ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρβελέρ :« Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;»

Η Αρβελέρ λέει πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα

Η Αρβελέρ λέει πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα

Με διαφορά τριών χρονών η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και νέο βιβλίο επανέρχεται στο θέμα της Αμφίπολης.
Aφού επαναλάβει τη γνωστή της άποψη για την ταφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα αμφισβητώντας  τον Μανόλη Ανδρόνικο

Δεν θα μείνουμε σε  αυτή την άποψή της,   αλλά ενδιαφέρον έχουν όσα επισημαίνει για την περιοχή της Αμφίπολης και τον Τύμβο Καστά.

Την   πεποίθηση πως ο τάφος της Βεργίνας που ανακάλυψε ο   Ανδρόνικος πριν από 40 χρόνια δεν είναι του Φιλίππου, αλλά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξέφρασε και στα ΝΕΑ (Σαββατοκύριακο 23-24 Μαΐου 2020), η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ με κατηγορηματικό τρόπο,παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούσε με την άποψή της ο Μανώλης Ανδρόνικος.

ΓΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Η συγγραφέας, αφού αποδώσει τα μέλη της Μακεδονικής δυναστείας στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών, αποδίδει το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη σε επιφανή πρόσωπα που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη.


Το υπό ανασκαφή μνημείο χρονολογείται, όπως φαίνεται, σε περίοδο που περιλαμβάνει και τα χρόνια εξουσίας του Κάσσανδρου στην Αμφίπολη. Η συγγραφέας προβάλλει δύο πιθανότητες: Είτε πρόκειται, λέει, για νεκροταφικό πολυάνδρειο, που ίσως σχετίζεται ιδιαίτερα με τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου (μακεδονικό Arlington;), είτε, «μάλλον», πρόκειται για ταφικό βασιλικό συγκρότημα. Και σε αυτή την περίπτωση, «πιθανότατα (να πω ασφαλώς;)» βρίσκονται ενταφιασμένοι ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του, Θεσσαλονίκη.

Η ΤΕΧΝΗ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

Η συγγραφέας στέκεται και στην εξαιρετική ποιότητα των ευρημάτων. Το χέρι που τα έφτιαξε ανήκει σε Αθηναίους καλλιτέχνες, λέει και εξηγεί: Η πολιτική του κυβερνήτη της Αθήνας Δημητρίου Φαληρέα ενάντια στην επίδειξη πλούτου και στην πολυτέλεια, θα εξανάγκασε ίσως πολλούς καλλιτέχνες να εκπατριστούν προς την ακμάζουσα τότε Μακεδονία, φυγάδες ή καλεσμένοι από τον Κάσσανδρο στην αυλή του.

«Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;» μας ρωτά η Ελένη Αρβελέρ κλείνοντας.
Υστερόγραφο: Στο Υστερόγραφο του Προλόγου της η Ελένη Αρβελέρ σημειώνει ότι πληροφορήθηκε τις μελέτες του Τριαντάφυλλου Παπαζώη για τη Βεργίνα, όταν η δική της μελέτη ήταν υπό εκτύπωση.