ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Χριστούγεννα στα Σέρρας  της δεκαετίας του '70  -Γράφει ο Βασίλης Χατζηιακώβου

Χριστούγεννα είναι το μπακάλικο της κυρά Βηθλεεμ στην Ομονοια! Χριστούγεννα είναι η Στάση Λαδα, του αστικού στα Καλύβια! “Ραβδος εκ της ριζης…και άνθος εξ αυτής εκ της Παρθενου ανεβλαστησας,εξ όρους ο αινετος, κατασκιου δασεως, ήλθες σαρκωθεις εξ απειρανδρου… ”

Χριστούγεννα είναι το μπακάλικο της κυρά Βηθλεεμ στην Ομονοια! Χριστούγεννα είναι η Στάση Λαδα, του αστικού στα Καλύβια! “Ραβδος εκ της ριζης…και άνθος εξ αυτής εκ της Παρθενου ανεβλαστησας,εξ όρους ο αινετος, κατασκιου δασεως, ήλθες σαρκωθεις εξ απειρανδρου… ”

Χριστούγεννα είναι ο φούρνος του Ανασταση και τα ταψια με τα φαγητά που πάνε για ψήσιμο οι κυραδες!
“Γαλος στη μέση ολοζεστος μοσχοβολα ροδιζει…. ”

Χριστούγεννα είναι η μεγάλη ασημένια μασινα της γιαγιάς! Είναι το χνωτο από τις τεράστιες αγελάδες στον σταυλο!Ορνιθες! Η γατούλα που γλειφει το γαλα στο πιάτο με ευχαρίστηση!
“Σπλαχνων Ιωναν εμβρυον απημεσεν, εναλιος θηρ… και σάρκα λαβων διεληλυθε φυλαξας αδιαφθορον. Ης γαρ, ουχ υπέστη ρευσεως, την τεκουσαν κατεσχεν απημαντον ”
Χριστούγεννα είναι η παχνη στην οδό Μυσσοπολεως! Τα λαμπιονια στα χαμοσπιτα στα Καμενικια!
“Είδα χθες βράδυ στ όνειρο μου
τον νεογέννητο Χριστό
τα βοδια επάνω του εφυσουσαν
όλο το χνωτο τους ζεστό! ”

 

Χριστούγεννα είναι το “Καφφενειον Η Απολαυσις ” ,το Καφφενείο του Δημάκη και όλα τα ταβερνεια και τα καφφενεια του Παπαδιαμαντη και του Κοντογλους! Είναι τα κάλαντα απ τη Βιθυνια, της “πατρίδας ” που έλεγε ο παππούς ο Γιώργος και τρεχαν τα δάκρυα στα μαγουλα του :…Φθασαντες εις Ιερουσαλήμ με ποθον ερωτωσι που εγεννηθη ο Χριστός να παν να τον ευρωσι….
“Βασίλη πόθεν έρχεσαι;
Και πόθεν κατεβαινεις;
Βασίλη ξέρεις γράμματα
πες μας την Αλφα Βητα
κι έλα κόψε μας την πίτα. ”

Χριστούγεννα είναι ένας σοφρας με λουκουμουδια κι ο παππούς ο Κυριάκος να θυμιατιζει πρόσωπα, ζώα, αγαθά κι όλα τα σημεία του σπιτιού απ τον μπαξε,τις καμαρες, το τεράστιο κρασοβαρελο την κάδα, το φανάρι ως την καπναποθηκη πάνω.
Είναι οι ιστορίες από το πασταλιασμα και τα νταρνακικα κάλαντα :
Σουρβα σουρβα πουλλη γειά και πουλυ μπιρικετ. Δωσ’ κυρά μ καρύδια μη σι σπασουμι τα κιραμιδια, να δωσ’ Θεός, αρνουδια, κατσικουδια και μπόλικα γκουλιαρουδια!
“Ασαρκος γαρ ων, εσαρκωθη εκων και γεγονεν ο Ων ο ουκ ην δι ημάς.
Το προ των αιώνων…. αρρευστως Υιω, σαρκωθεντι ασπορως… ”

 

Χριστούγεννα είναι “Κουρκος γεμιστος “!
Γαλοπουλα μαδημενα, σφαγμενοι πετεινοι και κοκορακια καψαλισμενα.
“Εφραινεσθε δίκαιοι ουρανοί αγαλλιασθε σκιρτησατε τα όρη…. ”
Είναι τα ατελειωτα παραμυθια της γιαγιάς Ασενης και το περίφημο ρυζογαλο της που δεν άφησε καν την συνταγή!Ούτε στις νυφες! Παραμύθια γεμάτα πλούσια φαγητά, λίρες και γροσια! Με αμέτρητα καρα που μεταφέρουν ελαφια, ζαρκαδια, αγριόχοιρους, φασιανους, περιστέρια, περδικες, τσιχλες,ψαρονια, αγριοπαπιες, χηνες, λουκανικα λογιων λογιων, παστα και άλλα μύρια καλά… Τοσα και τέτοια που δεν τα είχε ούτε ο Γκαματσο στους γάμους του σε εκείνες τις ιστορίες του Αλονσο Κιχανο που κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο Δον Κιχωτης ντε λα Μαντσα μαζί με τον ιπποκομο του!
“Της μεγάλης βουλής Σου τον Αγγελον, ειρηνην παρεχομενον απεστειλας ημιν… ”
Χριστούγεννα είναι αχνη ζάχαρη! Πολλή αχνη ζάχαρη!Είναι πολλά γλυκερα και γλυκαναλατα αγγελακια! Και χιόνι.Ψεύτικο! Χιόνι από φελιζολ που κολλάει παντού!
Χριστούγεννα είναι βούτυρο ΣΕΡΓΑΛ παντού! Κυδωνι τριφτο της μαμάς, κολοκυθοπιτα της γιαγιάς και το ψητό χοιρινό της θείας Στέλλας.

