ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο του Τάσου Χατζηβασιλείου :Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην καρδιά της Ευρώπης

Η δημοσιονομικά αυστηρή Γερμανία αναγνωρίζει πλέον την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Γερμανίας προς τη χώρα μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις.

Η δημοσιονομικά αυστηρή Γερμανία αναγνωρίζει πλέον την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Γερμανίας προς τη χώρα μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις.

Το θετικό κλίμα που κυριάρχησε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η δημοσιονομικά αυστηρή Γερμανία αναγνωρίζει πλέον την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Γερμανίας προς τη χώρα μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις. 
 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ανθεκτική οικονομία, με δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης. Έχει επιτευχθεί απομείωση του χρέους σε ποσοστό κάτω από το 170% του ΑΕΠ, η ανεργία έχει συρρικνωθεί και η χώρα έγινε ξανά ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Κι όλα αυτά επικυρώνονται με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Έτσι, στο νέο κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων αναμένεται σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν οι επενδύσεις, καθώς οι γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί εξετάζουν σοβαρά να επενδύσουν εδώ. Και το 2024 δημιουργείται ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση των εμπορικών μας δεσμών, καθώς η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην προσεχή ΔΕΘ.
 
Για το Βερολίνο, η οικονομική σταθερότητα συνδέεται άρρηκτα με το γεωστρατηγικό αποτύπωμα. Σήμερα, η Γερμανία αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πόλο ενεργειακής και γεωπολιτικής σταθερότητας. Είμαστε πλέον αναγνωρισμένα ένας αξιόπιστος εταίρος. 
 
Η ξεκάθαρη χάραξη από την Αθήνα μιας εξωτερικής πολιτικής αρχών και θέσεων προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας εκτιμάται από όλους. Η κρυστάλλινη θέση της Ελλάδας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις θηριωδίες της Χαμάς αποτελεί απόδειξη της ευθύνης και της σοβαρότητας με τις οποίες η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις διεθνείς κρίσεις. Επιπλέον, οι εταίροι συμφωνούν με την επιλογή της Ελλάδας να προσπαθήσει να οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ειδικά στο σημερινό ασταθές περιβάλλον. 
 
Ταυτόχρονα, από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, φάνηκε ότι για τους Ευρωπαίους η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο και στον τομέα της ενέργειας. Οι εταίροι αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως κόμβο μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Στο Μεταναστευτικό, η γερμανική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της για τις δευτερογενείς ροές και αναγνώρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Είναι, πλέον, σαφές σε όλους ότι η Ελλάδα φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. 
 
Στα χρόνια της κρίσης, ο γερμανικός Τύπος αδικούσε συχνά τους Έλληνες, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Σήμερα, όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία ομονοούν ότι διαπράχθηκαν σημαντικά λάθη σε βάρος της Ελλάδας την εποχή της οικονομικής κρίσης και, παράλληλα, αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας διήνυσε μεγάλη απόσταση κοινωνικής και οικονομικής προόδου σε σύντομο διάστημα. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο δεν κατέδειξε απλώς ότι οι διμερείς σχέσεις έφτασαν σε υψηλότερο επίπεδο. Κατέδειξε ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις αποκτούν πλέον στρατηγικό βάθος.