ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Από τις γεύσεις της γιαγιάς… στη σύγχρονη δημιουργία: Το εργαστήριο που κρατά ζωντανή την παράδοση των Δαρνακοχωρίων
Στο Νέο Σούλι Σερρών, ο Σωτήρης Βαγενάς επιστρέφει στις ρίζες του και δημιουργεί προϊόντα υψηλής ποιότητας, παντρεύοντας την τοπική κληρονομιά με την επιστημονική γνώση και τη γευστική καινοτομία
Στο Νέο Σούλι Σερρών, ο Σωτήρης Βαγενάς επιστρέφει στις ρίζες του και δημιουργεί προϊόντα υψηλής ποιότητας, παντρεύοντας την τοπική κληρονομιά με την επιστημονική γνώση και τη γευστική καινοτομία

Με εικόνες από τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας, όπου η μητέρα και οι γιαγιάδες του γέμιζαν την κουζίνα με αρώματα
από σπιτικές σάλτσες και μαρμελάδες, ο Σωτήρης Βαγενάς επέλεξε να επιστρέψει στον τόπο του για να δώσει νέα ζωή στη
γαστρονομική ταυτότητα των Δαρνακοχωρίων. Τεχνολόγος γεωπόνος με σπουδές στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε το 2013 να ιδρύσει
στο Νέο Σούλι Σερρών — έναν από τους πέντε οικισμούς των Δαρνακοχωρίων — ένα πρότυπο εργαστήριο επεξεργασίας αγροτικών
προϊόντων με την ονομασία «Δαρνάκων Γεύσεις».
Η επιχείρηση αποτελεί φόρο τιμής στη γευστική παράδοση της περιοχής, αξιοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες και παραδοσιακές
συνταγές, χωρίς τη χρήση χρωστικών ή συντηρητικών. Οι σάλτσες, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα τσάτνεϊ που
παράγονται με μεράκι και φροντίδα, διατηρούν τον σπιτικό χαρακτήρα, προσφέροντας τόσο γνώριμες όσο και ανατρεπτικές γευστικές
εμπειρίες.
Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς δημιουργίες του εργαστηρίου ξεχωρίζουν η σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι και δάφνη, η εκδοχή με
κόκκινη πιπεριά και ρίγανη ή με βασιλικό και πιπεριά, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καινοτόμες μαρμελάδες, όπως
αυτή με ντομάτα, πορτοκάλι-καρότο, παντζάρι με πορτοκάλι και κόλιανδρο, καθώς και πιο τολμηρές γεύσεις, όπως φράουλα με σοκολάτα
ή πορτοκάλι με σοκολάτα.
Πιστός στο όραμά του για ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, ο Βαγενάς σχεδιάζει ένα νέο, καινοτόμο προϊόν που αναμένεται να
παρουσιαστεί το φθινόπωρο και φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερη διάθεση των προϊόντων της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, οι «Δαρνάκων Γεύσεις» διατίθενται ήδη σε επιλεγμένα σημεία σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ εξάγονται και στη
Γερμανία.
«Ήθελα να δώσω στον τόπο μου κάτι ξεχωριστό, να κρατήσω τις γεύσεις που αγάπησα ζωντανές, αλλά και να τις εξελίξω», αναφέρει
ο ίδιος, τονίζοντας πως η επιστροφή του στο Νέο Σούλι δεν ήταν απλώς μια προσωπική επιλογή, αλλά μια συνειδητή προσπάθεια να
διατηρήσει και να ανανεώσει την πολιτισμική ταυτότητα των Δαρνακοχωρίων μέσα από τη δύναμη της γεύσης.
από σπιτικές σάλτσες και μαρμελάδες, ο Σωτήρης Βαγενάς επέλεξε να επιστρέψει στον τόπο του για να δώσει νέα ζωή στη
γαστρονομική ταυτότητα των Δαρνακοχωρίων. Τεχνολόγος γεωπόνος με σπουδές στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε το 2013 να ιδρύσει
στο Νέο Σούλι Σερρών — έναν από τους πέντε οικισμούς των Δαρνακοχωρίων — ένα πρότυπο εργαστήριο επεξεργασίας αγροτικών
προϊόντων με την ονομασία «Δαρνάκων Γεύσεις».
Η επιχείρηση αποτελεί φόρο τιμής στη γευστική παράδοση της περιοχής, αξιοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες και παραδοσιακές
συνταγές, χωρίς τη χρήση χρωστικών ή συντηρητικών. Οι σάλτσες, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα τσάτνεϊ που
παράγονται με μεράκι και φροντίδα, διατηρούν τον σπιτικό χαρακτήρα, προσφέροντας τόσο γνώριμες όσο και ανατρεπτικές γευστικές
εμπειρίες.
Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς δημιουργίες του εργαστηρίου ξεχωρίζουν η σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι και δάφνη, η εκδοχή με
κόκκινη πιπεριά και ρίγανη ή με βασιλικό και πιπεριά, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καινοτόμες μαρμελάδες, όπως
αυτή με ντομάτα, πορτοκάλι-καρότο, παντζάρι με πορτοκάλι και κόλιανδρο, καθώς και πιο τολμηρές γεύσεις, όπως φράουλα με σοκολάτα
ή πορτοκάλι με σοκολάτα.
Πιστός στο όραμά του για ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, ο Βαγενάς σχεδιάζει ένα νέο, καινοτόμο προϊόν που αναμένεται να
παρουσιαστεί το φθινόπωρο και φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερη διάθεση των προϊόντων της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, οι «Δαρνάκων Γεύσεις» διατίθενται ήδη σε επιλεγμένα σημεία σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ εξάγονται και στη
Γερμανία.
«Ήθελα να δώσω στον τόπο μου κάτι ξεχωριστό, να κρατήσω τις γεύσεις που αγάπησα ζωντανές, αλλά και να τις εξελίξω», αναφέρει
ο ίδιος, τονίζοντας πως η επιστροφή του στο Νέο Σούλι δεν ήταν απλώς μια προσωπική επιλογή, αλλά μια συνειδητή προσπάθεια να
διατηρήσει και να ανανεώσει την πολιτισμική ταυτότητα των Δαρνακοχωρίων μέσα από τη δύναμη της γεύσης.
#SerresParatiritis
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