ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τον Ιούνιο το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το self test θα χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας σε όλους τους πολίτες ηλικίας ηλικίας 50 έως 70 ετών.

Το self test θα χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας σε όλους τους πολίτες ηλικίας ηλικίας 50 έως 70 ετών.

 
Διαθέσιμα από τον Ιούνιο θα είναι τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.
 
Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Το συγκεκριμένο self test θα χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας και θα δίνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα ειδοποιούνται με sms όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
 
Τέσσερα πρώιμα σημάδια που προειδοποιούν
Ερευνα φέρνει στο φως τα τέσσερα πιο κρίσιμα προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν πιθανή νόσηση από τη συγκεκριμένη νόσο, δημιουργώντας έτσι μία… ταχεία οδό προς τη διάγνωση και τη θεραπεία χωρίς καθυστερήσεις που κοστίζουν.
 
Η χώρα μας, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Οπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ (Globalcan), το 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 64.530 νέα περιστατικά με καρκίνο. Από αυτά, το 12,2% αφορούσαν καρκίνο του παχέος εντέρου, αποτελώντας την τρίτη αιτία νόσησης και στα δύο φύλα και δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.
 
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου προσβάλλει άτομα ακόμη και κάτω από την ηλικία των 50 ετών, με τα δεδομένα να αναγκάζουν τους ειδικούς υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπογραμμίζουν ότι αυτός ο τύπος καρκίνου δεν περιορίζεται μόνο στους ηλικιωμένους.
 
Και επιμένουν ότι ο εντοπισμός των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι κρίσιμος, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καλύτερη έκβαση των περιστατικών. Υπό τα δεδομένα αυτά, τα συμπεράσματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που περιορίζουν τα ύποπτα συμπτώματα σε μόλις τέσσερα, αποτελούν έναν σημαντικό οδηγό ή αλλιώς μία «κόκκινη σημαία» που θα πρέπει να κινητοποιήσει εκείνους που τα βιώνουν να αναζητήσουν αμέσως ιατρική γνωμάτευση.
 
Πρώιμα συμπτώματα
Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute» και αφορούν τα προειδοποιητικά σημάδια είναι τα εξής:
 
Σιδηροπενική αναιμία
Αιμορραγία από το ορθό
Κοιλιακό άλγος
Διάρροια.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, για να καταλήξει στα συμπεράσματα αυτά, έκανε… φύλλο και φτερό τα στοιχεία ασφάλισης υγείας τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου, χρησιμοποιώντας την εμπορική βάση δεδομένων.