Τα Χριστούγεννα είναι κρασί μπρουσκο, η μεταφορά στο σπίτι με το μεγάλο κόκκινο ποδήλατο Χουβερ, αναψυκτικά Νεκταρ και Νερά Νιγριτας.Είναι η κοκα κολα σε μικρο ρακοποτηρο σε σφηνακι για να μη σε πειράξει γιατί είναι “παράξενο πράμα “!
“…προς φως οδηγηθεντες, εκ νυκτός ορθριζοντες…. ”
Τα Χριστούγεννα είναι πολλά τραγουδια! Πάρα πολλά! ” Στη θεία νυχτια που απλωνει γύρω την μυστική της ομορφιά… σ αυτή την υπερκοσμια ώρα που η γη τον ουρανό θωρρει…. σαν τους βοσκους δεν θα βρω δώρα να σου προσφέρω Θείο Παιδί…. ”
Είναι καθ οδόν προς το Προδρομουδι για τον Ορθρο στις πέντε το πρωί, να χιονίζει στην Κωνσταντινουπολεως και να νομίζεις πως γίνεται το θαύμα και χιονίζει, πάντα τέτοια νύχτα! Ειναι το χιονισμενο διπλό καμπαναριο της Αγίας Παρασκευής,του Συλλόγου ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ!
“…Ανατολή ανατολων και οι εν σκοτει και σκιαν…. δυσσεβους προσταγματος καταφρονησαντες, πυρός απειλήν ουκ επτοηθησαν αλλ εν μέσω της φλογος εστωτες εψαλλον….. ”

Χριστούγεννα είναι το τεράστιο στολισμενο δέντρο, δίπλα στα παγωμένα συντριβανια της Πλατείας Ελευθερίας.Είναι ο μπαλονας που φωνάζει:Οριστ!το μπαλόνι του Αϊ-Βασίλη, κύριοι οριστ! “Σαλεπι βράζειειει!” δίπλα στο ανάγλυφο άγαλμα με τον “φαντάρο και τον φοίνικα” που μια μέρα το ξηλωσαν……,Μια κακοφτιαγμενη φατνη μπροστά στην Λέσχη στην Μεραρχιας! Κακογουστες κούκλες με αθλιες περούκες και μπιχλιμπιδια στις βιτρίνες.
“Την Αγια νύχτα την Χριστουγεννιατικη ποιος δεν το ξέρει των Μαγων καθε χρόνο τα μεσάνυχτα λάμπει τ αστέρι!”
Χριστούγεννα είναι το πάνω κάτω σ όλους τους ορόφους στους Νεωτερισμους του Διζα! Ένα καπέλο με γούνα από μέσα και καλυπτρες για τα αυτιά απ του Μαυριδη! Ένα ζεστό πουλόβερ απ του Τζιλεριδη! Πεταλωμα στα τακούνια απ τον κυρ Κώστα τον “Νατσα ” και να σου τραγουδά σφυριζοντας: Καθότι δηλαδή ο Βασιλιάς θα ρθει και θα σαι στρατιώτης και θα τον χαιρετας! Τσσφσφφφφφστστστσσσσςςςςςς!!!!
Ζεστά παγωτα απ το περίπτερο του Οδυσσέα μπροστά στο ΙΚΑ.
Οι μπαμπαδες στο Καπνοπωλειον του κυρ Νωντα Δεμερτζη, απέναντι από την Παιδική Χαρά, να τραγουδούν χορωδιακα!
Χριστούγεννα είναι να τραγουδας ανεβασμενος πάνω στο μπαουλοντιβανο την διασκευή του Μεσσια του Χαιντελ “Χαίρε η γη κι οι ουρανοί ” και η θεία Βαγγελιω να επιμένει να πεις και τον Λουκουμα! ” Εναθ λουκουμαθ αφρατοθ και δεθτοθ! ”
“Δευτε ίδωμεν πιστοί… ποιμενες αγραυλουσιν ωδην επαξιον…. ”

Χριστούγεννα είναι οι Υμνοι και οι Καταβασιες υπό Θεοδώρου Βασιλικού στο Πικ Απ και να τους “διδασκεις ” στους συμμαθητές σου για την σχολική γιορτή του Δημοτικού! Χριστούγεννα είναι να λες χωρίς βιβλιαράκι την προσευχή του μικρού βοσκου στο σκετς ” Κύριος ποιμενει με και ουδέν με υστερησει…. (Ψαλμος 22)
Χριστούγεννα είναι να πηγαίνεις με την Αντιγόνη στου Παναγιωτιδη για τα στολιδια του δέντρου! Χριστούγεννα είναι τα στολιδια! Τα ωραιότερα στολιδια σπαζουν! Τα Χριστούγεννα είναι σπασμένα στολιδια!


 

Χριστούγεννα είναι οι καλικαντζαροι στα παλιά αναγνωστικα! Ένας χορός γύρω απ τα θηραματα στο τραπέζι που έφερε ο θείος Δημητρακης απ το κυνήγι! Είναι η Βίβλος Εικονογραφημενη των Εκδόσεων Σιδερη, ιστορίες από τον Γεροσταθη,το “Αυτό που θέλουν να μάθουν τα παιδιά ” και μια Υδρόγειος Σφαίρα! Είναι πολλές γκοφρετες ΜΕΛΟ και τα χαρτάκια στο άλμπουμ που σε ταξιδεύουν σ όλο τον κόσμο! Χριστούγεννα είναι η μυρωδιά του βιβλιοπωλείου Δρουκα, οι βιτρίνες όλων των βιβλιοπωλειων, και ο “Ναυαγος της Κυνθιας ” ψηλά στην στολισμενη βιτρίνα του Προμηθεα (Μαραγκος).Είναι μια συνάντηση με Μορμονους μέσα στο τραίνο, μαζί με τον Φιλεα Φογκ και τον βοηθό του Γιάννη Πολυτεχνα που κυκλοφορούσε ως Ζαν Πασπαρτου! Είναι τα δεμένα τεύχη της Ζωής του Παιδιού σε τόμο από τον συμπαθεστατο παπου βιβλιοδετη, που μόνο ο Τσβαιχ θα μπορούσε να τον περιγράψει, απέναντι από τα δημόσια ουρητηρια!Είναι η απογοήτευση που νιώθεις όταν ο Άγιο Βασίλης, στο ίδιο σημείο, δίπλα στο γραφείο τυπογραφείο της εφημερίδας Πρόοδος,μετά το κατουρημα βγάζει την ολολευκη γενιαδα την βάζει στην τσέπη του κόκκινου βελουδινου πανωφοριου και τότε ανακαλύπτεις ότι είναι ο ίδιος γυφτος που πέφτει για τον Σταυρό στην γεφυρα του Τσελιου των Φώτων!
Τα Χριστούγεννα μαθαίνεις να αγαπάς!

