ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ «βγάζουν στη σέντρα» όσους μεγαλοοφειλέτες δεν ρυθμίσουν τα χρέη έως τέλος Ιουλίου

Δυο λίστες «της ντροπής» με φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ - 1% χρωστά το 90%, αλλά ούτε 5% δεν είναι σε ρύθμιση

Δυο λίστες «της ντροπής» με φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ - 1% χρωστά το 90%, αλλά ούτε 5% δεν είναι σε ρύθμιση

Να μην πάνε διακοπές αν πρώτα δεν πληρώσουν ή βάλουν σε ρύθμιση τα χρέη τους, καλούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τους χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου. Με κοινή απόφαση των υφυπουργών Χάρη Θεοχάρη και Πάνο Τσακλόγλου, τους δίδεται παράταση ενός μήνα (μέχρι 31 Ιουλίου 2024 αντί 30 Ιουνίου που ίσχυε), προκειμένου να αποφύγουν την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, εφόσον ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους.

Μετά τη διορία αυτή, στα «μανταλάκια» θα βγουν τα ονόματα όσων έχουν:

 
 
1. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.

2. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

 
 
Οι οφειλέτες αυτοί υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 30.000. Πρόκειται για το 1% των οφειλετών που βαρύνονται με περίπου το 90% από τα σχεδόν 140 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτούς όμως, ούτε το 5% δεν έχει μπει σε ρύθμιση.

Διαπόμπευση

Οι «λίστες της ντροπής» θα αναγράφουν: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων.