ΤΟΠΙΚΑ

ΕΓΕ ΣΕΡΡΩΝ : Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Προτεραιότητα στην Ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών προστασίας που θα δίνουν περιεχόμενο και ουσία στους νόμους κατά της βιαιοπραγίας-γυναικοκτονίας

Προτεραιότητα στην Ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών προστασίας που θα δίνουν περιεχόμενο και ουσία στους νόμους κατά της βιαιοπραγίας-γυναικοκτονίας

Αίτημα για ενίσχυση των Δομών Συμβουλευτικής και Ξενώνων Φιλοξενίας των Δήμων στις Σέρρες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συναντήθηκαν τα μέλη της ΕΓΕ ΣΕΡΡΩΝ.Εν όψει της Επετείου αφύπνισης συζήτησαν σημαντικά θέματα για την ανάπτυξη δράσεων τους και προχώρησαν στη σύνταξη ψηφίσματος όπου επισημαίνονται τα εξής:
 
"Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι παρόλο που έχει ψηφιστεί νόμος για την ενδοοικογενειακή βία με σκοπό την προστασία των γυναικών και παιδιών-θυμάτων, έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για την καταπολέμηση της .

Στην Ελλάδα,  η έκταση του προβλήματος είναι εξαιρετικά μεγάλη. Τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί δραματικά, αφού η πανδημία και  οικονομική κρίση λειτουργούν  ως  επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες, γιατί η φτώχεια και η περιθωριοποίηση τροφοδοτούν τη βία.

 

Η βία κατά των Γυναικών και παιδιών αποτελεί ζήτημα αιχμής για την ΕΓΕ γιατί αναιρεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Θεωρούμε ότι ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές  για τη ζωή.

Η  ανοχή στη βία των γυναικών σημαίνει ανοχή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαίνει αποδοχή μιας κοινωνίας με έλλειμμα δημοκρατίας και αυτό μας αφορά όλους και όλες.

Τι Διεκδικούμε σήμερα άμεσα:

-Ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών προστασίας που θα δίνουν περιεχόμενο και ουσία στους νόμους κατά της βιοπραγίας-γυναικοκτονίας.

• Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στην εργασία
• Εφαρμογή του Νόμου 2447/1996 περί Οικογενειακών Δικαστηρίων και δομών στήριξης.
• Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
• Εκπαίδευση όλων όσων εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα στη δικαιοσύνη, την δημόσια ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια.
• Ενθάρρυνση και στήριξη γυναικών και ανηλίκων του κινήματος κατά της βίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της παιδοφιλίας, της συζυγοκτονίας.
• Αναθεώρηση Ποινικού Δικαίου
• Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος
• Ενίσχυση των Δομών Συμβουλευτικής και Ξενώνων Φιλοξενίας.

 

Η  μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ

 

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

 

Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΦΡΑΓΓΕΔΑΚΗ ΤΟΣΙΟΥ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΓΓΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