Χριστούγεννα είναι να βλέπειςΤσιτσο -Φρανκο και αραβικό πολεμικό στην αγκαλιά του αδελφού σου στ’ΑΣΤΕΡΙΑ με ένα εισιτήριο γιατί ο σινεματζης με τον φακό μπαίνει στην αίθουσα να δει αν πιάσατε δύο θέσεις!
Τα Χριστούγεννα είναι κινηματογραφοι.
Είναι το ΚΡΟΝΙΟΝ, το ΧΑΡΙΣ, ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ με έργο Ακαταλληλον (δεν μπαίνεις μέσα αλλά μπαίνεις δίπλα στον Βιτανογλου για Σιναλκο Κόλα,παραδιπλα για σουτζουκακι και στον Κοντο για τρουφα) το ΠΑΛΛΆΣ και το ΠΑΝΘΕΟΝ με έργο επετειακο.Τα Χριστούγεννα είναι πολλοί ξηροι καρποι από την ΣΙΣΣΥ κάτω απ το Γκαλαξυ Χοτελ και την ΦΗΜΗ δίπλα στου Μπουφιδη.
Τα Χριστούγεννα πηγαίνεις με το ίδιο μεγάλο κόκκινο ποδήλατο Χουβερ στο εργαστήριο του Κονταξη μετά τον μεγάλο πλατανο του Προφητ’Ηλια για φύλλα κρουστας και κανταιφι ωμο!
Χριστούγεννα είναι το ροδοχρυσο κανταιφι της μαμάς με εικοσιτεσσερα καρατια γλύκα!
“Τι θαυμαζεις Μαριαμ; Τι εκθαμβεισαι τω εν σοι; Ότι αχρονον Υιον χρόνον εγεννησα φησι……”

Τα Χριστούγεννα ο κυρ Θόδωρος ο μαναβης αλλάζει τον τόνο και τον τρόπο που διαλαλει “ντομααατες, πιπεεεεργιες,μελιτζαααανες, αγγουρακια” και σταματά στο σταυροδρόμι Κωνσταντινουπολεως και Χατζηπανταζη φωνάζοντας :Έχω και λάχανα έχω και κουνουπιδια! Και πρασσα έχω!
Τα Χριστούγεννα έρχονται όταν οι “Παξιμαδαρες ” γυρίζουν με το καρότσι και τραγουδούν :Πορτοκαλαρες!Μανταριναρες!
Τα Χριστούγεννα είναι μπανάνες Τσικιτα!
Τα Χριστούγεννα γυρνάς με την Φιλαρμονικη στην αγορά!
Χριστούγεννα είναι η γκαιντα του κυρίου Παρασκευα και οι ζουρναδες του Χιντζου!
Τα Χριστούγεννα ήρθε ο Διογένης*στην μπάντα με ένα ολοχρυσο μικρό σαξόφωνο!
Εμένα μου άρεσε το κορνο αλλά μου έδωσαν ένα τζενις με στραβό στομιο που βρωμοκοπουσε μπρασσο!

Χριστούγεννα είναι η παγωνια και η βαρεια μυρουδια απ τα ψαραδικα και τα σαλαμια και τους παστουρμαδες του μπάρμπα Σπύρου στη γωνία, στις μεγάλες αίθουσες της Δημοτικής Αγοράς στις πρόβες της μπάντας όπου ο Φώτης παίζει με το τρομπονι την εισαγωγή της Ροζας της ναζιαρας και ο Τάσος με το σαξόφωνο την μελωδία από την Εμμανουελα….

Τα Χριστούγεννα οι κολώνες της ΔΕΗ έχουν αστέρια φωτεινά και χαρτιά κολλημένα για Ρεβεγιον στο Ξενια, στα Δειλινα, στις Αναμνήσεις.Χριστούγεννα στου Φουντα και στο Τουριστικό Περίπτερο στον Κουλα!
Χριστούγεννα είναι όταν τραγουδας το “Οι ποιμενες γονατιζουν ” με τα Χελιδονια στα γεροντια στο Γηροκομειο της Κωστοπουλειου Στέγης!
Χριστούγεννα είναι να αποκτάς και τα πενήντα βιβλία του Ιουλίου Βερν των Εκδόσεων ΑΣΤΗΡ λέγοντας κάλαντα παντού! Τα Χριστούγεννα είναι ο Ιούλιος Βερν και οι Περιπέτειες του Τομ Σωγερ απ τις εκδόσεις Ατλαντις /Πεχλιβανιδης, αλλά φοβάσαι τον Ιντζαν Τζο!
Τα Χριστούγεννα μαλωνεις με τον Αγαπιο που πάει στο 5ο και μένει στα Καπνομαγαζα απέναντι απ τις Σχολές Βουκια και έρχεται στις πολυκατοικιες δίπλα στο Λύκειο Ελληνιδων για κάλαντα και του λες:εδώ βε καυκασιε είναι δικό μας το μέρος, να πάτε στο Κατακονοζι! Εσύ όμως πας παντού κι εκεί που δεν πάει κανένας. Ακόμα και στην γριά που σου είπαν κάτι μεγάλα παιδιά ότι δεν ακούει…..αλλά πας και η γριά που φοράει και γαζα στο ένα τζάμι απ τα γυαλιά της, ανοίγει ένα κομποδεμενο καρό μαντηλι και σε γεμίζει με ταληρα! Τολμας και ανεβαινεις και στον λοφισκο δίπλα στο Αρρενων στο Σπίτι του Στρατηγού και η κυρία στρατηγού σου δίνει τρία εικοσαρικα!Τρέχεις στου Αλεξιαδη το υπόγειο βιβλιοπωλείο απέναντι απ τα ΚΤΕΛ και αγοράζεις τρεις τόμους Βερν. (Ο κύριος Αλεξιαδης είναι πολύ χοντρός και όταν μπαίνει στο Ανώτερο παραγγελνει τρεισημισι μερίδες κυμα και τις τρώει λαιμαργα! Παίρνει και μαζί του μπουρεκακια, καριοκες και γαλα -κακάο! Την Πρωτοχρονιά που πήρα πολλά βιβλία μου χάρισε το Σανσελορ λέγοντας “Μπράβο μικρε πρώτη φορά βλέπω τέτοια βουλιμια για βιβλία”).

