ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είναι επίσημο: Εμβολιασμός και των παιδιών 12 με 15 ετών, την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα

Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για εμβόλιο και στα παιδιά 12 με 15 ετών ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για εμβόλιο και στα παιδιά 12 με 15 ετών ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ανέφερε: «Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο. Χρειάζεται προσοχή και πειθαρχεία. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι η μετάλλαξη που απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Υπάρχουν και ομάδες ατόμων που θέλουν να εμβολιαστούν γιατί δεν μπορούν. Όπως τα παιδιά που η ηλικία τα έχει κρατήσει εκτός πλαισίου. Από την αρχή της επιδημίας έχει διαπιστωθεί ότι περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά. Τα δεδομένα από την Αγγλία επιβεβαιώνουν μια σοβαρή νόσο, ένα σύνδρομο το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη συχνότητα των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά τη λοίμωξη με covid. Το λεγόμενο long covid που συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης και έχει συμπτώματα σωματικά και ψυχικά.
Γίνονται μελέτες γιατί τα ποσοστά της πυκνότητας ποικίλουν. Τα παιδιά με υποκείμενα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων. Αυξημένος αριθμός τέτοιων παιδιών, έχει καταγραφεί ακόμα και σε χώρες που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός. Υπάρχουν κενά στις γνώσεις μς για τον κίνδυνο ανά νόσημα.

Από την επίσημη καταγραφή ΕΟΔΥ, τις τελευταίες εβδομάδες παραητρείται ραγδαία αύξηση σε παιδιά και εφήβους. Αποτελούν μια πηγή διασποράς του ιού και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα ανεμβολίαστα άτομα εκείνα με υποκείμενα. Τα παιδιά ως πηγές διασποράς είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα που ζήσαμε την προηγούμενη χρονια. Έτσι εμποδίζεται η δια ζώσης διδασκαλία. Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Οι διεθνείς οργανισμοί, FDA ενέκριναν με αδειοδότηση από τον Μάιο το εμβόλιο Pfizer ενώ πριν 3 μέρες ο EMA ενέκρινε και της Moderna και για παιδιά από 12 ως 17 ετών.

Η έγκριση και για τα δύο δόθηκε με βάση κλινικές μελέτες που πηραν μέρος 6000 παιδιά. Από τις μελέτες προέκυψε είναι ικανά να παρέχουν αντισώματα, αντισώματα ανάλογα αυτών που παράγονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, παραουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις.


Is Doge Legit?
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λόγω του μικρού αριθμού δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, που εφαρμόζεται ήδη από τον Μάιο. Μετά τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες εντάσσουν στην εμβολιαστική κάλυψη και στα παιδιά. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, λαμβάνοντας υπόψιν τη διαθεσιμότητα εμβολίων, η Επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά για εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών. Υπό τις παρούσες συνθήκες τα ωφέλη υπερτερούν. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων».

Από την πλευρά του ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε: «Έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα για κατ' οίκον. Έχει εμβολιαστεί 410 πολίτες. Εδώ και περίπου 10 μέρες έχουμε ξεκινήσει κινητά συνεργεία σε απομακρυσμένες περιοχές και έχουμε εμβολιάσει 5000 άτομα. Η Επιτροπή έδωσε την έγκριση και την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα».

 

Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.070 νέα κρούσματα στη χώρα, πέντε νεκρούς σε 24 ώρες, 147 διασωληνωμένους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα κρούσματα σήμερα 26/7:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.070 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 477.975 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.241 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.903 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 87.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.791 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -3.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 159 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».