ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τόνι Κοζέλι: Η Αμφίπολη είναι ισάξια της Βεργίνας του Ανδρόνικου

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του γάλλου αρχιτέκτονα της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής Τόνι Κοζέλι, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha δεν δίστασε τότε να χαρακτηρίσει την Αμφίπολη "τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι ένα πολύτιμο έργο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά" .
Ο κ. Κοζέλι που μετείχε στις ανασκαφές της Θάσου είχε επισκεφθεί αρχικά την Αμφίπολη έπειτα από πρόσκληση της Κατερίνας Περιστέρη. Λέει για εκείνη την επαφή του με τον τύμβο: "Είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα" .

  ΑΠΟ ΘΑΣΟ

 Δυόμιση χιλιάδες κυβικά Θασίτικου μαρμάρου μετέφεραν ο αρχαίοι Έλληνες από τα λατομεία του νησιού για να φτιάξουν το μεγαλοπρεπή τάφο στο Λόφο Καστά, τον επιβλητικό περίβολο του τύμβου και το λιοντάρι της Αμφίπολης. Η διαδικασία εξόρυξης ήταν μια πολύ σκληρή δουλειά που χρειάζονταν χρόνο και κόπο. Ο Τohy Kozely μαζί με τη σύζυγό του Μανουέλα μελέτησαν συστηματικά επί σαράντα ολόκληρα χρόνια το Θασίτικο μάρμαρο.