Χωρίς να το καταλάβεις έχεις φτάσει από το Ιμαρετ και όλες τις πολυκατοικιες του κέντρου μέχρι κοντά στον Αη Γιάννη! Τα “σπίτια ” στα Ασβεσταρια δίπλα στα στρατοπεδα έχουν μια γλυκιά ζέστη και ένα φως σαν τα μαγουλα του Αη Βασίλη πάνω απ την πόρτα! Το ωραιότερο Χριστουγεννιατικο δέντρο είναι στο Εργοστάσιο Ξυλειας των Αφων Τζεβελεκου.Εκεί πάμε τις αργίες με τον Γιαννάκη! Έχει φοβερές κρυψωνες και ξύλα όλων των ειδών και κάνουμε φρουρια! Ο Γιαννάκης έχει έναν ωραίο παππού πολύ Χριστουγεννιατικο! Ο παππούς ψάχνει να μας βρει και φωνάζει γεμάτος καλοσύνη :Παιδιά ελάτε, τελειωνετε, θα σας πάει πίσω ο θείος Πλούταρχος!
“Ραβδος εκ της ριζης…και άνθος εξ αυτής….”

Τα Χριστούγεννα η δαμασκηνια μας όταν είναι παγωμένη και έχει γυαλινες σταλαγματιες μοιάζει με μεγάλο πολυελαιο! Τα Χριστούγεννα είναι τα ροδια! Εμάς μας τα φέρνει η θεία Αργυρη όταν έρχεται για να πάρει προμήθειες για το παντοπωλειο του θείου Αποστολακη από το Μονοπώλιο κοντά στα ΚΤΕΛ! Τα ροδια τα στέλνει η γιαγιά Μαγδαληνη από την δική της ροδια εκεί που η γιαγιά δένει την κατσικουλα.Το καλοκαίρι η γιαγιά αρμεγει μπροστά μου την κατσίκα και φτιάχνει τυρί και το κρεμαει σ ένα τουλπανι και μετά το βάζει στο φανάρι.Την άλλη μέρα -όταν δεν έχει έρθει ο Κωστουλης από την Αθήνα -το τρώω όλο μόνος μου! Τα ροδια μου αρέσουν πολύ! Είναι νόστιμα και θρεπτικά και έχουν και ωραίο χρώμα! Όταν μεγαλώσω θα πάρω παπούτσια με τέτοιο χρώμα! Τέτοια σαν του Αυτοκράτορα στο παραμύθι με το αηδόνι! Εμένα μου αρέσει και ο εγωιστης Γιγαντας!Τα Χριστούγεννα οι κυρίες φοράνε ωραίες γουνες και φανταχτερα σκουλαρίκια όταν κάθονται στο Καπρις και στου Νομιδη! Μία φορά ο μπαμπάς είπε για μια: Κοίταξε την,την παλαβιαρα που πηρε εκείνον τον τιποτενιο,το βλακομετρο και παριστάνει την κυρία των τιμών,το κνωδαλο και μας ντύθηκε σαν Χριστουγεννιατικο δέντρο!
Τα Χριστούγεννα ο Μάριος που μένει δίπλα μας και έχουν τα αυτοκίνητα ΤΟΥΟΤΑ, λέει ότι θα με πάρει μαζί του στον Λαιλια για να με μάθει σκι!
ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΟ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗ
ΤΟΝ ΥΨΩΤΗ ΤΩΝ ΤΑΠΕΙΝΩΝ!!!!
Αυτό πολύ με αρέσει……
Τα Χριστούγεννα ξέρω”απ έξω ” όλα τα ποιήματα και τα τραγούδια!

Χριστούγεννα είναι τα βιβλια της Δεσποινης Τυμπανιδου και της Αλικης Καφετζοπουλου με πριγκιποπουλα βυζαντινα με καταγαλανα μάτια και ολοχρυσα σγουρα μαλλιά και τα διηγήματα του Ευσταθίου Μπαστα που τα διαβάζουν τα μεγαλύτερα παιδιά αλλά κι εγώ….. Τα Χριστούγεννα μου αρέσει να διαβάζω τα αναγνωστικα των μεγαλύτερων
“Χριστούγεννα στο μέτωπο ” “Τα Χριστούγεννα του γερο Μανθου ” Διαβάζω την ιστορία της βασιλοπιτας όπου ο Μεγας Βασίλειος έφτιαξε πίτες για όλους κι έβαλε μέσα ένα χρυσαφικό… Αλλά μου αρέσει πολύ και το Φλουρί του Φτωχού του Παύλου Νιρβανα από το δικό μας αναγνωστικό της Τρίτης,με την μεγάλη κουκουβάγια της Αγγελικής Βαρελα που δεν μας το δώσανε από την αρχή της χρονιάς.
Τα Χριστούγεννα όταν μας επισκέπτεται στο μαγαζί ο θείος ο Αμερικάνος μας δίνει χαρτινα δολάρια.Τα Χριστούγεννα ο λαικος ιεροκηρυκας κύριος Κρουσκας, που τα μεγάλα παιδιά τον φωνάζουν Φερεντς και μοιάζει με τους παππούδες στα αναγνωστικα κάνει μια ομιλία για τον Θεανθρωπο στο Εντευκτηριο της ΓΕΧΑ που είναι γεμάτη “βούτυρο -μέλι “.Τα Χριστούγεννα ο αδελφός μου έφερε στο σπίτι την Χρυσή Βιβλο του Παναθηναικου και ενώ εγώ ήμουν ΠΑΟΚΑΡΑ αλλαξοπιστησα! Χριστούγεννα με χιόνια στο γήπεδο του Πανσερραικου ο Κουδας φορούσε μαύρα γάντια μαλλινα κι έτρεχε πάνω κάτω και ανεμιζαν τα μακρυά μαλλιά του!
“Να μοσχοβοληθω κι εγώ από την ευωδια
που άναψε στα πόδια του των Μαγων η λατρεία! ”

