ΤΟΠΙΚΑ

Απογραφή πληθυσμού: Πως επηρεάζει  τις έδρες στο  Νομό Σερρών

Τα εκλογικά σενάρια και οι έδρες που «μετακομίζουν» 

Τα εκλογικά σενάρια και οι έδρες που «μετακομίζουν» 

Το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού μέσα στο χειμώνα είναι και το πλέον ριψοκίνδυνο, καθώς εν μέσω ενεργειακής κρίσης δεν είναι εύκολο να κληθούν οι πολίτες να πάνε στις κάλπες. Πολλά βέβαια θα κριθούν από την πορεία της οικονομίας, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξεταστεί μόνο αν υπάρξει τολμηρή ευρωπαϊκή λύση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.

Ημερομηνία για τις επόμενες κάλπες αναζητούν στην κυβέρνηση, με εναλλακτικά σενάρια να είναι στο τραπέζι και τις συζητήσεις να έχουν «φουντώσει». Με το κύμα ακρίβειας να απειλεί τα νοικοκυριά το πιθανότερο είναι οι εκλογές να γίνουν μετά τον Μάρτιο και αφού έχει υποχωρήσει ο ενεργειακός αντίκτυπος στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Ωστόσο εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι και τίποτα ακόμα δεν έχει κλειδώσει, καθώς υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Στην κυβέρνηση ανησυχούν για τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινή γνώμη μια σειρά υποθέσεων, όπως το θέμα των παρακολουθήσεων αλλά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για  τον βουλευτή Ανδ. Πάτση.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανεβάζουν ρυθμούς και ήδη ξεδιπλώνουν την στρατηγική με την οποία πρόκειται να φτάσουν μέχρι τις  επόμενες κάλπες. Παράλληλα στα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη πάρει φωτιά οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.

Ωστόσο ο καθορισμός της τελικής ημερομηνίας των εκλογών αποδεικνύεται συνθέτη εξίσωση. Με δεδομένο πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική είναι ορατό το ενδεχόμενο και μιας δεύτερης κάλπης αν τελικά δεν σχηματιστεί κυβέρνηση  μετά τις πρώτες εκλογές. Επομένως πρέπει να ληφθεί υπόψη και αυτή η παράμετρος στις συζητήσεις που γίνονται και να μελετηθούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί, αφού συνυπολογιστεί πρώτον πως  φέτος το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου και δεύτερον πως οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 2 Ιουνίου. Ένα από τα βασικά σενάρια που είναι στο τραπέζι προβλέπει την προκήρυξη εκλογών είτε στις 2 είτε  στις 9 Απριλίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει το Μάιο, δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές.

Να σημειωθεί εδώ πως  δεν είναι εύκολο να προκηρυχθούν εκλογές στις αρχές Μαΐου, καθώς σε περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερος γύρος αυτός θα συμπέσει με τις πανελλαδικές.  Επομένως αν τελικά οι εκλογές προκηρυχθούν  το Μάιο δύο ημερομηνίες είναι στο τραπέζι η 21η ή εναλλακτικά η 28η του μήνα για να ακολουθήσουν μετά τις πανελλαδικές οι δεύτερες εκλογές (εφόσον δεν έχει προκύψει κυβέρνηση). Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση εφόσον γίνουν δεύτερες εκλογές θα συμπέσουν με την θερινή τουριστική περίοδο και επομένως μπαίνει ο παράγοντας οικονομία σε αυτή την εξίσωση

 

 

Το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού μέσα στο χειμώνα είναι και το πλέον ριψοκίνδυνο, καθώς εν μέσω ενεργειακής κρίσης δεν είναι εύκολο να κληθούν οι πολίτες να πάνε στις κάλπες. Πολλά βέβαια θα κριθούν από την πορεία της οικονομίας, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξεταστεί μόνο αν υπάρξει τολμηρή ευρωπαϊκή λύση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσει νέα προσφυγή στις κάλπες. Σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, ανάλογα βέβαια και με τη δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής (όσο υψηλότερο αυτό το ποσοστό τόσο πιο εύκολη είναι η αυτοδυναμία).

Πώς η απογραφή επηρεάζει τις έδρες

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απογραφή, καθώς περίπου 10 έδρες θα αλλάξουν εκλογική περιφέρεια. Το πως θα διαμορφωθεί ο εκλογικός χάρτης θα ξεκαθαρίσει τον Δεκέμβριο όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ όπως φαίνεται ενισχυμένες θα είναι οι εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Οι μονοεδρικές περιφέρειες αναμένεται να φτάσουν στις δέκα, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα αυξηθούν οι έδρες στο Βόρειο και Δυτικό τομέα της Αθήνας, στην Ανατολή Αττική, στην Α και Β Θεσσαλονίκης. Σε κίνδυνο να χάσουν έδρες είναι μεταξύ άλλων ,Σέρρες, η Φθιώτιδα, η Λακωνία, η  Μαγνήσια , η Αιτωλοακαρνανία, η ´Αρτα, η Αχαια  κ.α. Ωστόσο τίποτα δεν έχει ακόμα κλειδώσει και μέχρι τις τελικές αποφάσεις οι υποψήφιοι των κομμάτων θα … κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.  Να σημειωθεί πως η μόνη πιθανότητα να μην ληφθεί υπόψη η απογραφή για τον υπολογισμό των εδρών – και να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα -είναι οι εκλογές να προκηρυχθούν πριν από τον Μάρτιο.