλαρης θα μετακινείται μεταξύ Αθηνών και Καβάλας, η οποία είναι και εκλογική περιφέρεια του υπουργού.