Τα Χριστούγεννα η μαμά ζυμωνει ψωμιά και τα πάμε στον κυρ Γιάννη τον φουρναρη δίπλα στο σχολείο για ψήσιμο! Δίπλα είναι ο μπακαλης ο κύριος Τάκης και τέτοιες μέρες βγάζουν μεζεδακια στο παράθυρο του φούρνου και σταματάνε πολλοί κύριοι και πίνουν ουζακι με ζεστό ψωμάκι και μπακαλικες λιχουδιές! Μια φορά πριν φύγουμε για κάλαντα η μαμά του Χρήστου του Φραγκουλη που μένουν από πάνω του φώναξε “Χρήστο φέρε μου από τον Τάκη γλυκοζυμο”.”Τι είναι αυτό ρε μαμά; ” ρώτησε αυτός κι εγώ του είπα: Πάμε ξέρω γλυκοζη σε βάζο, πουλάμε και στο μαγαζί μας.
“Έλα εσύ που αρχαγγελοι
Σ’ ανυμνουν απόψε
πάρε από την πιττα μας
που ευωδια και κόψε “!

Τα Χριστούγεννα η μαμά κάνει και δύο μεγάλες βασιλοπιτες! Με δύο πηρουνια κάνει σχέδια σαν μεγάλα αστέρια και γράφει “Χρόνια Πολλά ” και 1973 και τις βάζει στον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας ΙΖΟΛΑ! Την μια η Αντιγόνη την τυλιγει με ωραία διαφανα χρωματιστά χαρτιά και φιογκους και την πάμε στην νονά την Αρτεμισια! Η νονά είναι μαθηματικός αλλά εμένα δεν μου αρέσουν οι αριθμοί και η αριθμητική! Ο άντρας της ο Ζησης είναι φιλολογος, αυτό μου αρέσει! Η νονά μένει στην οδό Χατζηιακωβου και μ αγαπάει πολύ! Μου παίρνει πολλά δώρα παιχνίδια και βιβλία και μου δίνει πολλά λεφτά όταν της λέω τα κάλαντα γιατί είναι νονός μου και ο αδελφός της ο Στέφανος που είναι δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη.
Τα Χριστούγεννα είναι πολλά παιχνίδια!

Χριστούγεννα είναι Μονοπολη, Στρατεγκο,Παντογνωστης Φωτεινός!
Χριστούγεννα ο Τάσος ο γαλατας που έκανε διανομή του ΣΕΡΓΑΛ στα σπίτια, άνοιξε στη γωνία της Βασιλέως Κωνσταντίνου εκεί που ήταν το Ζυθεστιατοριο Βαλκάνια το μπουγατσατζιδικο ΑΛΦΑ.Παραδιπλα είναι η Φιλοπτωχος Αδελφοτης Κυριων ΕΜΜΕΛΕΙΑ και η Πρόνοια και μοιράζουν ρούχα και δέματα με τρόφιμα στους απορους. Από πάνω ειναι τα ΚΤΕΛ που έχουν πολύ μεγάλη κίνηση τέτοιες μερες και ένας μεγαλοσωμος αγαθος γιγαντας ο Μπουμπας με αγκαθωτο μαλλί και φωνή σαν μεγάφωνο φωνάζει :Χρυσό -Πενταπολη -Παππα φευγειει! Για Πεθελινο στο δεύτερο! Μελενικιτσι και μισή,στο τρίτο!
“Και θα ρθουν χρονιαρες μέρες
Τα Χριστούγεννα με τα
αφροπλαστα Χριστοψωμα
τους πρώτα! ”

Τα Χριστούγεννα ο Θανάσης ο Γατιδης που πηρε τον φούρνο του Πρωτοπαππα κάτω από το Ξενοδοχείο Μητροπολη,φουρνιζει ο ίδιος λαχταριστά Χριστοψωμα και ο μπαμπάς του ο κυρ Γιώργης μου παραγγελνει διακόσια γραμμάρια καφφε κι όταν του τα πηγαίνω μου προσφέρει κουλουράκια πολύ νόστιμα!
“Θέλω να φύγω πέρα σ άλλους τόπους
σε μια άλλη γη πονετικη
μακριά απ τον κόσμο αυτό
κι απ τους ανθρώπους
γιατί είναι οι άνθρωποι κακοί”.
Αυτό τα Χριστούγεννα δεν μου αρέσει γιατί εμένα μ αγαπάνε όλοι και είναι καλοί.
Χριστούγεννα είναι ο “Τέταρτος Μάγος” με τον Γιώργο Γεωγλερη στο ραδιόφωνο
Ο μπαμπάς κλαίει όταν το ακούει και η μαμά του λέει:Τώρα δεν κλαιμε βρε νεοφωτιστε Φανουριε γιατί ο Χριστός είναι στην Φατνη ακόμα! Ο μπαμπας καπνίζει πιπα και ο καπνός μοσχοβολαει! Μου αρέσει πολύ η μυρουδια του μπαμπά γιατί μυρίζει φρεσκοαλεσμενο καφφε και καπνό! Όταν θα μεγαλώσω θα πηγαίνω κι εγώ στον κυρ Νωντα και θα παίρνω το πράσινο σακουλάκι με την κόκκινη ετικέτα που γράφει Κλαιν η το μαύρο Σκανδιναβικ.Δίπλα είναι ο Κυριάκος ο ποδηλατας που φτιάχνει τα φουιτ….

