ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Διάλεξη στο Μουσείο Μπενάκη για την Ταυροπόλο Άρτεμη «προστάτιδα» της αρχαίας πόλης

Το σπουδαίο άγαλμα της Αθηνάς που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950, βρίσκεται ακόμη στο Μουσείο της Καβάλας

Το σπουδαίο άγαλμα της Αθηνάς που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950, βρίσκεται ακόμη στο Μουσείο της Καβάλας

Η ανεύρεση ενός ανθρώπινου δοντιού από παιδί στην αρχή της εφηβείας, ενός ακέραιου μικρού ειδώλιου ταύρου με διαμπερή οπή στο σώμα του και μιας μικρής πήλινης ανάγλυφης κεφαλής του Ασκληπιού, συγκαταλέγονται στα ευρήματα της περσινής ανασκαφής τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην Θράκη και λατρευόταν στην Αμφίπολη με τις επωνυμίες Ταυροπόλος, Βενδίς και Φωσφόρος. Την παριστάνουν με διαφορετικούς τρόπους: την Άρτεμις Βενδίς με κοντό χιτώνα, ενώ σε άλλες εκδοχές η θεά φέρει στον ώμο και τη φαρέτρα για τα βέλη της.

Από τα γνωστότερα «προϊόντα» των νομισματοκοπείων της Αμφίπολης είναι τα νομίσματα με τη μορφή της Αρτέμιδος Ταυροπόλου (η Αρτεμις η Ταυροπόλος συνηθίζεται να εμφανίζεται πάνω σε έναν ταύρο και να κρατάει ένα πέπλο πάνω από το κεφάλι της ή όρθια να κρατάει με το ένα χέρι δάδα και με το άλλο κλαδί ελιάς, ή να το ακουμπάει στην ασπίδα της).

Οι Αμφιπολίτες την τιμούσαν με ειδική γιορτή, τα Ταυροπόλια, κάνοντας θυσίες ταύρων και τελετές που κρατούσαν όλη νύχτα. Το ιερό της βρίσκεται στην ακρόπολη της Αμφίπολης, κάτω από τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες.

Ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Δαμάσκος στη διάρκεια επιστημονικής διάλεξης του στο Μουσείο Μπενάκη για το έργο στην Μακεδονία και τη Θράκη, αναφέρθηκε στις ανασκαφές της προηγούμενης χρονιάς που πραγματοποιείται στην ακρόπολη της Αμφίπολης.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια σειρά σημαντικών διαλέξεων με αφορμή την έκθεση «ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΧΡΥΣΟ. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους».

Ο καθηγητής Δαμάσκος υπογράμμισε ότι κατά την ανασκαφική περίοδο του 2024 η έρευνα επικεντρώθηκε δυτικά της πρωτοβυζαντινής Βασιλικής Γ’, εκεί όπου έχει αποκαλυφθεί ένα επίμηκες ορθογώνιο κτήριο, με ισχυρούς τοίχους των οποίων σώζονται οι κατώτεροι δόμοι από μεγάλες καλοπελεκημένες πωροπλίνθους. Να σημειωθεί ότι από το κτίσμα σώζεται μόνο το δυτικό τμήμα του, ενώ το υπόλοιπο έχει καταστραφεί από τη Βασιλική. Τα έως τώρα ευρήματα χρονολογούνται στην αρχική φάση ανέγερσης μέσα στον 4ο αι. π.Χ.

Τα ευρήματα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το είδος των συγκεντρώσεων των ευρημάτων (τμήματα πήλινων γυναικείων ειδωλίων, τμήματα από πήλινες μήτρες ειδωλίων, πλήθος οστρέων, οστών μικρών ζώων και ψαριών σε επίχωση πλούσια σε κάρβουνα και υπολείμματα καύσης), σε συνδυασμό με τα έως τωρα ευρήματα προηγούμενων ανασκαφικών περιόδων, επιτρέπουν την αναγνώριση μιας λατρευτικής λειτουργίας του χώρου όπου πραγματοποιούνταν οι ανασκαφικές εργασίες.