ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1946: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει για «την ποινή του θανάτου κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους»

17 Ιουνίου 1946… Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το Γ’ Ψήφισμα «Περί Εκτάκτων Μέτρων», που προβλέπει την ποινή του θανάτου «κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους».
 
Είχε προηγηθεί η επίθεση εναντίον του Εθνικού Στρατού στην Ποντοκερασιά, στις 8 Ιουνίου 1946 και η θέσπιση από τη Βουλή ενός δρακόντειου νομοθετήματος ήταν πια αναγκαία…
 
Η κυριότερη διάταξη του ήταν του Γ’ Ψηφίσματος «περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους» ήταν:
 
«Όστις θέλων να απόσπαση εν μέρος της Επικρατείας ή να ευκολύνει τα προς το τέλος τείνοντα σχέδια συνώμοσεν εντός του κράτους ή συνεννοήθη με ξένους ή διήγειρε στάσιν ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας, ή μετέσχεν είς αυτάς, τιμωρείται με θάνατον.»
 
Το ψήφισμα και άλλα μέτρα όπως της 25ης Νοεμβρίου με τον νόμος «περί των αδικημάτων του Τύπου» με αυστηρότατες διατάξεις, ενώ προηγουμένως άλλος «περί εξυγιάνσεως των δημοσίων υπηρεσιών», που επέβαλε ευρύτατη εκκαθάριση του κρατικού. Φτάσαμε έτσι στις 11 Οκτωβρίου 1946 απολύθηκαν δεκαέξι καθηγητές ανώτατων ιδρυμάτων, ανάμεσα στους οττοίους υπήρχαν διάσημα ονόματα, όπως των Αλ. Σβώλου, Αγ. Αγγελόπουλου, Ν. Βέη, Γ, Γεωργαλά, Ι. Ιμβριώτη, Γ. Τενεκίδη, Κ. Δεσποτόπουλου. Επίσης απολύθηκαν πέντε μέλη του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ευάγγελος Παπανούτσος.
 
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
 

Τρεις μόλις μέρες μετά την ψήφιση του φοβερού νομοθετήματος είχαν συγκροτηθεί τα πρώτα έντεκα στρατοδικεία στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη Γιαννιτσά, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Ιάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Λάρισα, Φλώρινα.
 
Ε.Κ.