ΤΟΠΙΚΑ

40 «ΓΡΟΘΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΝΤΙΚΗ

Αποτελέσματα Μέτρησης Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη Σιντική

Αποτελέσματα Μέτρησης Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη Σιντική

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ΕΠΑΥΛΙΣ (Κάτω Πορόια) η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την μέτρηση του Δείκτη Ποιότητας Ζωής στον Δήμο Σιντικής. Πρόκειται για μια  ενέργεια που υλοποιήθηκε για ΠΡΩΤΗ φορά στον Δήμο Σιντικής, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο σύγχρονης διοίκησης και αποσκοπεί στην λήψη αποφάσεων για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
 
 Το ερωτηματολόγιο βασίστηκε στο σύστημα δεικτών DPRD 50 που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και περιλαμβάνει 50 διαφορετικούς δείκτες αξιολόγησης 10 τομέων κριτηρίων. Την επεξεργασία των αποτελεσμάτων επιμελήθηκε και παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Σιντικής κ.Γεώργιος Τάτσιος (με την ιδιότητα του Βιοστατιστικού) σε συνεργασία με συναδέλφους του (ως μεμονωμένοι συνεργάτες) που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Στην έρευνα συμμετείχαν ΕΠΩΝΥΜΑ 776 δημότες Σιντικής (το 4,3% του γενικού πληθυσμού) οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις στα βασικά κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας ζωής που είναι: η οικονομία, η κοινωνική συγκρότηση, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, το πράσινο, ο δημόσιος χώρος, ο πολιτισμός, η υγεία και η εκπαίδευση. 
 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα 
 
 Σύμφωνα με τις απαντήσεις των δημοτών τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η ανεργία (κατά 47%), η ακρίβεια (κατά 27%) και η οδική ασφάλεια (κατά 23%). Το 85% των δημοτών πιστεύει ότι οι επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες ενώ το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό (κατά 50%). Το 56% των δημοτών εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση στη δυσαρέσκεια ανά Δημοτική Ενότητα σε ότι αφορά την ποιότητα του νερού. Στην Δημοτική Ενότητα Σιδηροκάστρου η δυσαρέσκεια αγγίζει το 58% του πληθυσμού, στην Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου είναι στο 45%, ενώ στην Δημοτική Ενότητα Κερκίνης είναι μόλις στο 25% του πληθυσμού με το 38% να εμφανίζεται ικανοποιημένο.
 Πλήρως απογοητευμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε ότι αφορά το πράσινο καθώς η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη (Δ.Ε.Σιδηροκάστρου: 72%, Δ.Ε.Πετριτσίου: 70% και Δ.Ε.Κερκίνης: 47%). 
 
Στην ερώτηση «πόσο αποτελεσματική είναι η Δημοτική Αρχή» το 65% απάντησε ΚΑΘΟΛΟΥ. Η αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού αποτυπώνεται από τα υψηλά ποσοστά απογοήτευσης σε όλες της Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε.Σιδηροκάστρου: 65%, Δ.Ε.Πετριτσίου: 76%, Δ.Ε.Κερκίνης: 81%). Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η δυσαρέσκεια από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων (Δ.Ε.Σιδηροκάστρου: 73%, Δ.Ε.Πετριτσίου: 74%, Δ.Ε.Κερκίνης: 73%), καθώς και σε ότι αφορά τις ευκαιρίες που δίνονται σε ΑμΕΑ (Δ.Ε.Σιδηροκάστρου: 74%, Δ.Ε.Πετριτσίου: 74%, Δ.Ε.Κερκίνης: 75%). Η κακή υγειονομική κάλυψη από το ΕΚΑΒ αποτυπώνεται σε όλες τις Ενότητες με μεγαλύτερη απογοήτευση στην Δ.Ε.Κερκίνης (Δ.Ε.Σιδηροκάστρου: 66%, Δ.Ε.Πετριτσίου: 70%, Δ.Ε.Κερκίνης: 79%). Η ΑΛΛΑΓΗ ρότας στον Δήμο Σιντικής φαίνεται ότι είναι μονόδρομος. Αυτό δείχνει η δυσαρέσκεια σε ότι αφορά το έργο της νυν Δημοτικής Αρχής (Δ.Ε.Σιδηροκάστρου: 67%, Δ.Ε.Πετριτσίου: 78%, Δ.Ε.Κερκίνης: 73%), καθώς και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του νυν δημάρχου (Δ.Ε.Σιδηροκάστρου: 55%, Δ.Ε.Πετριτσίου: 70%, Δ.Ε.Κερκίνης: 75%).

 
 
 Τα άσχημα αποτελέσματα στους επιμέρους δείκτες ποιότητας ζωής στην Σιντική δείχνουν ότι αυτός ο ευλογημένος τόπος δεν έχει άλλα περιθώρια για απραξία και αδιαφορία.
 "Η ΝΙΚΗ της Σιντικής σχεδιάζει με εργαλεία σύγχρονης διοίκησης, προγραμματίζει άμεσες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην βελτίωση των δεικτών ποιότητας ζωής και δρομολογεί τις εξελίξεις για να γίνει ΠΡΟΤΥΠΟ ευημερίας ο Δήμος Σιντικής" αναφέρει ο κ. Τάσιος σε ανακοίνωση του.