ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΓΕ ΣΕΡΡΩΝ Αφιερώνει την Ημέρα της Γυναίκας στον αγώνα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Ο Σερραίος συγγραφέας και ηθοποιός Μιχάλης Κοβανίδης με την επίσης καταξιωμένη συνάδελφο του Στέλλα Παπαδημητρίου θα παρουσιάσουν αποσπάσματα του έργου

Ο Σερραίος συγγραφέας και ηθοποιός Μιχάλης Κοβανίδης με την επίσης καταξιωμένη συνάδελφο του Στέλλα Παπαδημητρίου θα παρουσιάσουν αποσπάσματα του έργου

Ένας σπαρακτικός αλλά και ταυτόχρονα διδακτικός μονόλογος είναι η βιογραφία της "Όλγας" που παίρνει μορφή συνταρακτικής διήγησης κάτω από την πένα του Μιχάλη Κοβανιδη.Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που ανέβηκε πρόσφατα στη θεατρική σκηνή .
Την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,η ΕΓΕ Σερρών την αφιερώνει σε έναν αγώνα αφύπνισης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
 Ο Σερραίος συγγραφέας και ηθοποιός με την επίσης εξαιρετική συνάδελφο του  Στέλλα Παπαδημητρίου θα παρουσιάσουν αποσπάσματα του έργου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα γίνει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη το απόγευμα της 8ης του Μάρτη.
 
Η «Όλγα», είναι η γυναίκα που περιμένει τον γιο της από το νηπιαγωγείο, η γυναίκα που πίνει βιαστικά τον καφέ της και κρύβει τα μάτια της. 
Έχει φως και σκοτάδι στη ματιά της, παλεύει με σκιές και την τρομάζει το έντονο φως. Ψάχνει τις λέξεις που «πεταρίζουν» σαν μικροσκοπικές νυχτερίδες στο μυαλό της. Κείμενο που «διαβάζει» ανθρώπινες καταστάσεις, με χιούμορ και τραγικές ανατροπές.
 
 
 
Η Στέλλα Παπαδημητρίου 
 
Γεννήθηκε στις Σέρρες απ' όπου και κατάγεται.Ξεκίνησε την πορεία της ως ηθοποιός στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της καριέρας της δούλευε κυρίως στο θέατρο. Το 1975 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο στη ταινία Το χρονικό μιας Κυριακής. Το 1980 έπαιξε για πρώτη φορά στην τηλεόραση στις σειρές Πορεία 090 και Λωξάντρα. Τη σεζόν 1981-1982 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική σειρά Κρουσταλλένια υποδυόμενη την Ευρυδίκη. Ακολούθησαν κι άλλες συμμετοχές σε σειρές στην τηλεόραση μεταξύ των οποίων Τρίτο Χριστιανικό ΠαρθεναγωγείοΟι συμμαθήτριες και Μικρές Αγγελίες. Το 1983 έπαιξε στην ταινία Το τραγούδι της επιστροφής ενώ το 1986 εμφανίστηκε στην ταινία Καραβάν Σαράι. Τη διετία 1987-1988 εμφανίστηκε σε τέσσερις βιντεοταινίες με πρωταγωνιστικούς ρόλους. Παράλληλα συνέχισε την πορεία της στο θέατρο.Τη σεζόν 1991-1992 εμφανίστηκε στην κοινωνική σειρά Ο επισκέπτης της ομίχλης στο Mega Channel. Την επόμενη σεζόν ακολούθησε η τηλεοπτική σειρά Κλειστά Παράθυρα στην ΕΤ1. Από το 1993 μέχρι το 1995 υποδυόταν την Γκρέτα στην καθημερινή σειρά του Νίκου Φώσκολου Καλημέρα Ζωή στον ANT1. Ο ρόλος που την έκανε ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη ήταν αυτός της Ιφιγένειας στην καθημερινή σειρά του ANT1 Η Λάμψη τη σεζόν 1995-1996. Ακολούθησαν οι σειρές Λόγω τιμήςΑπιστίεςΔιπλή αλήθειαΑριστοτέλης ο άριστοςΦύγαμε και άλλες. Ένας ακόμη ιδιαίτερα γνωστός τηλεοπτικός της ρόλος ήταν αυτός της Αντιγόνης Λαζαρίδη στην καθημερινή σειρά των Έλενα Ακρίτα και Γιώργου Κυρίτση, Τα Μυστικά της Εδέμ στο Mega Channel. Μπήκε στη σειρά το 2009 ως guest για τέσσερα επεισόδια, ωστόσο ο ρόλο της έγινε ένας από τους πρωταγωνιστικούς από τον δεύτερο μέχρι και τον τέταρτο κύκλο της σειράς. Το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε και στη σειρά Η Ζωή της Άλλης.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, μετά από 35 χρόνια πορείας στο θέατρο, κατοικεί μόνιμα στις Σέρρες. Τα τελευταία χρόνια επέστρεψε ως ηθοποιός στο θέατρο στον τόπο διαμονής της.

