ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός – Νέα ρύθμιση: Stop στον πλειστηριασμό αν ο οφειλέτης πληρώσει ως το 10% της οφειλής του

Και νέες ρυθμίσεις τον Φεβρουάριο που θα εξασφαλίζουν αυτόματη προστασία στους ευάλωτους

Και νέες ρυθμίσεις τον Φεβρουάριο που θα εξασφαλίζουν αυτόματη προστασία στους ευάλωτους

αλλά και μικρότερα επιτόκια με μεγαλύτερο κούρεμα και χαμηλότερες δόσεις για τους περισσότερους - Πώς χρέος 100.000 μειώνεται στα 32.500 ευρώ - Οφελος έως 4.000 ευρώ τον χρόνο από τα επιτόκια.

Φρένο στον πλειστηριασμό, ακόμα και αν έχει ξεκινήσει, θα βάζουν πλέον οι οφειλέτες που θα αξιοποιούν τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα, η διαδικασία του πλειστηριασμού σταματά προκαταβάλλοντας έως το 10% της οφειλής τους.
Το νέο παράθυρο για τους οφειλέτες ανοίγει στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού αυτή την εβδομάδα. Και είναι μόλις ένα από τα νέα «όπλα» που αποκτούν οι δανειολήπτες. Αρχές Φεβρουαρίου ενεργοποιείται επίσης μια νέα παλέτα ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζουν αυτόματη προστασία στους ευάλωτους, αλλά και μικρότερα επιτόκια με μεγαλύτερο κούρεμα και χαμηλότερες δόσεις για τους περισσότερους.
 
Τι αλλάζει
Το νέο δεδομένο που θα έχει άμεσα στα χέρια του από αρχές Φεβρουαρίου κάθε οφειλέτης είναι ότι μπορεί να καταβάλει άμεσα μια προκαταβολή που δεν θα ξεπερνά το 10%, αντί για έως και 30% που συνήθως ζητούσαν οι πιστωτές όταν πίεζαν με πλειστηριασμό και η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει. Στην πλατφόρμα θα βρίσκει διαθέσιμη τη δυνατότητα να αποδεχθεί να πληρώσει την προκαταβολή επί του κεφαλαίου, όπως αυτό προκύπτει από τον αλγόριθμο.
 
Το μέτρο βοηθά ιδιαίτερα όσους δεν έχουν άλλους συνοφειλέτες να βρουν ώστε να εισπράξουν κάτι περισσότερο από αυτούς οι πιστωτές ή δεν θεωρούνται «ευάλωτοι» οφειλέτες, καθώς αυτοί θα τυγχάνουν ειδικής προστασία από άλλες διατάξεις.