ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δημήτρης Χατζηχρήστος – Ο τελευταίος των ρομαντικών

Σήμερα, σε μια εποχή που η έννοια του φιλάθλου συχνά ταυτίζεται με την ένταση και την ακρότητα, η απώλειά του είναι διπλά οδυνηρή. Φεύγει μαζί του και κάτι από εκείνο το παλιό, το ωραίο, το γνήσιο – το αυθεντικό.

Σήμερα, σε μια εποχή που η έννοια του φιλάθλου συχνά ταυτίζεται με την ένταση και την ακρότητα, η απώλειά του είναι διπλά οδυνηρή. Φεύγει μαζί του και κάτι από εκείνο το παλιό, το ωραίο, το γνήσιο – το αυθεντικό.

????Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χατζηχρήστος. Ο ιδρυτής και ψυχή της Original 21. Ο άνθρωπος που ταυτίστηκε όσο λίγοι με την ΑΕΚ και με έναν ολόκληρο κόσμο που έμαθε να αγαπά, όχι να μισεί· να στηρίζει, όχι να καταστρέφει· να τραγουδά, όχι να εκτοξεύει κατάρες.
????Ο Χατζηχρήστος δεν ήταν απλά οπαδός. Ήταν φίλαθλος μιας άλλης, πιο καθαρής εποχής. Τότε που το σύνθημα γραφόταν με ψυχή και όχι με μίσος. Τότε που η παρουσία στο γήπεδο ήταν τελετουργία, όχι πολεμική προετοιμασία. Τότε που μπορούσες να φοράς τα χρώματα της ομάδας σου και να περπατάς ανάμεσα σε αντιπάλους χωρίς να κοιτάς πίσω από τον ώμο σου.
????Η μορφή του ξεχώριζε. Όχι γιατί κραύγαζε, αλλά γιατί είχε φωνή. Όχι γιατί προκαλούσε, αλλά γιατί ενέπνεε. Στην εποχή της τοξικότητας, των «ραντεβού για ξύλο», των διαδικτυακών μίσους και των «πολεμοφόδιων», ο Χατζηχρήστος στεκόταν όρθιος, σαν ήσυχη δύναμη μιας άλλης ιδεολογίας: της ανιδιοτελούς αγάπης για την ομάδα.
????Αυτό ήταν για εκείνον η ΑΕΚ: ιδέα, μνήμη, προσφυγιά, πάθος, αλλά πάντα με αξιοπρέπεια. Σεβόταν τους φίλους άλλων ομάδων, συνομιλούσε με όλους, ακόμα και με τους «απέναντι». Είχε άποψη, αλλά όχι έπαρση. Είχε φλόγα, αλλά όχι μανία.
????Σήμερα, σε μια εποχή που η έννοια του φιλάθλου συχνά ταυτίζεται με την ένταση και την ακρότητα, η απώλειά του είναι διπλά οδυνηρή. Φεύγει μαζί του και κάτι από εκείνο το παλιό, το ωραίο, το γνήσιο – το αυθεντικό.
????Για εμάς που δεν θέλουμε να σηκώσουμε χέρι εναντίον κανενός αλλά να σηκώσουμε πανό, που αγαπάμε τον αθλητισμό και όχι το μίσος, που πονάμε με κάθε βία – λεκτική ή φυσική – στα γήπεδα, ο Δημήτρης Χατζηχρήστος ήταν και θα μείνει ένα σύμβολο.
????Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν στη δική τους διαδρομή: της μιζέριας, της τοξικότητας, του σκοταδιού.
????Εμείς κρατάμε το φως εκείνης της παλιάς κερκίδας. Της κερκίδας του Χατζηχρήστου.