ΤΟΠΙΚΑ

Δήμος Σερρών :Μετά της αναθέσεως ήρθε της ανακλήσεως- Γράφει ο Νικόλαος Κουφοτόλης

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν χαθεί το μέτρο και η κοινή λογική, όταν υποχωρούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και απαξιώνονται οι νόμοι, επικρατεί το χάος που θα μας καταπιεί όλους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν χαθεί το μέτρο και η κοινή λογική, όταν υποχωρούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και απαξιώνονται οι νόμοι, επικρατεί το χάος που θα μας καταπιεί όλους.

Πολλά ευφυολογήματα μπορεί να βρει κανείς να πει με την πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στον Δήμο Σερρών. Μια μεταγραφή και οι αγωνιώδεις προσπάθειες καθιέρωσης του, για μια ακόμη φορά απογύμνωσε το σαθρό διοικητικό οικοδόμημα της Συμμαχίας Σερραίων. Όταν με απόφαση του Δημάρχου κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, ορίστηκε ο κ. Χρυσανθίδης Βασίλειος ως μέλος της στην Οικονομική Επιτροπή  αυτή η μη σύννομη απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να ανακαλέσουν με κατεπείγουσες συνεδριάσεις των οργάνων άπειρες αποφάσεις τους που είχαν παρθεί.
Και συνεχίζεται.. Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα…
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν χαθεί το μέτρο και η κοινή λογική, όταν υποχωρούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και απαξιώνονται οι νόμοι, επικρατεί το χάος που θα μας καταπιεί όλους.  
Τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους κενόδοξους η έπαρση.
Με νέα πρόταση του Δημάρχου κ. Αλέξανδρου  Χρυσάφη, και αυτή τη φορά ο κ. Χρυσανθίδης Βασίλειος τοποθετήθηκε ως πολίτης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. και σύμφωνα με την απόφαση κατέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου στον Οργανισμό.
Στις 9 Νοεμβρίου 2022 με το υπ. αριθμ. Πρωτ. 240241 έγγραφο της η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχωρώντας στον έλεγχο νομιμότητας της αρ. 278/2022 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Αντικατάσταση μελών και ορισμός νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΚΠΑ, λόγω παραιτήσεων» αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις κείμενες νομοθεσίες όσο και τις σχετικές εγκυκλίους ούτε ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Χρυσανθίδης ούτε (φευ) ο Πρόεδρος του νομικού προσώπου  κ. Γιάννης Γάτσιος δύναται να λάβουν νομιμοποίηση καθώς δεν έχουν εκλεγεί από το σώμα (Δημοτικό Συμβούλιο) όπως ρητά ο νόμος ορίζει αλλά ουσιαστικά έχουν τοποθετηθεί, απαξιώνοντας πλήρως την διαδικασία.
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του…
Στο άρθρο 240 του Νόμου 3463/2006 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων το οποίο και επικαλείται η απόφαση του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Μακεδονίας- Θράκης, «Διοίκηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» αναφέρει ότι τα μέλη των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των ΟΤΑ ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά τον ορισμό των μελών το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει από τα μέλη αυτά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από το βίντεο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ακολουθήθηκε καμία εκλογική διαδικασία για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο αλλά τοποθετήθηκαν  αυτόματα και ταυτόχρονα με τον ορισμό τους ως μέλη του συγκεκριμένου διοικητικού συμβουλίου.
Απαιτείται να ακολουθηθεί διαδικασία αρχαιρεσίας εκλογής τους. 
Θα επαναληφθεί η διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Σύντομα θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.  
Αυτοί υποστηρίζουν ότι ασκούν χρηστή διοίκηση.  Οι πράξεις αποδεικνύουν ότι δεν ξέρουν να διοικούν ή καλύτερα προσποιούνται ότι διοικούν με ολέθριες συνέπειες.
Όσο και αν είναι δυσάρεστο  με όλα αυτά που συμβαίνουν στο Δήμο Σερρών, επιβάλλεται να ξαναδιαβάσουμε τα βασικά.  Κατ’ αρχάς τον ορισμό.  Σοβαρότητα: Ονομάζεται η συμπεριφορά και η νοοτροπία που χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, περίσκεψη, αντικειμενικότητα.
Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας πίστεψαν στις ικανότητες τους. Πίστεψαν ότι είναι σε θέση να κάνουν αυτό που λένε. Ότι μπορούν να το κάνουν. Ότι ο λόγος τους έχει αξία.  Πίστεψαν ότι είναι καλά ενημερωμένοι, γνώστες του αντικειμένου, με εμπειρία και βαθιά γνώση.
Τελικά πνίγονται σε μια κουταλιά νερό.
Για μια ακόμη φορά κανένας δεν θα αναλάβει ούτε ψήγμα από την ευθύνη που του αναλογεί για τη λειτουργία της ομάδας, των συνεργατών του και φυσικά του αποτελέσματος που προκύπτει.
Η άγνοια των νόμων είναι ανεπίτρεπτη. Θα μπορούσαμε να την κρίνουμε με επιείκεια εάν ήταν η πρώτη φορά. Μια σειρά από διοικητικές παλινωδίες αποδεικνύουν ότι έχουμε μια ‘’Συμμαχία ανικανότητας και επιπολαιότητας ‘’ η οποία δεν αρμόζει στους δημότες της πόλης. Είναι επιεικώς απαράδεκτη η εικόνα για μια δημοτική αρχή που διανύει τον τέταρτο χρόνο της θητείας της και επιθυμεί να συνεχίσει το έργο της.
Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τη σύγχυση που διακατέχει τη δημοτική αρχή, ίσως λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων. Αν ο μόνος τους εχθρός όπως υποστηρίζουν είναι ο κακός τους εαυτός, επιβάλλεται να το αντιμετωπίσουν. Τους έχει ανατεθεί ένας πολιτικός ρόλος αλλά και ευθύνες που απορρέουν από αυτόν. 
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις. Και αυτό μας αγγίζει όλους. Ακόμη και εκείνους που έχουν επιλέξει «μοναχικές» διαδρομές.
Ο κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη μέρα  είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών. Κατά την άποψη πολλών επιβάλλεται να ασκήσει συντονισμένα  αντιπολίτευση. Να αφυπνίσει την σε ύπνωση αλαζονική δημοτική αρχή και  να αναδείξει ότι πρόκειται για μια αρχή της αναθέσεως και της ανακλήσεως. Η  κοινωνία που παρακολουθεί με απάθεια θα ακολουθήσει. Μέσα από εκεί θα προκύψει και  ο/η  έντιμος/η  πολιτικός που θα ηγηθεί, θα εμπνεύσει, θα ενώσει για να επαναφέρει την κανονικότητα και την ελπίδα στην επόμενη μέρα.
Επίλογος
Και αυτή τη  διοικητική  τους επιπολαιότητα, παρά των ‘’στρατό’’ νομικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών που διαθέτουν, έχει εξαφανισθεί από τα ΜΜΕ. Έχουν την ισχύ και τα μέσα  να την επιβάλλουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ‘’η αλήθεια θα τους απελευθερώσει. Αλλά πρώτα θα τους τσαντίσει πολύ’’.