Τα Χριστούγεννα στον Ορφέα έχει
Χορωδία! Στο σπίτι όταν γυρναμε κάνω τον Σταματιου τον μαεστρο μπροστά στον καθρέφτη.Κάνω και τον κουρεα κάτω από το φροντιστήριο της Ξανθουλας που τραγουδάει: Χοπ λα λα ει! Χοπ λα λα ει! Το αλογάκι μου ποτιζω…..
Τα Χριστούγεννα έρχονται όταν όλα τα παντοπωλεια κάνουν ουρές στο χονδρικο εμπόριο του κυρίου Ιμανιδη γιατί φέρνει πολλά καινούργια προϊόντα! Χριστούγεννα είναι όταν ο κύριος Γαβριλος της ΕΛΖΑ με έδρα τον Ευοσμο Θεσσαλονίκης φέρνει στο μαγαζί μας ωραία κερασαματα προς πώληση! Κάποια Χριστούγεννα ο κύριος Τανιμανιδης αντιπρόσωπος του Παυλιδη είπε :Θέμη βγάλαμε σοκολατακι για τα επόμενα εκατό χρόνια στείλε τον μικρό να σου βάλω δυο κουτιά! Τα πήρα! Κάτι χρυσοι μικροί τρουλοι “Τζοκοντα” μεγαλείο απόλαυσης! Μετά ήρθε η απάντηση από την ΙΟΝ με τα πράσινα λαμπερά φουντουκενια Νοαζεττα!
Χριστούγεννα είναι όταν είσαι ολοβουτηχτος στον καβουρντισμενο και φρεσκοκομμενο καφφε.

Χριστούγεννα είναι όταν ζαλιζεσαι από την ευωδια σ όλο το στενακι δίπλα στην Μητροπολη, που σκορπιζεται από το υπόγειο εργαστήριο του Κοντου!
Χριστούγεννα είναι ο “τρουλος αμυγδαλου” στο Ανώτερο και η καρυδοπιτα στο Ρεκορ!

Τα Χριστούγεννα ο Φωτης το γκαρσονι τα δίνει όλα και ξεσηκώνει τα περιστέρια στην πλατεία φωνάζοντας: Τυρί μια,κρέας δύο,καυσοξυλο αμυγδαλου κι ένα πονηροοοο! Κρέμα μια! Ένα μπουρεκι! Ιτσ φαιν τραιν χολντ μαιν!!!!
Χριστούγεννα είναι ένας τεράστιος Αγιοβασιλης δίπλα στα συντριβανια και ο τροχονομος γεμάτος δώρα μπροστά στο Δημαρχείο.
Χριστούγεννα είναι τα τεράστια αγριογούρουνα κρεμασμενα στα τσιγκελια του Μυτιληναιου και να σταζει το αίμα τους στο γωνιακό πεζοδρόμιο της Παπαπαυλου! Δίπλα στο Αριστον του Κώστα και της Σταυρουλας όταν πάω για μπουρεκακι ο μικρός ο Κώστας** με πειράζει και μου λέει:Ρε τσιροπουλι θα πουντιασεις! Θα σε χωσω μέσα στο αγριογούρουνο να ζεσταθεις!

Χριστούγεννα είναι τα Εδωδιμα -Αποικιακα των Αφων Καραστογιαννη και η Ποτοποιια Κωνσταντινιδη -Χατζηχριστακη! Η κυρία Κωνσταντινιδη είναι πάντα γελαστη μας φέρνει λικέρ διάφορα και παίρνει καραμέλες με γεύση ουζο που της αρέσουν πολύ! Ο μπαμπας της λέει :Να παίρνεις από τις σκετες και να τις βουτας στο δικό σας!
Τα Χριστούγεννα ο κύριος Ακογλου ο φωτογράφος μου δίνει κάτι εικονιτσες αλλά εγώ τις έχω όλες.Τα Χριστούγεννα το Καφφενειον Δραμπα δίπλα μας μυρίζει ωραία και όλοι οι παππούδες φοράνε γραβάτες πίνουν καφφε, τσάι και κονιάκ, διαβάζουν την Προοδο και το Σερραικο Θάρρος και με πειράζουν……Χριστούγεννα είναι ο Αθως ο Πορθος και ο Αραμις! Τα Χριστούγεννα ο νεαρός Γασκωνος Ντ’Αρτανιαν ανακαλύπτει τον κρινο χαραγμένο στον ωμο τής μυλαιδης.
Τα Χριστούγεννα είναι”Υγρόν Θαλάσσης Κύμα”!

Τα Χριστούγεννα είναι Χριστούγεννα μέχρι και των Φώτων!
Τα Χριστούγεννα από τους “Μεγάλους Όλων Των Εποχών”μου αρέσει ο Μέγας Πέτρος,γιατι στην ιστορία του εχει πολλά και απάτητα χιόνια.Τα Χριστούγεννα είναι ο Μιχαήλ Στρογκωφ και το μακρινό Ιρκουτσκ!

Τα Χριστούγεννα η θεία Ζαφείρω λέει το παραμύθι με τον Βασιλιά τον Τυχερό που στην αρχή του παραμυθιού”έλαμπε το φεγγάρι καθαρό” και συνεχίζει το άλλο με τον Παλιό και τον Καινούργιο Βασιλιά,τον άρχοντα τον Φαγανό,τον στρατηγό Χαλαβρόντα και το βασιλαγορι τον Πονηράκη! Της λεω οτι ο παππούς ο Γιώργος δεν αγαπάει τους βασιλιάδες γιατι μου τραγουδά την “ξένη ακρίδα” και μου λέει οτι κι αυτη ειναι με τον Βενιζελαρο,αλλά αυτά ειναι ωραία παραμύθια και εχουν μέσα και όμορφα ποιήματα:
Της αγάπης όμως αν εκεί σπαρθη
τ’ώριο το περιπλοκαδι,
σαν αυγή καινούρια κάτι θ’απλωθεί
κάτι σαν καινούριο βράδυ.
ΜΕΓΑΛΥΝΟΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ, ψάλλει με την βροντερή φωνη του ο κωνσταντινουπολιτης κυριος Μενέλαος,δεξιός ψαλτης του Αγιαντώνη.

Τα Χριστούγεννα η Λιμνουπολη εχει πολλά χιόνια και ο Σεραφινο,χαλβαδιαζει σε μια βιτρίνα εστιατορίου ενα τεράστιο παστίτσιο!
Ο Γκουφυ γίνεται σκιέρ και ο θησαυρός του Θείου Σκουρτζ ειναι πιο λαμπερός στα παλιά Μικυ Μαους,που παίρνουμε από τον καλόκαρδο τσαγκαρη στην Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα Χριστούγεννα διαβαζω για μια ακομη φορά τον Πιλότο του Δούναβη,απολαμβάνοντας τις σοροπιαστες “ταμπακερουδες” της μαμας με πολλά καρύδια!Η μαμά ψηνει στην ξυλοσομπα της κουζίνας λουκάνικα τζουμαγιας και πανω στην σόμπα πετρελαίου,αχνιζει ενα τσαγιερό με ευκαλυπτο,ο μπαμπάς τραγουδάει μελωδικά τραγούδια που τα έμαθε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και παίζει φυσαρμόνικα!Ο μπαμπάς ειναι βαρύτονος!
Τα Χριστούγεννα ο κύριος Κανάκης,καθηγητής της γαλλικής, που φοράει πάντα διχρωμα παπούτσια ασπρόμαυρα τον χειμώνα ασπροκαφφε το καλοκαίρι και ειναι δεξης ψάλτης στην Ευαγγελιστρία οπου ψέλνει βυζαντινά,φοραει ενα τεράστιο παλτο ως τον αστράγαλο και ενα βυσσινί παπιγιον και ανεβαίνει στην Ευαγγελική Εκκλησία στην οδό Ακροπόλεως οπου τραγουδάει πολυφωνικά!

Καθε Χριστούγεννα η Φαντινα καθαρίζει το βρώμικο πανδοχείο του Θερναδιερου.
Τα Χριστούγεννα μας επισκέπτεται πάντα ο Γιάννης Αγιάννης,ο κύριος Μαγδαληνής και ο επίσκοπος Μυριηλ.Τα Χριστούγεννα ειναι ασημένια καντηλερια και δυο ασημένια κηροπηγια!Τα Χριστούγεννα αγαπαω την Τιτίκα και ο Μάριος Πομερσυ φοράει ενα ολομεταξο φουλάρι και είναι πολύ όμορφος!Τα Χριστούγεννα και ο Γαβριάς λεει κάλαντα και ο ατεγκτος Ιαβέρης γλυκαίνει.
Μυστηριον ξενον ορώ και παράδοξον!
Τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα πλάβες και τουφεκιές στα Μυστικά του Βάλτου.Τα Χριστούγεννα παγωνουν τα πόδια του μικρού Γιοβαν και τα χεράκια του τρεμουν.
Στο Παραμυθι Χωρίς Όνομα κάθονται ολοι σ ενα γιορτινό τραπέζι,ο Συνετός,ο Αστοχαστος,η Ζήλιω,η Παλάβω,η Πικρόχολη,η Ειρηνουλα και στο κεντρο του τραπεζιού με τα γεμάτα αχνιστα πιάτα μια γαϊδουροκεφαλή που φοράει τενεκεδενιο στέμμα.
Τα Χριστούγεννα από όλα τα τραγούδια των δισκογραφικων εταιρειων που διαφημιζουν στο ραδιοφωνο πιο πολυ μου αρέσει αυτό:
Ύστερα από την πανωλεθρία των Αθηναίων,στους Αιγος ποταμούς και μετά την τελικη μας ήττα….Στην φωτιά τα χαρτιά και τα βιβλία κι η τιμή της πατρίδας στα σκουπίδια.
Καποια παραμονή Χριστουγέννων συνάντησα τον συμμαθητή μου τον Στέργιο στο βιβλιοχαρτοπωλειο του Βουζουκα διπλα στο 8ο και αγοραζε κατι μεγάλους ωραιους μαρκαδόρους,που μου τους έφερε δωρο στην γιορτή μου,οπου γεύτηκε το κανταιφι της μαμάς και είπε οτι ηταν το καλύτερο που έφαγε και εγω πολύ χάρηκα!
Τα Χριστούγεννα παρακολουθώ για πολλή ωρα πως τυπώνει ο τυπογραφος σε μια μηχανή που γραφει “Χαϊδελβέργης” κατω από την κλινική του Χορταρα και φαντάζομαι ότι κάποτε θα τυπωνω κι εγω τα βιβλία που αγαπάω με πολλούς τρόπους……
Τα Χριστούγεννα στο Ξενοδοχείο Παράδεισος εχουν ενα μικροσκοπικό δεντράκι με λαμπιόνια στην ρεσεψιον.Εμεις τα φωτάκια για το δέντρο τα αγοράζουμε από τον μπαμπά του συμμαθητή μου του Θοδωρή Κοσιτζιδη στην οδο Μαραγκουδακη.Δίπλα ακονιζουν μαχαίρια.
“Ραχηλ τα τεκνα κλαιει….
Χιλιάδες δεκατεσσερις.
σφαζουν σε μια μερα,
θρηνο κλαυθμο και οδυρμοεχει καθε μητερα….γιατι ο Ηρώδης εζητεί
τον τόκο τον δικό της…..” ο παπους συνεχίζει,κλαίγοντας τα κάλαντα της “πατρίδας”!
Στην Νικηφόρου Φωκά στο Εστιατόριον Ψαρράς εχει πολυκοσμία.Μυριζει ψαρόσουπα και αχνιστα φαγια!Πισω απ την θολή τζαμαρια βλεπω τον μάγειρα να βαζει καυτη φασολάδα σ εναν κουβά που εχει μαζί της η Δήμητρα η τρελλή.Η Δήμητρα βαφει με το κραγιον και τα δόντια της! Στη γωνία ο κύριος Κώστας ο Κηπουρός χαμογελαστός και με κατακόκκινα μαγουλα φτιάχνει τα τελάρα στο οπωροπωλειο και μου φωνάζει:Βασιλάκη παρε αυτη την μεγαλη χαρτοσακκουλα ο μπαμπας, σου πήρε κάστανα! Απέναντι στην γωνία Κωνσταντινουπολεως και Ρωμανου,ειναι η Ποτοποιια Καράμπελα.Ο κύριος Γιώργος Κουνέλης φτιάχνει στη βιτρίνα ενα δέντρο από μπουκάλια που γραφουν Τεντουρα 1856 συνταγή φερμενη από την Κωνσταντινουπολη!Μπαινω μέσα για να αγοράσω λικέρ μπανάνα που μου παρήγγειλε η μαμά και μεθαω από την μυρουδιά!Εκει ειναι και η σύζυγος του κυριου Γιώργου η κυρία Κούλα που με αγαπαει πολύ και οταν παω στο σπίτι τους απεναντι μας να πω τα κάλαντα μου δινει χάρτινα λεφτά!Βγαινω εξω ζαλισμένος και πηγαινω προς το Κρεοπωλειο Βόρειος Πόλος! Αφοι Παντόφλατζη!Τους φοβάμαι!Είναι κατι θηρία με τεράστια μουστάκια που μπλεκουν με τις μεγάλες φαβοριτες σαν αγωνιστές του ’21.Φοράνε άσπρες ποδιές γεμάτες αίματα και κρατουν μεγάλα χασαπομαχαιρα ,που δεν τα αφηνουν ποτέ! Ο κύριος Παντελής που πισω απ τις μουστακες εχει κατι αγαθά μάτια,οπως τα αρνάκια στις εικόνες μου λεει:Ελα μικρούλη ,ετοιμος ο κιμάς διπλοπερασμενος!Να εισαι καλο παιδί και να έχεις όλα τα καλά!

