ΤΟΠΙΚΑ

Άρχισε η δίκη στο Εφετείο για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη

13 πρώην σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας, κάθονται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης ως υπεύθυνοι για το θάνατο Αλβανού βαρυποινίτη τον Μάρτιο του 2014. Οι κατηγορούμενοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από πέντε έως επτά έτη, ενώ ένας εξ αυτών σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή. Όλοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι ενόψει της δίκης στο Εφετείο, υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
 
Ο Αλβανός κρατούμενος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας, ύστερα από βαρύτατο τραυματισμό από βασανιστήρια που τού προκάλεσαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να τον «τιμωρήσουν», επειδή είχε δολοφονήσει συνάδελφό τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατούνταν ο βαρυποινίτης πριν μεταχθη στις Σέρρες.
 
 
 
Εξέταση μαρτύρων
 
Κατά την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις, δηλώνοντας αθώοι. Η αποδεικτική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχους τους κατηγορούμενους για τέλεση βασανιστηρίων, από τα οποία προκλήθηκαν βαριές σωματικές βλάβες. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο θάνατος του 42χρονου κρατούμενου προκλήθηκε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, η έναρξη του οποίου τοποθετείται χρονικά πριν από την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας.

Πηγη: https://www.ertnews.gr/ert3/archise-i-diki-sto-efeteio-gia-to-thanato-toy-alvanoy-varypoiniti-apo-vasanistiria-stis-fylakes-nigritas/