ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν μπορώ να της διαλέξω γαμπρό, μα θα μάθω στην κόρη μου να διαλέγει ανθρώπους

Τα γεγονότα που έχουν στιγματίσει την επικαιρότητα εδώ και κάμποσο καιρό έχουν κάνει όσους από εμάς έχουμε κόρες να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να πέσουν άθελά τους σε κάποιον «Μπάμπη» ή ποιος ξέρει τι άλλο που κυκλοφορεί εκεί έξω… Κι επειδή δεν μπορούμε να διαλέξουμε εμείς τον άνθρωπο που θα ερωτευτούν καλό είναι να δράσουμε προληπτικά. Να τους μάθουμε δηλαδή να διαλέγουν πολύ προσεκτικά τους ανθρώπους που έχουν δίπλα τους και ειδικά τον σύντροφό τους.

Προσωπικά, θα κάνω ότι μπορώ για να μάθω στην κόρη μου να δένεται με τους ανθρώπους εκείνους που:
 
Νιώθει όμορφα μαζί τους
 
Θα μου πείτε, μπορεί να νιώθει όμορφα και με τον λάθος άνθρωπο γιατί δεν βλέπει τα στραβά του ώσπου να ‘ναι πια αργά. Ίσως δεν είναι κάτι που μαθαίνεται και τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά αν μάθει από μικρή να ξεχωρίζει τις τοξικές συμπεριφορές και τη συναισθηματική καταπίεση από την αληθινή φιλία, θα μάθει και ν’ αποφεύγει τους ανθρώπους που σίγουρα θα την πληγώσουν μια μέρα.
 
Την αποδέχονται γι’ αυτό που είναι
Για να επιλέγει ανθρώπους που την αγαπάνε πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό να μάθει να αγαπάει τον εαυτό της και να απαιτεί από τους άλλους να την αποδέχονται γι’ αυτό που είναι χωρίς να την πιέζουν να γίνει κάτι άλλο. Στην εφηβεία, βέβαια, είναι αναπόφευκτο να περάσει μια κρίση ταυτότητας, αλλά εάν έχει σωστές βάσεις δυνατή αυτοπεποίθηση και καλούς φίλους δεν πρόκειται να κλονιστεί ούτε να επιτρέψει να την αλλάξει κάποιος άλλος.

Τα παιδιά έχουν επιθυμίες και βάζουν όρια από πολύ μικρά κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να εκνευρίζει εμάς τους γονείς, αλλά αποτελεί μια πολύ σημαντική δεξιότητα που πρέπει να ενθαρρύνουμε και όχι να καταπιέζουμε. Είναι κάτι που ένα κορίτσι μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί και ως κριτήριο για να αντιλαμβάνεται ποιος είναι εκείνος που δεν σέβεται την προσωπικότητά της και δεν θα διστάσει να την τσαλαπατήσει.
 
Είναι δίπλα της και τη στηρίζουν στα δύσκολα
Οι καλοί φίλοι και οι σωστοί άνθρωποι φαίνονται στις δυσκολίες κι εκεί δοκιμάζονται και οι σχέσεις μας μαζί τους. Είναι ένα κριτήριο που δύσκολα σε απογοητεύει και ένα κορίτσι πρέπει να μάθει να το εμπιστεύεται. Να μάθει να αναγνωρίζει ποιοι είναι εκείνοι που τη στηρίζουν πραγματικά και δεν κρατούν αποστάσεις όταν οι δυσκολίες απαιτούν να της αφιερώσουν χρόνο και συναισθηματικό κεφάλαιο.
 
Της λένε την αλήθεια κι ας είναι σκληρή
Τέλος, από τους τοξικούς ανθρώπους μπορούν να σε γλυτώσουν και οι άλλοι, αν εσύ δεν θες να δεις πέρα απ’ τη μύτη σου. Οι πραγματικοί σου φίλοι, εκείνοι δηλαδή που έχουν μάθει να σου λένε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι γιατί το κάνουν με αγάπη και ενδιαφέρον. Αν ένα κορίτσι έχει τέτοιους ανθρώπους δίπλα της, δύσκολα θα την πλησιάσει κάποιος που μια μέρα θα την πληγώσει ανεπανόρθωτα.

Πηγη: https://www.mama365.gr/46213/den-mporo-na-ths-dialexo-gampro-ma-tha-matho-sthn.html