Ακρίβεια: Απόγνωση για τους συνταξιούχους που δεν… βγάζουν ούτε το 15νθήμερο
Οι συνταξιούχοι στο όριο της επιβίωσης – ακέραιη η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη Η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη για τους συνταξιούχους, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Για εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένους, η σύνταξη δεν επαρκεί ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο, δημιουργώντας συνθήκες σιωπηρής φτωχοποίησης
Οι συνταξιούχοι στο όριο της επιβίωσης – ακέραιη η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη Η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη για τους συνταξιούχους, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Για εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένους, η σύνταξη δεν επαρκεί ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο, δημιουργώντας συνθήκες σιωπηρής φτωχοποίησης
Πρόκειται για μια πραγματικότητα με ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο, καθώς η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση του Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία, παρά τα προειδοποιητικά στοιχεία, επιλέγει τη διατήρηση μιας πολιτικής που αφήνει τους συνταξιούχους απροστάτευτους απέναντι στην ακρίβεια.
Οι συνταξιούχοι, ήδη βαριά πληγωμένοι από τις μνημονιακές περικοπές της προηγούμενης δεκαετίας, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απωλειών. Η κυβέρνηση, αντί να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες, νομιμοποιεί τη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος, μέσω αυξήσεων που υπολείπονται σταθερά του πληθωρισμού.
Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό: μια συνειδητή επιλογή
Τα στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) είναι αποκαλυπτικά. Την τελευταία τριετία, οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν κατάφεραν ούτε κατ’ ελάχιστο να καλύψουν την άνοδο του κόστους ζωής. Το 2023 η αναπροσαρμογή ήταν 7,75%, όταν ο πληθωρισμός έφτασε το 9,6%. Το 2024 οι συντάξεις αυξήθηκαν κατά 3%, με τον πληθωρισμό στο 3,6%, ενώ το 2025 η αύξηση 2,4% κινήθηκε και πάλι χαμηλότερα από τον επίσημο δείκτη τιμών. Στα τρόφιμα, που αποτελούν τη βασική δαπάνη για τα νοικοκυριά των συνταξιούχων, οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 5,7%.
Η εικόνα αυτή δεν αποτελεί «αστοχία», αλλά πολιτική επιλογή. Η κυβέρνηση γνώριζε τις επιπτώσεις και, παρ’ όλα αυτά, επέλεξε να μην προχωρήσει σε ουσιαστική τιμαριθμοποίηση των συντάξεων.
Η «προσωπική διαφορά» ως εργαλείο καθήλωσης
Κεντρικό ρόλο στη διατήρηση αυτής της κατάστασης παίζει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» του Ν. 4387/2016, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν κατήργησε, αλλά διατηρεί ως μηχανισμό καθηλωμένων συντάξεων. Το 2025, 670.000 συνταξιούχοι δεν έλαβαν καμία ουσιαστική αύξηση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός όσων αποκλείστηκαν ξεπέρασε τις 950.000 και τις 750.000 αντίστοιχα. Ακόμη και το 2026, η προβλεπόμενη αύξηση για αυτούς περιορίζεται στο 1,2%, σε μια περίοδο που οι τιμές βασικών αγαθών έχουν αυξηθεί πάνω από 15%.
Υγεία: αυξανόμενο κόστος, μειούμενη προστασία
Στον τομέα της Υγείας, η πολιτική της κυβέρνησης μεταφέρει συστηματικά το βάρος στους συνταξιούχους. Παρά τις εισφορές 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η συμμετοχή στα φάρμακα αυξάνεται, φτάνοντας στην πράξη το 35% και 40%. Επιπλέον, επιβάλλονται νέες χρεώσεις – 1 ευρώ ανά συνταγή και 3 ευρώ σε κάθε απεικονιστική εξέταση. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 120.000 ασθενείς παραμένουν σε λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, αποτυπώνοντας τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Φορολογία και χαράτσια παραμένουν
Παρά τις διακηρύξεις περί στήριξης, η κυβέρνηση διατηρεί αμετάβλητη τη φορολογική κλίμακα για τις χαμηλές συντάξεις, παγώνει τις επικουρικές για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και συνεχίζει την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε περίπου 450.000 δικαιούχους, με περικοπές που φτάνουν έως και το 14%.
Συνολικά, οι συνταξιούχοι έχουν χάσει πάνω από 130 δισ. ευρώ από το 2010 έως σήμερα, ενώ μόνο για το 2026 εκτιμάται ότι θα προστεθούν απώλειες ύψους 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντισταθμιστικό μέτρο.
Πληρωμές συντάξεων Φεβρουαρίου 2026
Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι οι συντάξεις Φεβρουαρίου 2026 θα καταβληθούν στις 28 και 29 Ιανουαρίου.