Κάποια Χριστούγεννα άνοιξε το Κονσουμερ ενα μεγάλο σουπερμάρκετ! Εμενα ομως μου αρεσουν τα άλλα μαγαζιά της πλατείας Εμπορίου.Τα μπακαλικα,τα αλλαντοπωλεια,τα ουζοπωλει,τα καφφεκοπτεια….του Παράσχου,του Μπεη,του Χαβαλέ,του Μικηκη,του Γιοβανη,ο Φίλιππος του Σεδαριδη,του Μαρμαρελλη,του Μπουφιδη που εχουν τόσα άφθονα και διαφορετικά εδωδιμα και αποικιακα και μου θυμιζουν ολα μαζί, το μαγαζί στο Δουβλίνο του Μικρούλη Ιρλανδού του Ιουλίου Βερν! Θυμαμαι και την γριά μπεκρου που έπινε ασταματητα τζιν!
Τα Χριστούγεννα εξω απ τα πατσατζιδικα πισω απ τους λουκουμάδες του Γιαβρουδη, ο Τζωτζος που οταν μεθάει φωνάζει ασταμάτητα στην οδό Ιωνος Δραγουμη “αχ!μάνααα!αχ μανούλα μου γλυκειά” ζητάει να του δωσουν ενα μπουκάλι ρετσίνα κι ο Κωτσος ο αδελφός της Δήμητρας ενα τελευταίο ποτηρι κρασί και ουρλιάζει “Πιιιιιιιιουουουου!!!!!” και πιλαλαει χοροπηδώντας που και που γυρω από τον εαυτό του και χάνεται μεσα στο πλήθος της Πλατείας Κρονιου!
Ανανδρος ειμί και πως τεξω Υιον,
ασπορον γονην τις εωρακε…..
Κάποια Χριστούγεννα ο κυρ Γιάννης της μπάντας ελεγε στο δάσκαλο του πιάνου πανω από τα ψαράδικα:Μου μου μου θθθθθελε κι ο Τα Τα Τα Ταταρακης παιπαιδικηηηη χο χο χο χο χορωδία!Μου πήρε τον διιικο μας τον νταουλτζη δυομιση μέτρα μαντραχαλο και και και και την ααααλλη ολόκληρη γυναικαρα τεσσεράμισι μετρα βυζι…Ωωωωραια παι παι δικη χοοορωδια!
Ο αχωρητος παντι πώς εχωρηθη εν γαστρί….
Ο εν κολποις του Πατρός πως εν αγκαλαις της Μητρός!

Τα Χριστούγεννα οι ιερείς στο Αγιαντωνη φοράνε ολόχρυσα καινουργια άμφια!
Ο πατήρ Αναστάσιος με ιεροπρέπεια διαβαζει το Ευαγγέλιο:
Ακουσας δε Ηρώδης ο βασιλεύς εταραχθη…και χρηματισθεντες κατ’οναρ μη ανακάμψας προς Ηρώδην δι άλλης οδού ανεχωρησαν εις την χωραν αυτων!
Ο παπα Βασιλης μου λέει:Βασιλακουδ’ μη βανεις στο θυμιατο καρβουνακια,λιτότης ειπε ο Καραμαν(λ)ής,,,βάνε καρβουνα απ την πυρωστια,το θυμιάμα ιδια μοσχοβολια και ιδιο καπνό βγάζει!Και πηγαινει προς την πρόθεση χορδιζοντας την φωνή του και τραγουδώντας:Νταρι νταρι ντααρι νταρο…..

Χριστούγεννα ειναι το γιορτινό τραπέζι,ειναι ΑΓΆΠΗ,ειναι ΟΝΕΙΡΑ,ειναι τα παγωμενα νερά του Τσελιου των Φώτων,ειναι ΜΝΗΜΕΣ,ειναι ενα ζεστό φιλί,ενα αντίδωρο με την παλιά γεύση του άρτου…<