Αρχική>ΚΟΙΝΩΝΙΑ>Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνης στην έκθεση Εxpotrof 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνης στην έκθεση Εxpotrof 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνης στήθηκε στα μέσα της χρονιάς (2019) και με αργό αλλά σταθερό βηματισμό επιχειρεί να συγκροτήσει την συνοχή της, να αξιοποιήσει και να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής. Ενταγμένη στο καινοτόμο πρόγραμμα του Γιώργου Πίττα και του Greek Gastronomy Guide  η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνηςέκανε αισθητή την παρουσία της στην έκθεση Expotrof 2020, όπου παρουσιάστηκε η δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο στις πρώτες δέκα (10) Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας.

 

Η λίμνη της Κερκίνης τα τελευταία χρόνια εξελίχτηκε  σ΄ έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους και οικοτουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Οι πλάβες, οι χαρακτηριστικές βάρκες, φέρουν σε άμεση επαφή τους επισκέπτες με την ήρεμη συνήθως και αβαθή λίμνη  και τα πουλιά που κουρνιάζουν στις όχθες της, ανάμεσα στους καλαμιώνες.Στη λίμvη Κερκίνης βρίσκεται o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα, τα οποία είvαι ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv σε υγρότoπoυς.

 

Στην έκθεση  Εxpotrof  2020 την Γαστρονομική

Κοινότητα της Κερκίνης εκπροσώπησαν οι :

 

Δίγκας Στυλιανός executive Chef,

Γρηγορία Φετφαζίδου Chef, Αναστάσιος Μερκούρης  Chef,

Νίκος Νίκας και Δημήτρης Θεοδωρακέλης φοιτητής οινολογίας και σπουδαστής μαγειρικής.

Τα πιάτα που παρουσιάστηκαν ήταν  εμπνευσμένα από παραδοσιακές συνταγές του προσφυγικού κυρίως πληθυσμού της περιοχής, προσαρμοσμένες στο βουβάλι και στα προϊόντα του.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης  των εδεσμάτων από βούβαλο έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ρόλο του βουβάλου στην ανάπτυξη της περιοχής και οι εκπρόσωποι της Κερκίνης δήλωσαν:  Tο προϊόν είναι αυτό που μας έκανε γνωστούς αλλά και μια από τις βασικές αιτίες που έρχονται οι επισκέπτες στην περιοχή μας. Επίσης είναι και αυτό το προϊόν  που συνδέει  τα άτομα που προσπαθούν να μετέχουν στην προσπάθεια να αναδείξουμε τον τόπο μας.

Είναι το δυνατό μας χαρτί , ο κοινό μας μύθος, ο οποίος αφηγείται για το πως η εκμετάλλευση ενός ζώου για την δύναμή του (τα βουβάλια έσερναν όλα τα άροτρα και όργωναν τις πεδιάδες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας), υπό τον κίνδυνο της εξαφάνισης του, γίνεται εκμετάλλευση για το κρέας του , το γάλα του, αλλά και την ιστορία του “.

Τα τρία εδέσματα που παρουσιάστηκαν ήσαν:

Βουβαλοτό. ποντίκι βουβαλίσιο κοκκινιστό μαγειρεμένο με κανέλα και γαρύφαλο

συνοδευόμενο με χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα και τυρί βουβαλίσιο.

Πολίτικο .ποντίκι βουβαλίσιο σιγομαγειρεμένο με 12 γλυκά μπαχαρικά

συνοδευόμενο με βουβαλίσιο γιαούρτι και ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα.

Κριθαρότο με μανιτάρια καβουρμά και λουκάνικο βουβαλίσιο

 

Γαστρονομικές Κοινότητες

«Αγαπάμε το καλό φαγητό και το ποιοτικό κρασί, όπως και τις ιστορίες γύρω από αυτά και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Το πάθος μας για τη γαστρονομία έγινε η δουλειά μας»


Το εγχείρημα «Γαστρονομικές Κοινότητες» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τον Γιώργο Πίττα, ξενοδόχο, συγγραφέα, ιδρυτή της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide και εμπνευστή του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες», στο οποίο οι πρωταγωνιστές είναι οι επαγγελματίες της γαστρονομίας, επιχειρεί να καταγράψει τον γαστρονομικό πλούτο και να αναδείξει την ταυτότητα των προορισμών, να ενδυναμώσει τις αξίες της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας μέσα από σεμινάρια, εκπαίδευση και κοινές δράσεις, να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία και να ενισχύσει την εξωστρέφεια του  κάθε τόπου, της κάθε κοινότητας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Γαστρονομική Κοινότητα Κερκίνης:

https://www.greekgastronomyguide.gr/i-gastronomiki-koinotita-tis-kerkinis-stin-expotrof-2020/