ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξετάζουν το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες

Επιστροφή με προϋποθέσεις για τους διαγραμμένους της ΝΔ Η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά κλίνει στο «όχι»

Επιστροφή με προϋποθέσεις για τους διαγραμμένους της ΝΔ Η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά κλίνει στο «όχι»

Επιστροφή με προϋποθέσεις για τους διαγραμμένους της ΝΔ
Η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά κλίνει στο «όχι»


Κινητικότητα καταγράφεται και στις εκλογικές περιφέρειες των διαγραφέντων. Είναι χαρακτηριστικό το σενάριο που κυκλοφόρησε στις Σέρρες, όπου διαγράφηκαν και οι τρεις βουλευτές. Στην έδρα του καραμανλισμού υπάρχουν φωνές που ζητούν την επιστράτευση του Κώστα Καραμανλή, έτσι ώστε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τη διαγραφή των Θεόφιλου Λεονταρίδη, Τάσου Καρυπίδη και Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά να ξεπεραστούν. Και αυτό γιατί, όπως έχει γίνει ήδη φανερό, δε διαφαίνεται κάποια διάθεση από τη μεριά του Αχιλλέα Καραμανλή να βάλει στο παιχνίδι είτε το γιο του, Κώστα, είτε την κόρη του, Φωτεινή.

Πάντως το σενάριο της μεταγραφής του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες θα πρέπει να αποκλειστεί από τον πρώην πρωθυπουργό, που -διά συνεργατών του- έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις και συζητήσεις, ενώ κορυφαία στελέχη ήδη έχουν κάνει τηλεφωνήματα προς βουλευτές, ώστε να τους στείλουν το μήνυμα του «ναι» και να διερευνήσουν τις προθέσεις τους. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, άλλοι όμως αμφιταλαντεύονται ή ζητούν «οι προϋποθέσεις για την επιστροφή να μην τους τσαλακώνουν».

Σταθεροί στο «όχι» φαίνεται πως είναι οι Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Παναγιώτης Μελάς και Έλενα Κουντουρά. Από τη Βόρεια Ελλάδα η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά κλίνει στο «όχι» και σε αυτήν την ψηφοφορία αρνούμενη να ψηφίσει νέα μέτρα. Να καταψηφίσει σκέφτεται και ο βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος σημείωσε πως θέλει να παραμείνει σταθερός στη θέση του και ήσυχος με τη συνείδησή του.

Προβληματισμένοι για την τελική απόφασή τους εμφανίζονται οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μιχάλης Γιαννάκης κ.ά. Αντίθετα προς το «ναι» στον εφαρμοστικό κλίνουν οι βουλευτές Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης και Τάσος Καρυπίδης, οι οποίοι μάλιστα πριν καν την ομιλία του κ. Σαμαρά είχαν προχωρήσει σε δηλώσεις με τις οποίες εξέφραζαν την εκτίμηση πως θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές στο πλαίσιο μιας πανστρατιάς που θα κηρύξει ο πρόεδρος του κόμματος.

Μεταμέλεια Στα γραφεία της Συγγρού έχει εγκατασταθεί ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέλαβε τον τομέα εσωτερικών και μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο θα διαμορφώσουν τον προεκλογικό λόγο της Ν.Δ. αλλά και τα ψηφοδέλτια. Την ίδια στιγμή πάντως οι περισσότεροι από τους διαγραφέντες επιθυμούν να επανακάμψουν στη Ν.Δ. και γι’ αυτό ψάχνουν να βρουν τρόπους με τους οποίους εμπράκτως θα δείχνουν τη... μεταμέλειά τους.

Οι πληροφορίες λένε ότι μερικοί από αυτούς σκέπτονται, με αφορμή την ψήφιση των εφαρ- μοστικών νόμων του «μνημονίου», να διαφοροποιηθούν είτε απέχοντας από τη διαδικασία είτε υπερψηφίζοντας κάποιους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι η επιστροφή τους θα γίνει πιο εύκολα, ενώ οι τριγμοί που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. θα είναι περιορισμένοι.

Πάντως ούτε τα στελέχη της Συγγρού επιθυμούν να τους αφήσουν... χωρίς στέγη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την επομένη της ψηφοφορίας για τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κ. Τασούλας επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να μεταφερθεί το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. σε άλλη θέση, προκειμένου να βρουν στέγη οι διαγραφέντες σε αυτή την αίθουσα, η οποία κατά τύχη βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κόμματος.
Ν.Τ.