10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ
Στον Τύμβο Καστά θα βρεθεί μεθαύριο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου, στο πλαίσιο των τακτικών αυτοψιών της σε έργα που υλοποιούν οι υπηρεσίες
Στον Τύμβο Καστά θα βρεθεί μεθαύριο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου, στο πλαίσιο των τακτικών αυτοψιών της σε έργα που υλοποιούν οι υπηρεσίες
10 χρόνια πριν
Ο τεράστιος αυτός κυκλικός τύμβος αναδείχθηκε στο ευρύ κοινό τον Αύγουστο του 2014 και διαθέτει μαρμάρινο περίβολο με περίμετρο 497 μέτρων, ενώ η έκτασή του αντιστοιχεί σε περίπου 20 στρέμματα.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημειώνει την ακριβή διάσταση του τεράστιου αυτού έργου, την πορεία των εργασιών, τη σημασία του εν λόγω μνημείου για την Ελλάδα και δίνει τις συντεταγμένες για το νέο μουσείο που κατασκευάζεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.
Ωστόσο, μια ακόμα είδηση για το εντυπωσιακό αυτό μνημείο της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, που θα αποδοθεί στο κοινό πλήρως αποκατεστημένο το 2027- 2028, είναι πως το επόμενο διάστημα θα συγκολληθούν τα σπασμένα φτερά και θα περαστούν στις ράχες των Σφιγγών, που στέκονται αγέρωχες στην είσοδο του τάφου.
Η μία από τις δύο Σφίγγες θα έχει και το κεφάλι της, το οποίο βρέθηκε ακέραιο, με τους κυματιστούς βοστρύχους να πέφτουν στον αριστερό ώμο. Ενα εξαίσιο ακόμα έκθεμα για το κοινό θα είναι σε λίγο καιρό και η βαριά, μαρμάρινη, δίφυλλη θύρα, που θα επανατοποθετηθεί στην είσοδο του ταφικού θαλάμου, καθώς θα συγκολληθούν τα θυρόφυλλά της.
Κυρία Μενδώνη, σε τι φάση βρίσκονται τα έργα σήμερα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη;
Τα έργα στον τύμβο Καστά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σε πλήρη εξέλιξη. Θυμίζω ότι εκκίνησαν, κατ’ ουσίαν, πριν από μία πενταετία, τον Ιούλιο του 2019, και στο διάστημα αυτό καταφέραμε, με τις εργώδεις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, των Διευθύνσεων Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, καθώς ουσιαστικά δεν είχε γίνει τίποτε έως τότε.
Εδώ οφείλω να σημειώσω την εξαιρετικά καλή συνεργασία του υπουργείου με την αρμόδια διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι φορέας χρηματοδότησης είναι το ΠΕΠΕΣΠΑ 2014-2020, και να θυμίσω ότι την περίοδο 2015-2019 ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν ο μόνος που είχε πραγματικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο.
Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα στερέωσης και προστασίας του μνημείου, όπως και η αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του τύμβου. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή κελύφους προστασίας και ανάδειξης της εισόδου του μνημείου, ενώ ολοκληρώνεται και το έργο της διδακτικής αποκατάστασης του περιβόλου, καθώς έχουν ταυτιστεί και επανατοποθετηθεί οι προβλεπόμενοι μαρμάρινοι λίθοι. Ομως, όπως έχω πει πολλές φορές, ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης δεν είναι μόνον ο τύμβος Καστά. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, με πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά μνημεία, όπως η ξύλινη γέφυρα του 5ου αι. π.Χ., στην οποία αναφέρεται ο Θουκυδίδης, επί των οποίων γίνονται έργα προστασίας και ανάδειξης, ενώ εξελίσσονται έργα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και σημαντικά έργα προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζομένων ατόμων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τι έχει αλλάξει από το 2014 στον τύμβο, εσωτερικά και εξωτερικά;
Εχουν υλοποιηθεί οι χωματουργικές, υδραυλικές, γεωτεχνικές και στερεωτικές εργασίες, διασφαλίζοντας τη στατικότητα του τύμβου και την αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του.
Ομοίως, ολοκληρώθηκε η συντήρηση του τοιχογραφικού και του γλυπτού διακόσμου του μνημείου και έχει, πιλοτικά, αναστηλωθεί τμήμα του μνημειώδους περιβόλου.
Αφανής εργασία, αλλά εξαιρετικά σημαντική, καθώς δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στα έργα ανάδειξης και απόδοσης του μνημείου, είναι η ολοκλήρωση της χρονοβόρας διαδικασίας των απαλλοτριώσεων της γης και της καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.