 

Ο Μιχάλης  Κοβανίδης 

 

Γεννήθηκε στις Σέρρες.Ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης.Mέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.Απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Γ. Θεοδοσιάδη.

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης.Επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού με τη Δρ. Χ. Καρνέζη, σεμινάρια σε θέματα διδακτικής κ.α.

Συμμετείχε στην ομάδα του J. P. Denison (βοηθό του Peter Brook)- Αθήνα 1994.Εργάστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο, σε ΔΗΠΕΘΕ και σε θιάσους, μεταξύ των οποίων των Δ. Κατρανίδη, Ν. Βασταρδή κ.α.

Συνεργάστηκε με πλήθος σκηνοθετών, ηθοποιών, συνθετών (Α. Βουτσινάς, Σ.Ευαγγελάτος, Γ. Θεοδοσιάδης, Κ. Μπάκας, Γ. Σίσκος, Σ. Φασουλής, Α. Συνοδινού, Γ.Μιχαλακόπουλος, Γ. Κιμούλης, Σ. Ξαρχάκος, Σ. Κραουνάκης, Ν. Τσάτσου κ.α).

Έπαιξε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, «Η τρέλα του Γεωργίου του Γ’» (Α.Μπένετ), «Εκκλησιάζουσες» (Αριστοφάνη), «Αντιγόνη» (Σοφοκλή), «Το διπλό παιχνίδι» (Ρ. Τομά), «Πολλά φιλιά Φολβίλ» (Ε. Λαμπίς) κ.α. Έλαβε μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες (σκην. Σ. Τσαρουχάς, Π. Καρκανεβάτος, Π. Γλυκοφρύδης).

Σκηνοθέτησε σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Έγραψε σενάρια και σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.Έχει γράψει θεατρικά έργα για ενηλίκους, εφήβους και παιδιά, μερικά από τα οποία

έχουν ανέβει σε ΔΗΠΕΘΕ και διάφορες θεατρικές σκηνές, ενώ κάποια από τα έργα

του έχουν βραβευτεί.Μερικά από τα έργα του: «Όλγα» (εκδ. ‘’Μανδραγόρας’’ 2021, έπαινος

«Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός» , 2017).«Ο Φύλακας Των Αρχαίων Σπόρων».«Σόδες κι ασπιρίνες» (Γ΄ βραβείο «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών», 2015).«Ημερολόγιο» (έπαινος, UNESCO, 2018).

Ιδρυτής της εταιρείας “Nemi Art” θέατρο- κινηματογράφος.

Ως εκπαιδευτικός διδάσκει θεατρικό παιχνίδι, ορθοφωνία, υποκριτική τέχνη και δημιουργική γραφή σε δομές της ιδιωτικής και δημόσιας τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης.Βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών  και σεναριογράφος για το θεατρικό έργο «Σόδες και Ασπιρίνες». 

 

 

INFO: 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

4ος Οροφος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης